Nyheter

Mister troen på Listhaug

Listhaugs kristne støttespillere håper aksjonen skyldes en misforståelse.

Bilde 1 av 2

Det vakte sterke reaksjoner da politiet fredag tok seg inn i forsamlingshuset til menigheten Nytt Liv på Fitjar i Hordaland, og hentet ut en afghansk familie som har konvertert til kristendommen. I lavkirkelige kretser som tidligere har støttet Sylvi Listhaug i kontroversielle saker, spør flere seg nå om justisministeren fortsatt kan regnes som en støttespiller.

I diskusjonsgruppa «Misjon» på Facebook spres innlegg som er sterkt kritiske til justisministeren. En skriver at dette er «et overtramp de luxe som Listhaug, som skal være øverste leder for justis, bare ser igjennom fingrene på.»

Pinsevenn og tidligere Frp-er Magne Hjønnevåg skriver at dersom Listhaug ikke stopper denne saken, «er hun FERDIG som politiker. Da kan ikke vi kristne stole på henne!!!»

– Jeg har tidligere vært tilhenger av Sylvi Listhaug. Etter dette må vi rope varsko, utdyper Hjønnevåg ovenfor Vårt Land.

LES OGSÅ: Stiller Listhaug til veggs om kirkeasyl

Engasjement for konvertitter

Magne Hjønnevåg og kona Jorun Flo er med i en pinsemenighet i Førde. For noen år siden meldte de seg ut av Frp, fordi de opplevde at partiet ble for liberale, særlig i saken om aktiv dødshjelp. Nå er de en periode på Gran Canaria, uten det har hindret dem i å engasjere seg i kirkeasylsaken i Hordaland.

– Denne familien har helt klart et beskyttelsesbehov. De sitter i kirkeasyl i påvente av lagmannsretten. Nå har politiet brutt seg inn, imot Sylvi sitt egen utsagn om at kirken er fredet. Hun svikter de svakeste. Det blør i våre hjerter om hun sender våre trossøsken i døden.

Engasjementet for den afghanske familien har også resultert i en underskriftskampanje på nettsiden Opprop.net, hvor initiativtakerne skriver: «Vanligvis har vi stor tillit til norsk politi. Denne brutale saken kommer som et sjokk».

– Dersom ikke flyktninger med helt klart beskyttelsesbehov får bli, da kan jeg ikke støtte henne mer. Jeg tror det vil skade Sylvi om hun ikke stopper denne utsendelsen, skriver paret til Vårt Land.

Frierferd

Før høstens stortingsvalg jobbet Sylvi Listhaug aktivt med å sanke Frp-stemmer i forskjellige kristne miljøer. I løpet av sommeren barket hun og KrF-leder Knut Arild Hareide sammen i en rekke debatter om hvordan kristne verdier best lar seg omsette til politikk, blant annet hos Evangeliesenteret i Halden.

Fra talerstolen på Oslo Symposium lovet hun at hun ville stå opp for kristne verdier. Konferansens leder Bjarte Ystebø sier han nå venter spent på at Listhaug selv skal kommentere politiets inngripen i kirkeasylsaken på fredag.

– Kirkeasyl har stor oppslutning blant kristne velgere. Konvertitter som omvender seg, og som er i fare i sine hjemland, er også en gruppe kristenfolket er veldig opptatt av, sier Bjarte Ystebø, som også er redaktør i avisa Norge Idag.

Ystebø sier han tror aksjonen må skyldes en total feilvurdering av hvorvidt menighetens hus er å regne som et bedehus eller et bolighus. Han viser til at Sylvi Listhaug tidligere har vektlagt konvertitters situasjon, ved å innføre en ordning hvor åndelige ledere får tale konvertittenes sak, for å overbevise UNE om at konverteringen er reell.

– Så inntil det motsatte er bevist, regner jeg med at denne saken bygger på dårlig skjønn fra politiet om hvorvidt de befant seg i et kirkebygg, og det forventer jeg vil bli klargjort. Men om denne saken ender med at kristne som er i fare blir kastet ut, vil det bli stor motstand fra mange. Det kan vi ikke leve med, sier Ystebø.

LES OGSÅ: Frykter politiet har misforstått hva et kirkerom er

Rystet

Justisdepartementets politiske ledelse ble varslet om politiaksjonen på Stord, og justisministeren kunne dermed ha grepet inn for å stanse pågripelsen, skrev avisa Dagen før helgen. Forstanderen i menigheten Nytt Liv, Frank G. Håvik, forteller at mange er forskrekket over episoden.

– At dette er en tydelig konvertittsak, er tydelig for alle som kjenner dem. Familiefaren forkynner, underviser og hjelper folk med å komme til tro. Om ikke disse er å regne som kristne, er ikke noen andre av oss i menigheten det heller, sier Håvik.

– Tror du denne episoden kan bidra til at Listhaug mister støtte i Kristen-Norge?

– Jeg håper det. For dette er ikke kristne verdier. En tidlig morgen hadde jeg det tungt og spurte Gud om det ikke var slik at jeg skulle ta oss av denne familien. Så slo jeg opp i Bibelen, og opplevde at et vers kom mot meg: «Det dere gjorde mot én av disse mine minste søsken, har dere gjort mot meg.»

Ikke svart/hvitt

Religionssosiolog ved Universitetet i Agder Pål Repstad mener saken i Hordaland minner om en tendens som også var tydelig i forbindelse med alle kirkeasylsakene på 90-tallet: Nemlig at holdninger blir preget av hvor nær en er de berørte menneskene.

– Da blir det ikke lenger en abstrakt diskusjon om lykkejegere, men om mennesker som lokalsamfunn har fått et forhold til. Når noe blir nært og personlig, kan gamle fordommer falle.

I slutten av 2016 publiserte han en analyse av holdninger til flyktninger og asylsøkere i menighetsblader og lignende publikasjoner i Kristiansands-området.

– Konklusjonen var at den kristne nestekjærlighetstanken var tydelig tilstede i det de kristne publikasjonene skrev. Og at den krasse innvandringskritikken som Listhaug fremmet ikke hadde forankring på den kristne grasrota.

Justisminister Sylvi Listhaug sier at hun ikke kan kommentere eller gå inn i en enkeltsak.

– Avgjørelsene i enkeltsaker kan med god grunn ikke være gjenstand for innblanding fra politikere verken på Stortinget eller i regjeringen. Derfor må politiet og i dette tilfellet Utlendingsnemnda kommentere enkeltsaken. Saker med familier som har fått avslag på asylsøknaden er vanskelige for dem det gjelder, og påvirker selvsagt også venner og menigheter som engasjerer seg. Jeg må understreke at alle med endelig avslag på asylsøknad har fått saken sin grundig vurdert og plikter å reise fra Norge på egenhånd. Familiene som havner i en slik situasjon, har selv satt seg i den ved å ikke reise ut frivillig innen utreisefristen, sier Listhaug.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter