Nyheter

Mange er fortsatt sultne, men det går fremover

Ny rapport viser en kraftig forbedring: Andelen som sulter i utviklingsland er redusert med 27 prosent siden tusenårsskiftet.

Tross den kraftige forbedringen viser den nye Global Hunger Index fra International Food Policy Research Institute (FPRI) at sultproblemene fortsatt er «alvorlige» i 44 land, og alarmerende i 8 land. Tallene ville vært verre hvis det var mulig å skaffe tallgrunnlag også fra hardt rammede land som Sudan, Sør-Sudan DR Kongo, Somalia, Libya og Syria.

Afrika

Mest utbredt er sultproblemene i et knippe afrikanske land sør for Sahara: Den sentralafrikanske republikk, Tsjad, Zambia, Sierra Leone og Madagaskar. Svært alvorlig er matvaremangelen også i Øst-Timor, Haiti og Afghanistan.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Rapporten peker også på flere afrikanske land som har gjort store framskritt de siste årene, etter å ha kommet ut av borgerkriger på 1990- og 2000-tallet: Både i Angola, Etiopia og Rwanda har forekomsten av sult gått betydelig ned. Minst sult i Afrika er det i Sør-Afrika, Gabon, Mauritius og Ghana.

Totalt er forekomsten av sult og underernæring redusert med 27 prosent i alle utviklingsland siden år 2000. 17 land har mer enn halvert sultproblemet, blant andre Ukraina, Aserbadjan, Brasil, Kroatia, Mongolia, Peru og Venezuela.

LES OGSÅ: Færre går sultne – unntatt i Afrika

Redder barn

Kampen mot sult fører til at livene ikke minst til mange barn blir spart. Neste halvparten av alle de mer dødsfall blant barn under 5 år skyldes underernæring, som tar livet av rundt 3,1 millioner barn årlig. Også her er det bedring. Mellom år 2000 og 2013 sank andelen barn om døde før sin femte bursdag fra 8,2 prosent til 4,9 prosent. Mangelfull ernæring bidrar like fullt til at ett av fire barn på verdensbasis er lavere enn de skulle vært.

Med bedre innsats og rettferdig fordeling ville det vært fullt mulig å utrydde all sult, sier Erik Solheim i OECD sin bistandskomité:

– Verden har mer enn nok av både penger, mat og kunnskap til å utrydde sult. Vi er den første generasjon som kan makte dette, bare vi har viljen som skal til, sier Solheim.

LES OGSÅ:– Trenger ­revolusjon for å nå målene

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter