Nyheter

Mener Jehovas ­vitner røper sensitive ­opplysninger

Når et Jehovas vitne melder seg ut, blir opplysningen delt med hele menigheten. – Brudd på taushetsplikten, mener eksmedlemmer. Kulturdepartementet har ingen juridiske innvendinger mot praksisen.

– De hilser fortsatt og er hyggelige med meg, men jeg har ingen nære venner etter så lang tid, sier et eksmedlem av Jehovas vitner bosatt på Østlandet.

Han har ikke meldt seg ut formelt ut av trossamfunnet. Årsak: Når det skjer vil ledelsen lese opp for menigheten at «NN er ikke lenger et av Jehovas vitner». Det vil han unngå, til tross for at han sluttet å være aktiv for over 15 år siden.

Dersom han melder seg ut, vil familie og venner bryte all kontakt med vedkommende. Av samme årsak ønsker han bare å snakke med Vårt Land dersom han får være anonym.

LES OGSÅ: Vil bannlyse Jehovas vitner

Sensitive personopplysninger

Tilhørighet til trossamfunn regnes som sensitive i Personopplysningsloven og er i utgangspunktet taushetsbelagte.

De siste årene har flere ­klaget til offentlige myndigheter på praksisen med å opplyse en hel forsamling om utmeldelser fra Jehovas vitne. Eksmedlemmet fra Østlandet er én av dem som har reagert.

«Slik jeg forstår myndighetenes retningslinjer må Jehovas vitners behandling av medlemsinformasjon være i strid med disse», skrev han til Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Et annet eksmedlem klaget nylig til Datatilsynet på samme praksis:

«Jeg mener at Jv har brutt norsk lov om personvern når de uten mitt vitende eller samtykke har informert den lokale menigheten og uformelt andre menigheter om at jeg ikke lenger er medlem. Dette har stor sosial og psykisk konsekvens for meg, siden gamle venner later som om jeg ikke eksisterer.»

LES OGSÅ: Jehovas vitne hentet fram Norges største bibelsamling

– Handler om trosfrihet

Jehovas vitner mener de har loven på sin side. Nøkkelordet er religionsfrihet.

Personopplysningsloven ­åpner for at tredjepersoner kan få tilgang til opplysninger når de har «berettiget interesse». Jehovas vitner mener at de og deres medlemmer trenger å vite at en person ikke lenger er medlemmer for å kunne utøve sin tro, skriver de i et svarbrev til Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Talsmann Tom Frisvold ­bekrefter at ekskluderingen av medlemmer er svært viktig for Jehovas vitner. Han mener trossamfunnet kun følger det Bibelen lærer og henviser blant annet til Johannes’ andre brev der det står «Om noen kommer til dere og ikke har denne læren, så ta ikke imot ham i deres hjem, og ønsk ham ikke velkommen.»

– Hvorfor er det nødvendig å bryte så brutalt med de som ikke lenger ønsker å være Jehovas vitner?

– Vi ønsker å være lojale mot det Bibelen sier om hvordan man skal forholde seg til disse personene. Generelt sett handler det om å bryte sosial kontakt og ikke omgås. Det kan også innebære at man ikke hilser på gaten, sier han.

– Mange vil oppfatte dette som en straff?

– Vi ser det som konsekvensene av et valg og en handling. Vi har aldri sagt at det er enkelt og synes det er leit og utfordrende, særlig når det skjer i nær familie, sier han.

Bibeltolkning

– De aller fleste som kaller seg kristne tolker ikke disse versene slik som dere. Kan dere ta feil?

– Det har aldri vært slik at man nødvendigvis har hatt rett om man er mange. Vi tror det Bibelen sier er avgjørende og vi forstår Bibelen på denne måten. Andre får ta sine valg, men vi forandrer ikke på ting fordi en stor mengde mennesker synes vi bør gjøre det.

– En person som er passiv i årevis opplever ikke strenge, sosiale sanksjoner. Hvorfor er det formelle medlemskapet så viktig?

– Det er ikke et grunnlag for å bli ekskludert om man ikke liker å gå på møter. Dersom man ikke ønsker å kalles et Jehovas vitne må man gi beskjed om det til ­menigheten, sier Frisvold.

Støtte fra det offentlige

Både Kulturdepartementet og Datatilsynet støtter Jehovas vitner på at ­religionsfriheten trumfer personopplysningsloven i dette tilfellet.

«Etter vår vurdering er det ikke generelt sett i strid med personopplysningsloven at trossamfunn orienterer internt om utmeldinger på det vis og med den begrunnelse som det er her snakk om», skriver Kulturdepartementet i et brev som ble sendt til Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

– Sosiale sanksjoner er mobbing

Eksmedlemmet fra Østlandet er ikke enig i måten Datatilsynet og Kulturdepartementet tolker lovverket på.

– Når man leser reglene så er det opplagt for meg at endring av medlemsstatus ikke skal kunne brukes som «mobbing» av eksmedlemmer. At denne mobbingen er så viktig for Jehovas vitner at den beskyttes av religionsfrihet er helt uforståelig, sier han.

Tør ikke melde seg ut

Det er ikke uvanlig at personer, gjør som mannen fra Østlandet og blir passive medlemmer i stedet for å melde seg ut. Det opplyser Hilde Langvann, leder i Hjelpekilden, en organisasjon som yter hjelp og støtte til mennesker i problematiske religiøse bruddprosesser.

– Dette er veldig vanlig og spesifikt for Jehovas vitner. Dersom man ikke formelt melder seg ut, kan man fortsatt ha forhold til nær familie. Vi kjenner til mange som har valgt denne strategien, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter