Nyheter

Misjonskunnskapen dårlig – vil ha barn trosopplært i hva misjon er

Menighetene i Den norske kirke må oppdatere folk på hva misjon er, mener Knut Hallen i Samarbeid menighet og misjon (SMM). Kunnskap forvitrer nemlig, mener han.

VID (Vitenskaplige høgskole) foretar nå en landsomfattende evaluering av samarbeidet mellom Den norske kirke og misjonsorganisasjonene (SMM), som omfatter 950 av Den norske kirkes 1200 menigheter, elleve bispedømmer og sju misjonsorganisasjone, for å kartlegge hvordan misjon forstås og hvordan misjonsengasjementet kommer til uttrykk.

Daglig leder i SMM, Knut Hallen, regner med at funnene i undersøkelsen (som har svarfrist i begynnelsen av januar, og blir presentert 29. januar) kan hjelpe dem å kartlegge status, og se om de kan ta noen nye grep for å videreutvikle samarbeidet rundt misjonsarbeidet.

– Målet vårt er først og fremst at misjon, også på det globale plan, i større grad skal bli en naturlig del av menighetslivet. Evalueringen av undersøkelsen vil peke på veivalg videre, og utfordre til retningsvalg for videre utvikling av misjon i Den norske kirke, sier Hallen.

Misjon en naturlig del av menighetslivet

Noen steder er misjon en naturlig del av menighetslivet, andre steder har han inntrykk av at dette slett ikke er tilfelle. Ved at SMM blir synligere, tror han enda flere menigheter vil samarbeide med dem.

– Hvordan bør menighetene bli flinkere til å sette misjon på agendaen?

– Gjennom informasjon, forbønn og givertjeneste, som fremdeles er viktig. Misjon må med i kirkebønnen, hvor man ber for søsterkirker og utsendinger ved navns nevnelse. I tillegg til å være et naturlig element i gudstjenesten, må det bli tatt på alvor i det lokale trosopplæringsarbeidet. Ved at stab og menighetsråd får et eierskap til misjon, kan misjonsaspektet berike menighetslivet, og bli en ressurs i det daglige arbeidet.

Hva er misjon? Menighetene trenger å få fornyet kunnskap

Hallen mener det i dag er nødvendig å oppdatere folk på hva misjon er.

– Det gjelder ikke minst den oppvoksende slekt: at de kan få et naturlig forhold til misjon. I dag, hvor det er mindre kunnskap om bibelen og kristendommen enn før, blir kunnskapen om misjon tilsvarende. Med misjonsaspektet blir man minnet om at kirken er en universell bevegelse, og at kristen tro ikke bare er én kultur.

– Hvorfor har kunnskapen om misjon vært mangelfull?

– Kirken har nok ligget litt lavt fordi misjon har vært krevende å formide med tanke blant annet misjonens rolle i gamle tiders kolonisering. Misjon er Ikke lenger fra det kristne vesten til resten, men fra alle steder til alle. Vi kan ikke lenger snakke om det kristne vesten. Hele verdensbildet er forandret. Den store økningen av kristne fra det globale sør må inn i tankegangen vår. SMM vil derfor oppdatere folk og kirke på hva misjon er i dag, både når det gjelder forståelse og arbeidet som drives.

Bredere forståelse av hva misjon er

Ifølge Knut Hallen har SMM gjennom 25 år vært opptatt av å se helheten i kirkens oppdrag: Evangelisering, dåp, og diakoni. Dette mener han fra kirkelig hold er blitt vektlagt litt forskjellig.

– Litt forenklet kan man si at Kirkenes verdensråd tidligere var mest opptatt av politikk og sosialetikk, og tilhørt en liberal kirkefløy. Konservative evangelikale kristne var for sin del mest opptatt av evangelisering. Nå ser vi en tilnærming begge veier mot en felles og mer helhetlig forståelse av kirkens oppdrag.

Hallen sier Kirkenes verdensråd i dag har fått et mer naturlig forhold til Kristus-vitnesbyrdet enn tidligere. Mens den evangelikale bevegelsen, for eksempel Lausanne-bevegelsen) i senere tid har fått en større forståelse av diakoniens egenverdi.

Begge deler tror han kan være et resultat av at kirkeledere fra det globale sør i større grad nå er med å prege forståelsen og praksisen vår rundt dette.

– For oss i Norge er det viktig å koble oss på denne positive globale bevegelsen, og jobbe videre for at sunn og sann misjon kan berike og utfordre vår måte å være kirke på. Å videreutvikle samarbeidet Menighet og Misjon (MMS) vil være et konkret bidrag til dette.

LES MER: Fra krig i Sudan til julefred

LES MER: Ny bok om Maria

---

SMM

  • Samarbeid, menighet og misjon (SMM) er et samarbeidsorgan mellom Den norske kirke og sju misjonsorganisasjoner: NMS, Misjonsalliansen, Normisjon, Areopagos, Israelsmisjonen, HimalPartner og Stefanusalliansen.
  • Samarbeidet omfatter over 950 av DnKs 1200 menigheter, 11 bispedømmer og 7 misjonsorganisasjoner.
  • I 25-årsjubileumsåret 2019 er visjonen: Misjonerende menigheter der evangeliet frigjør og utruster mennesker til å dele troen gjennom nærvær, handling og ord, lokalt og globalt.
  • I 2019 feiret de 25-årsjubileum.
  • SMM har arbeid i mer enn 40 land over hele verden.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter