Kirke

Kirkelige klimatopper til Oslo

Kirkesykler, blomsterenger og vindmøller. Dette er noen av forslagene på tiltak mot klimakrisen som grønne menigheter fra hele Europa i helgen tar med seg til Oslo.

Bilde 1 av 4

– Planeten vår er i en alvorlig krise. Vi mister biologisk mangfold i en rasende fart. Klimakrisen truer livsgrunnlaget for hele menneskeheten. I denne situasjonen bør kirken vise vei ut av krisen, sier Gudrun Kordecki.

Hun er klimarådgiver i Den evangeliske kirken i den tyske regionen Westfalen. Sammen med flere andre internasjonale, kirkelige klimatopper kommer hun denne helgen til Oslo, og til Den europeiske klimakonferansen for grønne menigheter, som arrangeres av Den norske kirke og Det europeiske kristne miljønettverket (ECEN). Til konferansen kommer deltakere fra Skottland, Italia, Frankrike, Hviterussland, Tyskland, Ungarn og Belgia.

– Kirkene må definitivt involvere seg i klimadebatten på et mer etisk plan. Vi må se på hvordan vi lever våre liv, sier Adrian Shaw, klimarådgiver i Den skotske kirke (Dsk).

LES MER: «Nå brenner det!» sa DNK, men kritikere mener kirken bør feie for egen dør

Grønne initiativer

Kordecki mener at kirker bør være pådriver og mekler i omstillingsprosessen mot et mer bærekraftig samfunn.

– Dersom kirkene blir grønne vil andre følge etter, sier hun.

I Tyskland fungerer for eksempel kirkene som meklere i konflikter og interessemotsetninger som oppstår som følge av utfasing av kull, forteller Kordecki.

– I denne prosessen spiller de grønne menighetene i kullgruveområdene en viktig rolle. I politiske diskusjoner ser vi at kirkens medlemmer har fått en tydeligere stemme enn før.

– Hva er de største hindringene for grønne menigheter i Tyskland?

Ikke alle medlemmene av menighetene eller kirkene er villige til å engasjere seg for miljøet. Noen tror fremdeles at det er NGO-er, og ikke kirkenes oppgave å jobbe for miljøet. Men vi føler at vår bevegelse øker i kraft, sier hun.

Kirkesykler

Ifølge tyskeren har mange regionale kirker, både protestantiske og katolske, iverksatt grønne programmer og initiativer.

Hennes eget kirkesamfunn har begynt flere prosjekter for å redusere klimautslippene. Blant annet en miljøstyringsordning som de kaller «Der Grüne Hahn» – den grønne hane.

– Det er tiltak for å fremme miljøvennlig og rettferdig innkjøp. I øyeblikket engasjerer kirker seg ganske intensivt for biologisk mangfold. Det betyr at vi forsøker bokstavelig talt å gjøre kirken grønnere, skriver hun.

I Kordeckis menighet har pastoren startet et prosjekt for å øke biodiversiteten rundt menighetens bygninger.

Istedenfor en grønn plen ble det tilrettelagt for en blomstereng. I en «blomstrefestival» nøt menigheten blomster, insekter og fugler som nå har fått et nytt sted å bo og spise.

Et annet eksempel tyskeren trekker frem er prosjektet «Kirchenrad». En sykkelprodusent selger elsykler og vanlige sykler som er merket «kirkesykkel» til kirkens ansatte.

Kirkens medarbeidere kan få dekket beløpet for kjøp av en slik sykkel. Mens du beveger deg rundt i sognet, viser du at kirkens ansatte tar grep for klimaet ved å sykle, sier hun.

Lik som Norge

Den skotske kirkerådgiveren Adrian Shaw ser flere likhetstrekk mellom den norske og den skotske klimadebatten. Den 22. mai vedtok Den skotske kirke (Dsk) – til store protester – ikke å avvikle sine investeringer i gass og olje.

– Dsk er samstemte om klimaproblemet. Men når kirken blir presset til å ta aktive grep ved ikke lenger å investere i olje, nøler de. Mange har spurt: «Hvordan kan kirken gjøre dette og fremdeles ta moralsk lederskap», sier Shaw.

Han mener at debatten likevel er nyttig for å promotere bevissthet om overgangen til et lavkarbonsamfunn.

– I Norge er dere kanskje foran oss i dette, sier han.

Shaw mener at det er essensielt at de grønne menighetene involverer seg i lokalsamfunnet. Han mener helgens konferanse blir en viktig arena for å dele erfaringer og praksis. Han tror Europas grønne menigheter sammen kan få viktige gjennomslag.

– Bare i Storbritannia er det over tusen grønne menigheter. Dersom vi alle handler kan vi sammen få EU til å gjøre endringer, sier han.

Egen vindmølle

En måte Shaw arbeider med klimakrisen på, er gjennom den økumeniske stiftelsen «Ecocongrecation Scotland». Den ble grunnlagt i 2000 og inkluderer i dag rundt 450 skotske kirker fra alle kirkesamfunnene i landet.

– Stiftelsen oppmuntrer menighetene til handling, blant annet gjennom å nominere seg for ulike priser for innsatsen.

Det er særlig ett område i Skottland som Shaw trekker frem som et eksempel til etterfølgelse:

– Orknøyene har mange flinke grønne menigheter, en av dem ligger på øyen Westry. Der har de blant annet installert en vindturbin som gir strøm til oppvarming av kirken, sier han.

Et annet populært grønt initiativ i Skottland er «season of creation time», som blir avholdt hver september.

– Dette var noe som egentlig startet i ortodokse kirker i Øst-Europa, men som ble tatt opp av ECEN. I løpet av denne måneden ber vi folk om å tenke på sitt eget karbonavtrykk, og hva de gjør i sine egne liv. Karbonavtrykkene i folks hjem er større enn i kirkebygget, sier han.

---

Konferanse for grønne menigheter

  • 25.-28. mai arrangeres en europeisk konferanse i Oslo for alle som er engasjert i å være grønn menighet. Konferansen er et samarbeid mellom Den norske kirke og det Europeiske kristne miljønettverket (ECEN).
  • Deltakerne på konferansen inkluderer delegater fra Skottland, Italia, Frankrike, Hviterussland, Tyskland, Ungarn og Brussel.
  • Kilde: Den norske kirke

---

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke