Nyheter

Mens de venter på Guaidó

Ledward Fernandez i Caritas har et lager med nødhjelpsforsyninger i Colombia. Han venter på Venezuelas opposisjonsleder.

Bilde 1 av 4

Juan Guaidós kortesje er ventet til grensebyen Cúcuta lørdag. Venezuelas opposisjonsleder, som utropte seg selv til president 23. januar, la ut på den 860 kilometer lange bilturen fra hovedstaden Caracas torsdag.

På grenseposten mellom Venezuela og Colombia står Ledward Fernandez, direktør i den katolske hjelpeorganisasjonen Caritas, og venter. USA har donert 200 tonn matvarer, medisiner og andre varer. Planen er at Guaidó skal hente forsyningen og ta dem med tilbake til et herjet Venezuela.

LES MER: «Som landet er i krig»

Nødhjelp

Den selvutnevnte presidenten hevder 300.000 venezuelanere kommer til å dø dersom ikke forsyningene slipper inn i landet, noe president Nicolás Maduro og hans regjering avviser.

Det er mangel på både mat og medisiner i Venezuela, men ifølge landets visepresident Delcy Rodriguez ankom det tidligere i uka 300 tonn russisk nødhjelp:

– Vi er takknemlige overfor Russland for forsendelsen av medisinsk utstyr som nå har ankommet Venezuela.

Stenger

President Maduro akter ikke å la rivalen slippe ut av landet og inn i Colombia for å hente forsyningene fra USA. Han har derfor stengt broen over grensa til Colombia ved Cúcuta – dit Guaidós kortesje er på vei.

I går stengte han også hele grensen til Brasil, naboen i sør. Veien fra Brasil er også en rute der nødhjelp i regi av opposisjonen kunne fraktes inn. Ifølge Guaidós representant i Brasil, Maria Teresa Belandria, står allerede 100 tonn mat og medisiner klar i Boa Vista for å sendes til Venezuela.

Mens Maduro avventer å stenge grensen til Colombia, flykter nye grupper med venezuelanere til nabolandet. Antall flyktninger og migranter fra Venezuela har nå steget til 3,4 millioner, melder FN-organisasjonene UNCHR og IOM. Ifølge tallene reiste rundt 5.000 mennesker fra Venezuela hver dag i fjor.

Grensen

I tillegg oppholder det seg to millioner venezuelanere på grensen til Colombia, opplyser hjelpeorganisasjonen SOS Barnebyer, som er i grenseområdet.

Flest har reist til Colombia, 1,1 millioner. Dernest følger Peru med 506.000 venezuelanere, Chile med 288.000 og Ecuador med 221.000. 130.000 har reist til Argentina og 96.000 til Brasil.

Sanksjoner

Hvordan Guaidó har tenkt å få hjelpesendingene over den strengt bevoktede grensa mellom Colombia og Venezuela, for deretter å distribuere dem i Venezuela er høyst uklart. Selv hevder han at hundretusenvis av frivillige står klare.

Maduro hevder at det hele er del av et komplott, satt i scene av USA og Guaidó, for å gripe makten i landet og nekter å åpne grensa for hjelpesendingen.

Dersom USA virkelig er opptatt av venezuelanernes ve og vel, bør de oppheve sanksjonene som har kastet landet ut i fattigdom, fastholder Maduro.

LES MER: – Vi må drive livreddende arbeid

Advarer

Russland støtter Maduro og advarer Guaidó mot å bruke nødhjelp fra USA som dekke for en amerikansk intervensjon.

– En slik intervensjon, uansett om den blir direkte eller under dekke av humanitær hjelp, vil neppe bringe det resultatet Guaido håper på, sa utenriksminister Sergej Lavrov tidligere i uken.

USA var raskt ute med å anerkjenne Guaido som Venezuelas «legitime president», og har fått følge av rundt 50 andre land. EU og Norge er ikke blant dem og oppfordrer til en forhandlingsløsning på krisen i landet.

Kontroll

Til tross for gjentatte oppfordringer fra Guaidó og USA om å vende regimet ryggen, fastholder også Venezuelas væpnede styrker sin lojalitet til Maduro.

De siste dagene er grensekontrollen styrket, og Venezuela har også stengt alle fly- og båtruter til Curaçao der USA er i ferd med å fylle opp et annet nødhjelpslager.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter