Nyheter

Maritastiftelsens butikk må legge ned

I 25 år har Marita­stiftelsen drevet den populære ­Maritabutikken på Grünerløkka. Nå må de legge ned som følge av økte leiepriser. Dette får konsekvenser for stiftelsens sosiale arbeid.

– Det er trist at vi ikke fikk fornyet leieavtalen videre. Denne butikken har betydd utrolig mye for veldig mange. Vi har også mange kunder som kommer inn døra for å slå av en prat eller å bli sett. Mange er ensomme mennesker, sier avdelingsleder, Nils Rune Kind.

I 25 år har Maritastiftelsens bruktbutikk holdt til i lokalene helt nederst i Markveien på Grünerløkka i Oslo. Stiftelsen har i en årrekke fått leie lokalet av Thon Eiendom, men i fjor kom beskjeden om at Thon Eiendom ønsket større økonomisk avkastning på lokalet. Maritastiftelsen sa seg villige til å doble leien. Tilbudet strakk likevel ikke til.

Dette får konsekvenser for stiftelsens sosiale arbeid, ifølge generalsekretær i Maritastiftelsen Leiv Holstad:

– For oss er dette tragisk. Vi har hatt en rekke mennesker på arbeidstrening i denne butikken. 60–70 prosent av disse er kommet i ordinær jobb, skole eller annet planlagt tiltak etter denne treningen. En narkoman koster samfunnet ganske mange millioner per år, den muligheten forsvinner når vi nå må legge ned i Markveien.

LES MER: – Eiendomsutviklere bør legge mer til rette for sosiale aktører

Nedsatt kapasitet

Ifølge Kind har butikken hatt en omsetning på om lag 4,5 millioner kroner i året, og bidratt med et «betydelig» overskudd på én million kroner som har gått til Maritastiftelsens hjelpearbeid. Butikken har ifølge Kind frem til nå samarbeidet med blant annet kriminalomsorgen og Nav.

– Vår kapasitet til å ha plasser til folk på ulike type hjelpetiltak er nå redusert. Denne butikken har vært et verktøy for å hjelpe folk som er i ulike vanskelige situasjoner, sier han.

I fjor startet Maritastiftelsen uavhengig av butikken i Markveien, en ny butikk på Ensjø. Kind sier at de som allerede er i arbeidstrening i butikken i Markveien er sikret jobb i den nye butikken.

– Hvordan vil Maritastiftelsen kompensere for tapet av butikken?

– Det vil nødvendigvis medføre at den totale omsetningen går noe ned. Vi må derfor redusere på kostnadssiden. For å ligge i forkant har vi også lagt inn søknader til det offentlige for å kompensere for manglende inntekt som kommer herfra. Det vil være styremøte i dag, så får vi se om de går inn for budsjettforslaget, sier Kind da Vårt Land snakker med ham mandag.

– Bør eiendomsutviklere i større grad også ta et sosialt ansvar enn det som er tilfelle nå?

– Ja. Du ser at utviklerne som har valgt å gjøre dette har fått mye positiv drahjelp på å ha en sosial profil. Vår virksomhet er i tillegg en effektiv virksomhet. Både fordi vi sparer samfunnet for enorme kostnader ved å hjelpe folk å gjenskape verdigheten og arbeidsevnen. Men også den rent gjenbruksmessige siden ved butikken, sier han.

Kind mener likevel at Thon har utøvd en god, sosial profil i mange år ved å kreve betydelig lavere leie enn de kunne fått i markedet.

– Det hadde vært supert om de kunne fortsatt den praksisen. Hvorfor dette måtte skje nå, vet jeg ikke. Det må du nesten snakke med Thon om, sier han.

LES MER: Rusmisbrukere faller gjennom i menighetene

Store konsekvenser

Ifølge Holstad har butikken vært en viktig del av inntektene til Maritastiftelsen.

– Overskuddet fra denne butikken bidro til at vi våget å starte Marita women, et tiltak der kvinner utsatt for menneskehandel får et tilfluktssted.

– Kan dette gå ut over nye slike tiltak?

– Alt overskudd brukes til å starte nye tiltak, derfor er det naturlig å tenke slik, ja. Dessuten har vi et stort underskudd på fengselsarbeidet vårt som inntektene fra denne butikken har vært med på å dekke, sier han.

Thon Eiendom besvarte ikke Vårt Land henvendelser mandag.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter