Politikk

Mener KrF begår løftebrudd

Geir Jørgen Bekkevolds vara, Hanne Thürmer, melder seg ut av KrF. Totalt har KrFs medlemstall har falt med 412 siden skjebnelandsmøtet.

– Det er et løftebrudd å gå i regjering med Frp, sier Hanne Thürmer til Vårt Land. Hun melder nå overgang til Sp.

Siden 2009 har hun vært vara for Kristelig Folkepartis stortingsrepresentant fra Telemark, Geir Jørgen Bekkevold. Nå er det slutt. Thürmer melder overgang til Senterpartiet.

LES OGSÅ: Borgerlige forhandlinger i gang

Abort overskygget alt

Det var Telen som først omtalte saken, samme ettermiddag som regjeringsforhandlingene begynte på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland.

Der står KrFs krav om endringer i abortloven sentral. Nettopp dét synes Thürmer, som er lege, er problematisk:

– Veivalgdebatten ble så veldig dominert av abortsaken. For meg er politikk mange saker. Abortsaken overskygget mange andre argumenter. Jeg tror heller ikke vi har mulighet til å få mye ut av den saken.

Hvorfor det?

– Fordi vi har det store flertallet mot oss i Stortinget. Jeg kan ikke se noen kompromissmuligheter. Bistand, barnefattigdom og helsepolitikk er dessuten viktigere for mitt engasjement, sier hun.

LES OGSÅ: Avviser at tro er glemt i den nye kulturmeldingen

KrFs medlemstall

Thürmer slutter seg dermed til rekken av utmeldinger etter skjebnelandsmøtet der KrF med svært knapt flertall valgte å søke regjeringsmakt på borgerlig side.

Men hvor mange medlemmer har KrF egentlig tapt siden da? KrFs ferskeste tall er fra 7. desember og viser:

• 1.428 utmeldinger.

• 1.016 innmeldinger.

Det gir et medlemsfall på 412, altså ikke noe medlemsras. Samtidig har flere signalisert at de avventer resultatet av regjeringsforhandlingene, som begynte onsdag ettermiddag.

KrF går fortsatt i pluss sammenlignet med utgangen av 2017. Siden da har 1.045 nye medlemmer kommet til. 7. desember hadde KrF 26.994 medlemmer.

LES OGSÅ: Bollestad foretrekker Ropstad som nye KrF-leder

Hareide tale ga vekst

Årsaken synes å være medlemsveksten utløst av Knut Arild Hareides talte til landsstyret 28. september i fjor. Mellom da og det ekstraordinære landsmøtet 2. november fikk KrF 2.777 nye medlemmer. I samme periode meldte 1.777 seg ut. Det ga en netto medlemsvekst på nøyaktig tusen. Hareide anbefalte som kjent å søke regjeringsmakt med Ap og Sp.

Hanne Thürmers beslutning om å melde seg ut av KrF og inn i Sp har også et bakteppe utover retningsvalget:

Jeg har over tid blitt mer enig med Sp i hele politikken.

Thürmer mener Sp står svært nær KrF, både nasjonalt og lokalt. I hjemkommunen på Notodden «regjerer» de to partiene sammen med Ap og Rødt. Hun synes det er leit at de gamle sentrumskameratene har havnet på hver sin side i rikspolitikken.

Som hjertelege ved Notodden sykehus satt dessuten Thürmer i det regjeringsoppnevnte Kvinnsland-utvalget, som på tampen av 2016 leverte sin NOU-utredning om ny organisering av eierskapet til spesialisthelsetjenesten.

Som del av mindretallet i utvalget fant hun sammen med «miljøet» rundt Sp i kamp for distriktene og motstand mot store helseforetak som Helse Sørøst.

– Det lå som en grunnstemning bak beslutningen min, sier Thürmer.

LES OGSÅ: Dette er Erna Solbergs nyttårsdrøm

Bekkevold synes det er trist

Foreløpig har det vært relativt få reaksjoner på utmeldelsen, forteller hun, selv om Geir Jørgen Bekkevold synes det er trist.

– Hva skjer med rollen din som stortingsvara for KrF?

– Jeg vil stemme i tråd med programmet jeg ble valgt inn på.

Hvorfor kom denne nyheten samme dag som KrFs regjeringsforhandlinger startet?

– Jeg hadde tenkt å vente til sonderingene var over for å se om man ville gå i forhandlinger. Det ville KrF. Så tenkte jeg at jeg ville fullføre 2018 først, sier Thürmer, som ønsker KrF alt godt.

Hun ønsket å melde overgang før partiene velger sine kandidater til årets lokalvalg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk