Nyheter

– Mitt ansvar å hjelpe

Lørdag tagg Ivar Skippervold for retten til å tigge i Lillesand.

Etter at regjeringen i april 2014 endret politiloven slik at kommunale tiggeforbud ble mulig, er det kun to kommuner som har eller har hatt forbud. Arendal vedtok et forbud som de senere har opphevet.

Dermed er det kun Lillesand som i dag har et tiggeforbud. Noe som opprører prest og musiker Ivar Skippervold. Han bor i Lillesand, og lørdag gikk han rundt i byen og tagg for retten til å tigge.

– Det er ikke ulovlig å være fattig. Det burde vært ulovlig ikke å hjelpe til når fattigdommen viser seg på gatehjørner og fortau. Når en by sier nei til de fattigste av de fattige og stenger byen for dem, er det mitt ansvar som medborger og medmenneske å stå opp for dem, sier Skippervold.

– Hva vil det si å tigge for tigging?

– Dette var et uttrykk vi mente slo godt an, rent kommunikasjonsmessig her i byen. Alle vet at tigging er forbudt, men i vedtaket heter det at det er lov å tigge for andre, men ikke for seg selv. Vi drev ikke sivil ulydighet på lørdag. Vi tigget ikke til oss selv, men til tiggerne.

LES OGSÅ: – Grusomt med tiggeforbud

– Hvordan gikk det?

– Det var enestående hyggelig å gå i byen på lørdag. Folk kom til byen ens ærend for å gi oss penger. Det ble en stille kollekt i den forstand at det nesten utelukkende ble gitt sedler.

– Du har tidligere lansert en idé om arbeidsformidling for rumenske tiggere. Hva innebærer det?

– Vi har lansert en Facebook-side som formidler småjobber, gjerne for hage- og huseiere. Utfordringen er lovgivningen. Hvordan betale de som tidligere tigget for noen timers ­arbeid? Vi har vært i kontakt med Skatt sør, har opprettet en konto og muliggjort at småjobber kan formidles uten at det kolliderer med norsk lov. Kort fortalt betaler vi ­arbeidsgiveravgift.

– Hva tror du er årsaken til at akkurat Lillesand har innført tiggeforbud?

– Det er på ingen måte symptomatisk for Lillesand. Det henger enkelt og greit sammen med at det var en overvekt blant politikerne som ønsket det, og det synes jeg er svært uheldig.

LES OGSÅ: Tror ikke de andre tør

– Hva overrasket deg mest den siste uka?

– Responsen på utspillet. At det var et enstemmig kor: dette er positivt. Det i en by som har gjort et slikt politisk vedtak.

– Hva vil du ha mer av i norsk politikk?

– Et større klimafokus og et ­regelverk som tillater at mennesker som av ulike årsaker oppholder seg midlertidig i Norge, skal få ta del i meningsfullt arbeid.

– Hva er hellig for deg?

– Det gudsskapte. Alt liv er ukrenkelig. Alt liv er hellig.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter