Politikk

Meldte seg ut – var aldri medlem

Frp-politiker Jon Helgheim er ikke døpt. Det hindret ham ikke i å melde seg ut i protest mot Den norske kirkes politiske utspill.

Bilde 1 av 2

– Døpt er jeg ikke, sier Jon Helgheim, leder i Drammen Frp.

Onsdag gikk politikeren ut og erklærte at han meldte seg ut av Den norske kirke i protest mot det han kalte «et direkte samarbeid med den sosialistiske siden». Det var Dagsavisen Fremtiden som først omtalte saken.

LES MER: Ny Frp-politiker ut av kirken i protest

På Facebook postet han et bilde av et ferdig utfylt utmeldingsskjema, som han etter nøye vurdering hadde bestemt seg for å sende inn. Helgheim har imidlertid aldri vært medlem av Den norske kirke.

Medlemskap i dåpen

– Jeg har ikke vært klar over at man må være døpt for å være medlem av kirken, sier Helgheim.

LES OGSÅ: Kirken beklager at Helgheim fikk valgkort tilsendt ved en feil

Han forteller at han de siste årene har mottatt både valgkort og brev fra Den norske kirke hvor det står at han er medlem. Helgheims barn har også mottatt invitasjon til dåp, med begrunnelsen at en eller flere av foreldrene er medlem i kirken.

– Siden vi vet med sikkerhet at min kone ikke er medlem, har jeg antatt at det var meg de siktet til. Først vurderte jeg å rette opp feilen og melde meg ut, men etter å ha tenkt meg om bestemte jeg meg for å bli værende som et støttemedlem.

LES MER: Listhaug har rett – kirken er sosialistisk

Han forteller at han som politiker ofte møter mennesker som snakker varmt om kirken.

– Jeg ser at kirken gjør mye godt for mange mennesker, og jeg har derfor ikke meldt meg ut tidligere.

– Burde visst

– Du kan jo si at det er litt spesielt at han med brask og bram har meldt seg ut av en kirke som han ikke er medlem av, sier professor i statsvitenskap, Bernt Aardal.

Han påpeker at kaoset rundt kirkens medlemslister har fått så stor oppmerksomhet i mediene at det burde være kjent at slike feil kan skje.

– Enhver oppegående samfunnsborger burde ha fått med seg at det skjer feilinnmeldinger i kirken. Helgheim burde dessuten være klar over at dåpen er et kriterium for medlemskap. Det er en del av allmennkunnskapen, sier Aardal.

LES MER: Slik skaper Venstre kaos om Listhaugs forslag

– Pinlig og trist

Han får støtte fra stortingspolitiker Arild Grande (Ap). Han synes situasjonen fremstår som veldig merkelig.

– Dette ser jo ut som er forsøk på å slå politisk mynt på en veldig alvorlig situasjon som Norge står midt oppi. Jeg synes det er trist å se måten representanter fra enkelte partier møter folk som har andre holdninger enn dem selv, sier arbeiderpartipolitikeren.

Han synes det er pinlig at Helgheim har «meldt seg ut» i protest uten å være medlem.

– Dette minner meg om trønderen som på død og liv skulle ha seg flaggstang innen naboen fylte 50 år – for han skulle ikke flagge den dagen, ler Grande.

Smiths venner

Helgheim understreker at han fylte ut utmeldingsskjemaet til Den norske kirke i den tro at han var medlem.

– Kan du forstå at noen vil anklage deg for å forsøke å slå politisk mynt på en sak, når du melder deg ut av et trossamfunn du aldri har vært medlem av?

– Nei, det kan jeg ikke forstå. Det at man må la seg døpe for å være medlem, er ikke noe jeg tenkte veldig nøye gjennom.

LES MER: Krever mer barmhjertighet av Listhaug

Frp-politikeren har bakgrunn fra Smiths Venner (nå Brunstad Christian Church), men har ikke vært en del av dette miljøet siden 14-årsalderen. Han forteller selv at han siden ikke har gjort noe forsøk på aktivt å oppsøke eller melde seg inn i et annet trossamfunn.

Hvorfor valgte du å sende inn utmeldingsskjemaet akkurat nå?

– Jeg har vurdert det tidligere også. Kirken har tidligere kommet med politiske uttalelser som jeg har hatt problemer med å svelge. Denne gangen syntes jeg de har gått langt over grensen, og jeg så det som en nødvendighet å ta steget fult ut.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk