Kirke

Meldte seg ut av pinsebevegelsen

Den innflytelsesrike svenske menigheten United Malmø har lenge beveget seg i en luthersk evangelisk retning, og vekk fra pinsetradisjonen. Nå er de også formelt ute av Pingst – fria församlingar i samverkan (FFS).

Selv om United Malmø nå har valgt å ikke lenger være fullverdig medlem i Pingst FFS, ønsker de likevel å ha status som assosiert medlem. Men ledelsen i den svenske pinsebevegelsen har valgt å utsette avgjørelsen om opptak til neste års rådsmøte.

– Etter mitt syn ville det vært feil, både relasjonelt og formelt å ta en avgjørelse om assosiativt medlemskap allerede i dag, uavhengig om vi sier ja eller nei, sier Daniel Alm i den svenske pinsebevegelsens lederråd til svenske Dagen.

Legger til

Lederen i United Malmø, Magnus Persson, gir uttrykk for at å forlate Pingst FSS ikke handler om å velge bort noe, men «å velge å legge til noe».

– Den svenske kirkens hvelv er høy og rommer en rikdom og et bredt spektrum av ulik åndelighet og fromhetstradisjoner, skriver han i en e-post til Dagen.

Vårt Land har tidligere skrevet om menigheten United Malmø sin dreining mot den Lutherske kirke, blant annet da de tidligere i vår søkte om å få bli en EFS-menighet, noe som ble innvilget. EFS står for Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, og er den svenske ekvivalenten til Normisjon.

LES OGSÅ: Svensk pinsemenighet blir luthersk

Barnedåp

På hjemmesiden til United Malmø kan man lese at de har startet forberedelsene av prestevigsling for noen av menighetens pastorer, og at sakramentene blir forvaltet i samsvar med Svenska kyrkans ordning, hvilket inkluderer barnedåp.

United Malmø har tidligere blitt omtalt som en «karismatisk partykirke» – men har i økende grad latt seg inspirere av luthersk teologi, med liturgiske innslag og veksellesning i gudstjenesten.

Persson poengterer at de tar med seg hengivenheten, frimodigheten og karismatikken inn i sitt nye evangelisk-lutherske fellesskap.

– Karismatikk og pentekostal åndelighet tjener til en fornyelse av kirken, Det er en åndelighet som må rotfestes i kirkens alminnelige og apostoliske tro, den tro som en gang for alle er overlatt til de hellige. Vi søkte etter fast grunn under føttene, og da landet vi i reformasjonen, sier Persson.

---

United Malmö

  • Startet i 2000, men endret teologisk og liturgisk stil i 2008.
  • Stiftet av Magnus og Gunilla Persson.
  • I 2010 startet ble United Oslo startet opp.
  • Har vært en viktig inspirasjon for flere norske pinsemenigheter.
  • Norske United holder til på Grünerløkka i Oslo.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke