Nyheter

Mener Palestinakonflikten tilhører forrige generasjon

Elever på Ski VGS tror de har et mer distansert nyansert forhold til Israel-Palestina-konflikten enn foreldregenerasjonen. Men konflikten former fortsatt mange minoritetsungdommers verdensbilde.

Bilde 1 av 2

– Vi ser ikke svart når vi hører ordene Israel eller Palestina, og er ikke så fanget av de to konfliktsporene som de eldre. Vi vet at det er blitt gjort dumme ting på begge sider, og da er man mer åpen for kompromisser, sier Jacob Hansen.

Han er leder av OD-komiteen på Ski videregående skole, og er med på å arrangere foredrag om årets Operasjon Dagsverk, som går til inntekt til traumebehandling, likestillingstiltak og demokratiopplæring blant palestinsk ungdom i Gaza og på Vestbredden.

LES MER: – Den norske kirke demoniserer Israel.

Kontrovers

Årets OD-aksjon har vært kontroversiell. Ti fylkeslag i FpU har oppfordret til boikott, fordi KFUK-KFUM Global har partnere som oppfordrer til økonomisk boikott av Israel. Det mosaiske trossamfunn har sagt at de ikke kan oppfordre elever til å delta på OD-dagen 1. november.

På Ski videregående skole er det delte meninger om Operasjon Dagsverk. I kantina møter vi et par elever som ikke skal delta på OD-dagen, fordi de mener det går til en politisk sak.

Men en guttegjeng fra 3STA som sitter og spiser det som ser ut som et dusin skiver hver, har tenkt til å delta. De skal i alle fall støvsuge hjemme, forteller de.

– Det har poppet opp noen videoer på Facebook som sier at OD går til dårlige prosjekter og at de der musiske, eh ...

– Mosaiske ...

– Ja, at de norske jødene er mot OD. Men vi støtter jo ikke Hamas selv om vi gir penger til et prosjekt som skal hjelpe ungdom til å få samme muligheter som oss, sier Magnus Samuelsen.

– Det er jo ikke palestinsk ungdoms feil at de er født der de er født, det var ikke de som startet konflikten. Man har jo drevet og kranglet om Jerusalem i tusenvis av år, sier Kristian Kjelgård.

– Hvorfor er det viktig å hjelpe palestinsk ungdom?

– OD-prosjektene er alltid viktige og gode. Det er viktig at alle får menneskerettigheter, sier nummer to fra høyre, sier Henrik Wollebæk.

– Hva synes dere om at Med Israel for fred (MIFF) og FpU mener man bør boikotte OD-dagen, og lager boikott-videoer?

– Jeg synes de har rett til å ha sin mening, og jeg vil ikke tvinge dem til å skifte mening. Så mener andre noe annet. Det er bra at de bruker ytringsfriheten sin, sier Henrik Wollebæk.

LES MER: Listhaug, 10 Fpu-lag og MIFF oppfordrer til OD-boikott.

Foredrag

Klokken ringer, og et hundretalls videregående elever går mot Auditorium 1, der de skal få info om hva pengene de samler inn på OD-dagen faktisk skal gå til.

Det er Tobias Mangersnes, som er frivillig for KFUK-KFUM Global, som har fått oppgaven å forklare opprettelsen av staten Israel, 1948-krigen, okkupasjonen av Vestbredden og interne politiske forhold i dagens Israel og Palestina på 40 minutter.

Mangersnes forteller om en 17-årig palestinsk gutt som ble fengslet i ni måneder fordi han hadde stått i nærheten av noen ungdommer som kastet stein på det israelske politiet. Gjennom KFUK-KFUM Globals program har han fått traumebehandling, og driver i dag en frisørsalong som forsørger hele hans familie.

– Operasjon Dagsverk er ikke for eller mot Israel og Palestina, og har ikke valgt side i konflikten. Vi er for menneskerettigheter, sier Mangersnes, og lister opp hva pengene skal gå til: traumebehandling, likestillingsarbeid og demokratiopplæring.

– Men hva betyr det at pengene går til menneskerettigheter? Hva betyr det egentlig? Hva er det konkret vi betaler for? kommer det fra salen.

Mangersnes forklarer at pengene går til KFUK-KFUMs palestinske partnere, YMCA Palestina, YMCA Øst-Jerusalem og YWCA Palestina. Så er de 40 minuttene ferdige.

– Det er så mange K-er og M-er her, jeg skjønner ingenting, sier en elev på vei ut fra auditoriet.

– Det er jo bare FpU som er imot, liksom. Men får vi politisk fravær hvis vi ikke deltar?

Svunnen tid

Tilbake i auditoriet står Tobias Mangersnes og sammen med Jacob Hansen og Anne Halsa, som er OD-ledere på Ski videregående. Dette var foredrag nummer to av fire på skolen denne tirsdagen.

– Jeg får en del spørsmål fra folk som har hørt om kritikken mot årets OD-prosjekt. Men inntrykket mitt er at det er en veldig liten gruppe som snakker veldig høyt, og at de fleste har lyst til å være med, sier Jacob Hansen.

– Har dere et inntrykk av at ungdom er engasjert i Israel-Palestina-konflikten?

– Mitt inntrykk er at denne konflikten tilhører forrige generasjon, og at vi som er unge i dag tenker at «det er bare sånn den konflikten er», sier Jacob Hansen.

– Og det er veldig dumt, for menneskerettighetene fortsetter å bli brutt, sier Anne Halsa.

Ungdom er nok blitt mindre aktivistiske enn det foreldregenerasjonen var på 70- og 80-tallet. Palestinakonflikten har vart så lenge, og da er det lett å bli apatisk, sier Tobias Mangersnes i KFUK-KFUM Global.

LES MER: Unge vil snakke mer om sex i kirken.

Viktig

Men selv om ungdommene på Ski ser Palestinakonflikten som foreldregenerasjonens konflikt, er bildet mer sammensatt. Viggo Vestel er forsker ved OsloMet storbyuniversitet, og har i en årrekke forsket på ungdomskultur i flerkulturelle drabantbyer utenfor Oslo. På disse stedene har han sett at Israel-Palestina-konflikten fortsatt er svært viktig for ungdom.

– Ungdommer med minoritetsbakgrunn ser den som en nøkkelkonflikt, og saken skaper enormt følelsesmessig engasjement. Mange av dem opplever selv mistenkeliggjøring, blant annet på grunn av sin muslimske tro, og identifiserer seg derfor med palestinerne. Konflikten er en viktig del av tilværelsen deres, og er med på å forme deres verdensbilde, sier Vestel.

Men for andre kan nok problematikken være ukjent, tror Vestel.

– Hvis man er i et miljø der det er få med minoritetsbakgrunn, kan konflikten virke relativt fjern. Det er en stund siden det har vært en virkelig stor konflikt i området, og da kommer tematikken mer på avstand, sier Vestel.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter