Nyheter

Mange tror på opprykk i Nidaros

Domprost Ragnhild Jepsen er den hyppigst nevnte kandidaten til å overta etter Nidaros-biskop Tor Singsaas. Også Olav Fykse Tveit er et hett navn.

Onsdag sendte Tor Singsaas (68) sin avskjedssøknad til Kirkerådet. I åtte år har den jordnære trønderen vært Den norske kirkes tilsynsmann i Midt-Norge.

Dermed er spekulasjonene i gang om hvem som skal overta. Et vanlig tips er at domprosten i Nidaros, Ragnhild Jepsen (46), rykker opp og blir biskop. Mange ønsker seg også Olav Fykse Tveit (55), generalsekretæren i Kirkenes Verdensråd, som øverste kirkelige leder i pilegrimshovedstaden.

En annen mulig kandidat er Herborg Finnset, domprosten i Tromsø. For tre uker siden ble hun tilsatt som ny prost i Strinda i Trondheim.

LES OGSÅ: Singsaas går av som biskop

Startskuddet har gått

På bispedømmerådsmøtet i går startet forberedelsene til rekruttering av Singsaas' etterfølger. Nidaros bispedømmeråd skal nominere inntil fem kandidater. Det er grunn til å tro at bispetilsettingen kan skje på Kirkerådets møte i 23.–24. mars.

Vårt Land får bekreftet fra informerte kirkekilder i Trøndelag at det nærmest tas for gitt at domprost Ragnhild Jepsen vil bli forespurt om å la seg nominere. Mange tror hun har lyst på jobben. Hallingdølen kom til Nidaros domkirke som kapellan i 2003, ble sokneprest tre år senere og har vært domprost de siste seks årene.

Jepsen regnes som en dyktig liturg og predikant, og er også kjent fra NRK-andakter. Hun har i skyggen av to biskoper i Trondheim, Tor Singsaas og preses Helga Haugland Byfuglien, klart å markere seg ganske bra lokalt. Men på samme måte som med Singsaas er det ikke i debatter og samfunnspolitikk Jepsen profilerer seg tydeligst.

Høy stjerne

For åtte år siden «tapte» Olav Fykse Tveit fordi trønderen Tor Singsaas fikk enormt sterk støtte i avstemningen i sitt eget bispedømme. Han hadde også flertall i Kirkerådet. Blant biskopene, derimot, var det i 2008 et stort flertall som helst ønsket seg Fykse Tveit som ny kollega.

Det samme kan fort bli tilfelle denne gangen. Fykse Tveit har en høy stjerne i det kirkelige lederskapet, og mange håper at han blir Bispemøtets nye preses. Men for å være valgbar til dette ledervervet, må man først være regional biskop.

Usikkerheten er om Olav Fykse Tveit nå vil si ja til å stille opp som kandidat til bispejobben, og om han er godt nok kjent og vil få tilstrekkelig oppslutning i den lokalkirkelige avstemningen.

VÅRT LAND 2008: Singsaas blir biskop

– Kjempeskuffet

I Kirkerådets avstemning for to år siden hadde Herborg Finnset én stemme mindre enn Olav Øygard da han ble tilsatt som biskop i Nord-Hålogaland.

– Jeg er kjempeskuffet, sa Finnset da hun tapte bispekampen med knappest mulig margin.

13. oktober ansatte Nidaros bispedømmeråd henne som prost i Strinda i Trondheim. Mye tyder på at bispedømmerådet vil spørre om hun kan tenke seg å være kandidat til den ledige bispejobben. Men også i Herborg Finnsets tilfelle vil det være et handikap at hun er lite kjent i Nidaros bispedømmet.

Mange navn

Andre mulige bispekandidater kan være:

• Nils Åge Aune (51), prost i Sør-Innherad med mer enn 20 års prestetjeneste i Verdal, inklusive Stiklestad.

• Dag Aakre (60), gateprest og daglig leder i Kirkens Bymisjon i Trondheim gjennom mer enn 20 år.

• Harald Hegstad (55), professor i systematisk teologi ved Menighetsfakultetet. Er nestleder i Kirkerådet. Er oppvokst i Trondheim.

• Kari Veiteberg (55), bymisjonsprest i Oslo. Var bispekandidat i Sør-Hålogaland i fjor. Har tidligere bodd i Trondheim, som leder av Liturgisk senter.

• Kjartan Bergslid (50), sokneprest i Levanger. Har vært prestenes representant i Nidaros bispedømmeråd og medlem av Kirkerådet fram til 2016.

• Brita Hardeberg (60), prost i Fosen. Har vært prest i Trøndelag i 30 år og er en markant leder blant annet i Presteforeningen.

• Rolf Nøtvik Jakobsen (59), seniorrådgiver i Bispemøtet. Er fra Trondheim, der han blant annet har vært studentprest. Har vært 1. amanuensis i praktisk teologi ved Det praktisk teologiske seminar.

• Siv Limstrand (55), bymisjonsprest i Trondheim. Har vært studentprest i Trondheim. Er en tydelig, radikal stemme i samfunnsdebatten.

• Steinar Leirvik (51), sokneprest i Byåsen menighet. En høyprofilert kreativ folkekirkeprest i Trondheim.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter