Kirke

Menigheten kjemper grønn kamp for å redde kirken

Østre Aker kirke står på listen over kirker som står i fare for nedleggelse, men menighetens engasjerte har en redningsplan: Å gjøre kirken grønn.

– Vi som kirke må søke kontakt med andre organisasjoner og mennesker i samfunnet for å skape allianser for å bidra til et grønt skifte i samfunnet. Prosjektet rundt Østre Aker kirke er en del av dette, sier Sigmund Gulliksrud, nestleder i menighetsrådet i Østre Aker og Haugerud menighet.

Vårt Land har den siste tiden skrevet om engasjementet innenfor Den norske kirke for å gjøre menighetene grønne for klimaet og miljøets skyld.

Men for Østre Aker og Haugerud menighet kan grønne visjoner også vise seg å bli redningen for Østre Aker kirke, en av flere kirker i Oslo som vurderes nedlagt. Årsaken er blant annet lave besøkstall. Nå har frivillige og ansatte i menigheten engasjert seg for å redde kirken ved å gjøre den grønn.

LES MER: Kirkelige klimatopper til Oslo

Grønt liv

Forrige uke ble den internasjonale Urban Future Global Conference arrangert i Oslo. Da var Østre Aker kirke og anlegget rundt en av casene som ble presentert av nettverket Pådriv – der ildsjeler fra Østre Aker og Haugerud menighet deltar. Prosjektet er fremdeles i startfasen, men planen er å iverksette en rekke grønne tiltak for å redde kirken. Blant annet foreslås det å åpne for urbant landbruk i området rundt kirkebygget.

En av ildsjelene bak initiativet er Sigmund Gulliksrud. Han har vært engasjert i menigheten i fem år, og leder en grønn arbeidsgruppe. I tillegg hjelper han til med gudstjenester og andre gjøremål.

– Det grønne engasjementet har jeg hatt med meg hele livet, men ble kanskje forsterket etter at jeg jobbet i Framtiden i våre hender en periode på 80-tallet.

I det foreslåtte prosjektet ønsker pådriveren særlig at Østre Aker kirke kan bidra til matproduksjon og biologisk mangfold i området. Forhåpentligvis vil det også komme et klimaperspektiv inn, sier han.

– Vi er i startasen på dette prosjektet og vi håper i hvert fall å bidra til å sette fokus på det grønne skiftet, men også at kirken kommer i kontakt med nye mennesker og vise seg relevant for mennesker i dag.

Nye måter

På dette stadiet av prosessen er de frivilliges rolle å bringe ideer til bordet. Etter hvert ser han for seg at de også kommer til å være med å gjennomføre ulike praktiske oppgaver. Han håper at nye tilflyttende til bydelen kan være med å skape et større menighetsliv i fremtiden.

Han forteller at oppsluntingen om enkelte gudstjenester er relativt lav i Østre Aker.

– Vi har det siste året begrenset eller redusert litt av gudstjenesteaktiviteten, og ser nok for oss at vi må fortsette med det i årene fremover. Derfor ønsker vi å benytte denne situasjonen til å tenke nytt, og bidra til nye måter å se kirkebruken på.

Carsten Schuerhoff, prest i Østre Aker og Haugerud menighet, sier at man de siste ti årene har forsøkt å profilere Østre Aker kirke på nytt.

– Samtidig har vi de siste årene sett at vi mangler kontakt med lokalbefolkingen, innrømmer han.

LES MER: «Nå brenner det!» sa DNK, men kritikere mener kirken bør feie for egen dør

Manglet kontakt

I tillegg til å samarbeide med nettverket Pådriv, har menigheten valgt å forskyve den planlagte oppussingen av menighetshuset i et forsøk på å inkludere andre lokale aktører – og ikke bare kirka. Det har ikke bare vært populært, forteller Schuerhoff.

– Noen i menigheten mener nok at menighetshuset kun bør være kirkas hus, og på mange måter er det helt riktig. Samtidig, dersom vi fortsetter å gjøre ting slik vi alltid har gjort, vet vi at vi kommer til å skrumpe og dø.

Derfor er presten glad for at menighetsrådet likevel gikk inn for samarbeidet og har bidratt med økonomisk støtte.

– Det interessante for menigheten er å kunne utvikle sitt sted, men også å ivareta økologisk og sosial bærekraft. Vi er en tydelig diakonal menighet der alt vi gjør skal komme lokalmiljøet til gode. Å være grønn er derfor viktig.

---

Østre Aker kirke

  • Østre Aker er et sogn og prosti i Oslo, tidligere også prestegjeld. Sognet og prestegjeldet omfattet fra 1860 hele den østlige del av Aker herred, opprettet i 1860 ved en deling av daværende Aker sogn og prestegjeld i to (Vestre Aker og Østre Aker). Senere ble Østre Aker delt en rekke ganger.
  • Østre Aker kirke ved Ulven gård ble i 1860 innviet som den andre kirken i Aker etter Vestre Aker (1855).
  • Kilde: Store norske leksikon

---

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke