Nyheter

Maktløp med hindre

ANALYSE: Knut Arild Hareide møter ikke bare nestlederne sine i åpen maktkamp om KrFs fremtid. Også verdivennen Sp og rødgrønne kan sette opp hindre for drømmen hans.

Det er duket for et historisk politisk slag når KrF i ekstraordinært landsmøte fredag 2. november skal avgjøre om partiet vil avsette Erna Solberg eller selv gå inn i regjeringen hennes.

I KrF starter oppgjøret denne uken. Foran det kommende landsmøtet skal det velges utsendinger fra fylkene. Lokalt vil det bli kamp om Hareides anbefaling av regjering med Ap. Det er nemlig summen av alle disse delegatene som avgjør KrFs fremtidsvei i politikken. Og om det bærer mot full splittelse i KrF.

Splittet topp

At begge nestlederne også fraråder Ap og sentrum som førstevalg, demper trekkraften i Hareides prosjekt. For de som vil beholde Erna Solberg, har nå «sine» folk synlige i partitoppen. Og etter to uker med tung presseomtale av KrFs mulige vei til Jonas Gahr Støre – forsterket av Hareides eget bokprosjekt – serverer nå Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad motversjonen:

Da de to avslørte sitt nei til Hareides regjeringsvei under pressemøtet fredag kveld, var begrunnelsen at KrF har fått gode gjennomslag hos Solberg-regjeringen. De trekker frem at seirene veier tyngst for dem – mens Hareide derimot vektlegger selve fiendebildet av Frp som hovedgrunn til å sparke regjeringen. Dette blir stridstema også lokalt når landsmøtedelegater skal velges.

LES OGSÅ: Plutselig var det to mot en – Hareide i mindretall i ledelsen

Bollestads vri

Nestleder Bollestads ja til dagens regjering, overrasket både internt i KrF og blant hennes politiske motpoler. For Bollestad har ofte høylytt kritisert regjeringens alkoholpolitikk og flyktningpolitikk.

Hun har bygd svært mange allianser med rødgrønne i Helsekomiteen og påført de blågrønne en serie sure tap. For enkelte i partiet kan valget hennes virke underlig – for andre et bevis på at gjennomslag for politikk kan trumfe Frp-skepsis.

Kaoshøst

På borgerlig side vil det være unntakstilstand frem til KrF har avgjort sidevalget. I Venstre-toppen uttrykte flere på tampen av forrige stortingssesjon at et nedslitt KrF «ikke var i stand til å lande noe som helst». Nå setter KrF derimot Venstres eget regjeringsliv i fare.

Det kommende blågrønne statsbudsjettet vil ikke ha sjanse til støtte før KrF har avholdt landsmøte. Vinner Hareides linje, kan nettopp budsjettet bli saken som utløser det hurtige regjeringsskiftet KrF-lederen vil ha.

Taper han, vil det fra første dag etterpå bli et budsjettløp og snarlige sonderinger om regjeringssamarbeid. Noen deltakende rolle fra Hareide selv i forhandlinger synes umulig etter anbefalingen å kaste Solberg.

LES OGSÅ: Hareide anbefaler regjering med Ap og Sp

Hoderisting i Sp

Selv om Hareide ønskes velkommen av Støre, er begeistringen ikke overstrømmende i rødgrønn sektor. I talen sin fredag hyllet Hareide nettopp Sp som sin beste verdivenn. Men i Sp er det mye undring over KrFs oppførsel.

I toppen er man kritisk til KrFs hastverk om regjering. Med Sps blikk bidrar KrFs utålmodighet til den polariseringen i KrF som senker partiet på gallupene. For Sp er det ikke ønskelig med en svak bestevenn. I tillegg frykter man å oppleve et KrF som er uberegnelig og delt politisk.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum uttalte til pressen fredag det i så fall må en svært god og politisk avgjørende enkeltsak til for å avsette dagens regjering. Sp har gjort det nettopp til varemerke å kritisere «spillet» i politikken.

LES OGSÅ: Hareide avslører opptakten til KrF-dramaet

Røde motkrefter

Det nødvendige støttepartiet SV utfordres dessuten av Rødt fra venstre kant. Fra toppen i SV signaliseres det at et nytt, rødgrønt alternativ må ha tyngde til venstre om det skal få hjelp. Også Ap møter pes:

Fjorårets valgnederlag ble mye forklart med Støres invitt til Venstre og KrF. I Ap synes viktige aktører akkurat nå mer opptatt av å tette velgerlekkasjer til SV og Rødt enn å gi omstridte konsesjoner til et kristelig parti under press.

Mer fra: Nyheter