Nyheter

– Mange vil ønske å samle familien til begravelse i helga

Forslagsstillerne undervurderer ønsket om å holde begravelser i helgene, tror Trygve Jordheim i KA Arbeidsgiverorganisasjon for ­kirkelige virksomheter.

Tre Høyre-representanter har stilt forslag om å åpne for gravlegging i helgene i Oslo kommune. De begrunner forslaget med hensynet til religiøse minoriteter.

Vil åpne for alle

Men Yassine Arakia (H) sier forslagsstillernes intensjon er at gravlegging i helgene skal bli mulig for alle som ønsker det. Det kan i så fall bety at man ikke trenger en spesiell grunn for å ønske gravlegging på lørdager.

– Hvis vi åpner for dette, mener jeg at det må være åpent for at alle kan gravlegges i helgene. Samtidig har vi ikke opplevd et sterkt ønske for å gravlegge sine kjære i helgene fra dem som ikke har en religiøs årsak, sier Arakia.

LES OGSÅ: Norges eldste begravelsesbyrå kjøpt opp av Nordens største

– Undervurderer behovet

De som ikke tilhører en religiøs minoritet, kan også være interessert i å legge begrav­elser i helger, mener Trygve Jordheim, som er kommunikasjonssjef i organisasjonen KA Arbeidsgiverorganisasjon for ­kirkelige virksomheter.

– Å kunne­ samle familien en helg, i stedet­ for midt i uka, vil nok være ­attraktivt for mange, særlig når folk kommer langveisfra. En slags parallell er lørdags­konfirmasjoner, som er blitt veldig populært de senere årene. Da slipper man at halve selskapet bryter opp midt i desserten for å rekke flyet eller ta fatt på en lang biltur, sier Jordheim.

LES OGSÅ: Mye trøst i begravelseshumor

Å åpne for helgebegravelser kan bli kostbart, tror han.

– Lørdagsbegravelser kan fort bli en snøball som begynner å rulle. Da blir det fort et mye større spørsmål som også berører prester, kantorer og kirketjenere, ikke bare de som jobber på selve gravplassen. I så fall må man snakke om det på et mer overordna nivå, da må avtaleverket ta dette opp i seg, sier han.

Flere spør

Henrik Tveter, daglig leder i Verd gravferd forteller at også har opplevd at folk som ønsker tradisjonelle, kristelige begravelser har etterspurt begravelser på lørdager.

– Det har for eksempel handlet om at det er mer beleilig for pårørende som kommer langveis fra at begravelsen foregår i helgen, forteller Tveter.

Verd gravferd ser det som positivt at det nå er fremmet et forslag om å ha begravelser i helgen.

– Sånn som det er nå, er det kinkig å få prest og kapell på disse dagene. Det håper vi kan gjøres noe med, sier Tveter.

LES OGSÅ: Byr på billigere begravelser

Styremedlem og tidligere nestleder Kristin Strand Meløe i fagforeninga TeoLOgene er skeptisk, hun tror det vil medføre høye kostnader om tilbudet er åpent for alle.

– Det er åpenbart et ganske fordyrende forslag, kostnadene vil bli ganske mye høyere. Det blir en helt annen logistikk på ansatte – de må få helgetillegg og da få fridag en annen dag i uka. Dermed må man kanskje hente inn vikarer de dagene de da har fri, og så videre. Det er kanskje litt overraskende at Oslo Høyre kommer med et forslag som øker offentlige kostnader ganske mye og som må medføre økte bevilgninger til Gravferdsetaten, sier hun.

Kan bli særkrav

Dersom pågangen blir stor, kan man vurdere religiøse kriterier for å benytte seg av gravlegging i helgene, mener Eirik Lae Solberg, en av forslagsstillerne.

– Utgangspunktet er at dette skal være for alle. Men blir det veldig stor pågang, må man vurdere å gi fortrinnsrett til trossamfunnene det er viktig for, sier medforslagsstiller Eirik Lae Solberg.

LES OGSÅ: Gravfølger blir oftere forstyrret

Det er ikke noe Jordheim anbefaler.

– Å forskjellsbehandle folk på grunn av religion er et komplisert landskap å gå inn i.­
 Å si at du er muslim, så du får innen 24 timer, mens kristne­ må vente, det kan fort bli vanskelig. Dessuten kan ikke alltid forventningene innfris uansett. For eksempel må en frossen bakke tines før det kan graves, og det tar tid, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter