Nyheter

– Den norske kirke demoniserer Israel

Biskop Kari Veiteberg oppfordrer Den norske kirke til å ansette ungdom under Operasjon Dagsverk. – Kirken sier den jobber for en bredere forståelse, men gjør det motsatte, sier rabbiner.

«Jeg vil oppfordre menigheter i Den norske kirke å melde seg som arbeidsgivere på OD-dagen 1. november. Jeg vil også oppfordre alle våre medlemmer, både foreldre og elever, til å slutte opp om OD og dermed gi viktig støtte til palestinsk ungdom», skriver Oslo-biskop Kari Veiteberg i et leserinnlegg i dagens Vårt Land.

Kontrovers

De siste ukene har flere aktører oppfordret til boikott av årets Operasjon Dagsverk, som i år går til inntekt til KFUK-KFUM Globals arbeid for traumebehandling og utdanning av palestinsk ungdom. En årsak til boikottoppfordringene er at KFUK-KFUM støtter såkalt BDS, en forkortelse som brukes for initiativet til boikott, deinvesterting og sanksjoner av israelske økonomiske interesser. Det mosaiske trossamfunn har på sin side sagt at de ikke vil oppfordre elever til å delta på OD-dagen.

Nå kommer Den norske kirke på banen for å støtte opp under OD-prosjektet. Også generalsekretær i Mellomkirkelig råd, Berit Hagen Agøy, støtter Veiteberg i at menigheter i Den norske kirke bør melde seg som arbeidsgiver på OD-dagen.

– Prosjektene Operasjon Dagsverk støtter i år er veldig gode, og jeg har vanskelig for å se at de er kontroversielle i det hele tatt. Det handler om å hjelpe palestinsk ungdom som vokser opp under okkupasjon. Men det er ikke overraskende at MIFF kritiserer prosjektet. De beskylder alle som arbeider for å fremme palestinernes sak for å være ensidige, sier Agøy, med henvisning til organisasjonen Med Israel for fred, som var først ute med å oppfordre til boikott. I et debattinnlegg i gårsdagens Vårt Land skrev organisasjonens leder Conrad Myrland at problemet med årets OD er at «mottakerne går inn for en politikk hvor verdens eneste jødiske stat vil bli borte».

– Men Det mosaiske trossamfunn vil ikke oppfordre skolelever til å delta på OD-dagen?

– Det er overraskende, og jeg har problemer med å forstå hvorfor de mener det, svarer Agøy.

LES OGSÅ: Sylvi Listhaug slutter seg til dem som oppfordrer til boikott av årets Operasjon Dagsverk.

Demoniserer

Rabbiner i Det mosaiske trossamfunn i Norge, Joav Melchior, sier han har «blitt vant til Den norske kirke, representert av Mellomkirkelig råd, sitt ståsted i Israel-Palestina-konflikten».

– Den norske kirke sier de jobber for en bredere forståelse av konflikten, og for fred, men handler på stikk motsatt måte. De prøver ikke å forstå den israelske siden av konflikten, og fred kan ikke skapes gjennom en ensidig forståelse av konflikten, sier han.

Han bruker det årlige arrangementet Kirkeuka for fred i Palestina og Israel som eksempel.

– Jeg kaller det Kirkeuka for demonisering av Israel. Man bruker hele foredrag på å demonisere, og slenger inn en setning om Israels rett til å eksistere på slutten, sier Melchior.

Fred

– Men kritikken går vel på okkupasjonen av de palestinske områdene, og ikke på Israels rett til å eksistere?

– Mange av dem som lever i det hellige land har det forferdelig, og palestinerne har det ofte verst. Men fred skapes ikke av at nordmenn igjen og igjen forteller palestinerne hvor rett de har, og hvor galt alt det Israel gjør er. Veien til fred går gjennom at palestinerne og israelerne forstår hverandres synspunkt. Det er bare slik man kan skape forsoning og fred, sier Melchior.

– KFUK-KFUM vil vel si at det er en slik forståelse prosjektet de driver arbeider for?

De presenterer konflikten på en ensidig måte, og det bidrar ikke til å skape forståelse.

LES OGSÅ: MIFF påstår årets Operasjon Dagsverk-tildeling vil «utsulte og utarme seks millioner jøder».

Må bestemme seg

Midtøstenforsker Hilde Henriksen Waage ved Universitetet i Oslo mener Det mosaiske trossamfunn må bestemme seg for hvilken rolle de vil ha i debatten.

– Av og til sier de at de kun er et trossamfunn, og nekter å holdes ansvarlig for Israels politikk. I det neste øyeblikk går de ut og støtter politikken staten Israel bedriver, sier hun.

På Vårt Lands forside 12. oktober står det at Det mosaiske trossamfunn oppfordret til boikott av Operasjon Dagsverk. Det riktige er at Det mosaiske trossamfunn sier de ikke vil oppfordre elever til å delta på Operasjon Dagsverk.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter