Nyheter

Makt skal følge slekters gang

Fortsatt følger i stor grad slekter slekters gang i norsk kirke- og trosliv. Vårt Lands kartlegging viser at det er mange eksempler på nært slektskap mellom aktører i dette landskapet.

Bilde 1 av 3

– Dette er nok mer utbredt enn man umiddelbart tenker over. Fenomenet er interessant, men det blir først problematisk i det øyeblikk slektsforholdet gir usaklige utslag, sier religionssosiologi-professor Pål Repstad.

Vårt Land presenterer nå den hittil mest omfattende kartlegging av hvem som sitter med makt og innflytelse i Tros- og livssynsnorge: Maktkartet.no.

Setter spor

Han peker på at det også i politikk og annet organisasjonsliv er mange eksempler på at engasjementet «går i arv» og at enkelte slekter setter ekstra store spor etter seg. Et tydelig fenomen er at ganske mange «prestebarn» er blitt prester.

– Jeg har aldri sett noen formell opptelling, men en relativt stor andel av Presteforeningens medlemmer er sønn eller datter av en prest. Men jeg er sikker på at den andelen var større før enn den er nå, sier Ingvild Osberg.

Hun er prest og har som sin far, biskop emeritus Sigurd Osberg, vært valgt nestleder i Den norske kirkes presteforening (PF). Hun humrer når følgende utsagn tillagt den nå avdøde teologiprofessoren Einar Molland: «Rekrutteringen til Det teologiske fakultet skjer i hovedsak gjennom den naturlige forplantning.»

Vårt Land har i forlengelsen av arbeidet med maktkartet på dagens tros- og livssynsfelt, dannet seg et bilde av familiekonstellasjoner på dette området.

Blant «familiedynastiene» i troslandskapet utmerker ikke minst en del slekter med biskoppelig innslag seg. Etternavn som går mye igjen er Osberg, Aarflot, Stålsett, Byfuglien, Skeie, Bondevik, Dahl, Svartdahl, Oftestad, Kvalbein, Utnem, Pettersen, Kjøde og Haanes.

LES OGSÅ: 88 år og fortsatt på makttoppen

Langmoen-slekten

Men slektstreet med aller flest kirkelige aktører ser ut til å være Langmoen-slekten, med felles røtter fra Berger Langmoen og hans kone Maria i Brumunddal. Han var stor trelastprodusent og en aktiv, kristen leder i første halvdel av forrige århundre. Og nye generasjoner har fulgt opp det kristelige engasjementet:

• Anne Birgitta Langmoen Kvelland er teolog og generalsekretær i Normisjon.

• Ektemannen Leif Gordon Kvelland er prest og Alpha-konsulent i Normisjon.

• Anne Birgitta Langmoen Kvellands søster, Astrid Langmoen Olsen, er rektor på Tomb videregående skole og landbruksstudier i Råde. Den er eid av Normisjon. Hun var sammen med sin mann, Bernt Greger Olsen, tidligere misjonær i Ecuador. Han er nå misjonsleder Bibelselskapet.

• Anne Birgitta Langmoen Kvellands bror, Jan Otto Langmoen, er tidligere misjonskonsulent og administrasjonssjef Hamar bispedømme, og misjonær i Brasil.

• Anne Birgitta Langmoen Kvellands svigerinne, Jorunn Andestad Langmoen, var fram til sommeren 2016 assisterende generalsekretær i Israelsmisjonen.

Og hvis man går lengre ut i dette slektstreet dukker navn som Marianne Lystrup, Erik Hillestad, Dag Hareide og Torleiv Austad opp.

– At jeg og andre familiemedlemmer har gått inn i lederoppgaver forteller om et engasjement vi tidlig opplevde hos våre egne foreldre. Vi ble tidlig oppdratt til å ta ansvar og lederskap, sier Anne Birgitta Langmoen Kvelland.

– Har navnet Langmoen hjulpet på «karrieren»?

– Kanskje da jeg gikk på ungdomsskolen og var med i det kristelige Skolelaget. Men der var vi så få at det ikke var så vanskelig å få verv, sier en lattermild nåværende misjonsgeneral.

Og så tilføyer Langmoen Kvelland:

– I den grad navnet har betydd noe, må det være fordi andre med samme etternavn har gjort en god innsats og skapt tillit.

LES OGSÅ: – Kirken har mistet innflytelse til nyåndeligheten

Andreas Aarflot jr.

I Kirkens hus, Den norske kirkes sentraladministrasjon i Oslo, svarer Andreas Aarflot (27) på spørsmål om kirkeordning. Hans bestefar, med samme navn, var biskop og en av hovedarkitekt for det som nå avtegner seg som den nye, mer fristilte majoritetskirkens kirkeordning.

Andreas Aarflot junior, har mellomnavnet Henriksen etter sin far, Jan-Olav Henriksen. Både biskop emeritus Aarflot og teologiprofessor Henriksen er blant de 100 utvalgte på kartet over de mest innflytelsesrike i dagens Tros- og livssyns-Norge. Mange av våre kilder spår at Andreas Henriksen Aarflot om noen år selv vil stå på en slik maktliste. Noen peker allerede på statsviteren med masteroppgave om «politikkutvikling i Kirkerådets sekretariat og kirkeavdelingen i Kulturdepartementet» som en fremtidig direktør i Kirkerådet.

– Det stemmer at folk lett klarer å plassere meg når de hører navnet mitt, men jeg har aldri opplevd det som noen utfordring. Samtidig må det sies at jeg alltid har vært opptatt av at jeg skal stå på egne bein. Det er bare blitt slik at jeg jobber med kirkeordningsspørsmål, slik min bestefar også har gjort, sier Andreas Henriksen Aarflot.

I tillegg til far og bestefar er også hans mor og søster teologer.

LES OGSÅ: – Kirkerådet stoler ikke på lokalmenighetene

Arv og miljø

– Hvilken betydning har arv og miljø hatt for ditt valg av yrke og arena for engasjement?

– Familiebakgrunnen har hatt betydning for min egen personlige kristentro, som igjen har fått betydning for de yrkesvalg jeg har gjort. Jeg opplever at jeg har fått et kirkekall, uten selv å bli teolog.

Henriksen Aarflot mener han har hatt gode forbilder i familien, og et eget engasjement i menighetslivet:

– Det har vært en gradvis utvikling. I ungdomstiden var jeg engasjert i kirkelig ungdomsarbeid i KFUK-KFUM. At min egen menighet, Ås, foreslo meg som kandidat til Borg bispedømmeråd, og at jeg som 20-åring og student ble valgt inn der og i Kirkemøtet, betød mye. Det var med på å styre interesser og rette meg mer inn mot det kirkelige. Min første deltidsjobb var som kirketjener i Lovisenberg kirke. Jeg tok en bachelor-grad ved Menighetsfakultetet i religion, kultur og samfunn, og min master i statsvitenskap dreide seg om kirkeordning. Og før jeg visste ordet av det jobbet jeg i kirken, sier Andreas Henriksen Aarflot.

LES OGSÅ: Plutselig begynte hele kristen-Norge å se til Bergen

Fant sin plass

Biskop emeritus Sigurd Osberg peker på at han ikke kommer fra «et praktiserende kristent hjem».

– Jeg var et av de tidlige skilsmissebarn, det skjedde i begynnelsen av krigen, og det var en vanskelig og turbulent tid. Men det var da jeg gikk på gymnaset og møtet mennesker fra Studentforbundet, jeg kom inn i troens verden og fant min plass i kirken, forteller den pensjonerte Tunsberg-biskopen.

Desto mer gleder han seg over at hans egne barn også har et kirkelig engasjement. Datteren, Ingvild Osberg, er altså prest og sentralstyremedlem i Presteforeningen. Svigersønnen Tor Bjørn Andresen Osberg, er også prest. Og i fjor ble deres datter, Maja Andresen Osberg, valgt inn i Borg bispedømmeråd. I vår ble hun også medlem i Mellomkirkelig råd.

– Jeg er veldig takknemlig for at noen har valgt en kirkelig tjeneste og for at resten er trofaste kirkegjengere, sier Sigurd Osberg.

– Når jeg tenker på Ingvild som valgte presteyrket, som meg, er jeg glad for at hun ikke har tatt skrekken. Når jeg ser tilbake på mitt eget travle presteliv er det en del ting jeg kunne ha gjort annerledes, hvis jeg var mer bevisst.

LES OGSÅ: Toppledelsen i Norges største misjonsorganisasjon er samkjørte – på alle måter

«Godt navn.»

– Har du noen gang tenkt at et «godt navn» kan gi posisjoner i for eksempel kirken?

– Det har jeg ikke tenkt noe særlig på. Men det går vel greit når forgjengeren ikke har skjemt barna ut. Jeg har ikke vært en av de stille i landet, særlig i en sak. Man reiser ikke homofilisaken ustraffet, men jeg tror etter hvert at de har vært glad for at jeg tok tak i den saken i Bispemøtet, svarer biskop Osberg.

Ingvild Osberg ̧«opplever det ikke som noen ulempe» å være hans datter.

– Det er hyggelig å bli assosiert med far. Men at han har vært biskop, sier selvsagt ingenting om hvem jeg er og hva jeg kan. Jeg håper og tror at jeg blir vurdert som den jeg er.

– Hva betyr din egen familiebakgrunn for at du ble prest?

– Det ville vært umulig for meg å si at det ikke henger sammen. Det å gå i kirken og være med på gudstjenester var noe av det jeg likte best som barn. Jeg bestemte meg som fireåring for at jeg ville bli prest. Det var gleden, kontaktflaten jeg så at min far hadde med vanlige folk, og med folk i alle aldre, som inspirerte meg til å ta dette valget, svarer Ingvild Osberg.

LES OGSÅ: Lovsangslederne overtar bibelmakt fra prestene

Vårt Land presenterer nå den hittil mest omfattende kartlegging av hvem som sitter med makt og innflytelse i Tros- og livssynsnorge: Maktkartet.no.

Slektsgalleriet

Her er et utvalg som viser slektskap mellom aktører på tros- og livssynsfeltet.

Stålsett/Veiteberg

Gunnar Stålsett er biskop emeritus.

Hans datter, Gry Stålsett, er psykolog knyttet til Modum Bad og professor ved Menighetsfakultetet.

Hennes datter, Miriam Stålsett Follesø, er kommunikasjonsrådgiver for Oslo biskop og Oslo domkirke.

Gunnar og Unn Stålsetts sønn, Sturla, er prest og professor ved Menighetsfakultetet.

Han er gift med Anne Veiteberg, forlagssjef i Verbum og medlem i ledergruppa i Bibelselskapet.

Hennes søster er Kari Veiteberg, prest i Kirkens Bymisjon i Oslo.

Anne og Kari Veitebergs mor, var Ragnhild Veiteberg, var mangeårig medlem av Bjørgvin bispedømmeråd og Kirkemøtet.

Aarflot/Henriksen

Andreas Aarflot, biskop emeritus

Sønnen Jan Olav Aarflot er teolog, tidligere generalsekretær i Presteforeningen. Nå avdelingsdirektør ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Datteren Kirsten Aarflot er kateket og arbeider nå som lærer.

Datteren Hilde Marie Aarflot er teolog. Hun er gift med Jan-Olav Henriksen, professor ved Menighetsfakultetet.

Deres sønn, Andreas Henriksen Aarflot, er konsulent i Kirkerådets avdeling for kirkeordning.

Hilde Marie og Jan-Olav Henriksens datter, Christine Henriksen Aarflot, er stipendiat ved MF.

Svigersønnen Steinar Ekvik er sokneprest i Kråkerøy i Fredrikstad og forfatter.

Barnebarnet Svein Olav Ekvik er redaktør i Norges KFUK-KFUM-speidere.

Byfuglien

Helga Haugland Byfuglien, er ledende biskop i Den norske kirke.

Hennes mann, Tore Byfuglien, er spesialkonsulent i KA.

Datteren Guro Haugland Byfuglien, er studie- og informasjonskonsulent i Kristelig studieforbund.

Sønnen Halvor Byfuglien er tidligere i informasjonssjef i Misjonsalliansen og nå styreleder og PR-ansvarlig i KFUM-kameratene, Oslo.

Svigersønnen Kristian Byfuglien Knapstad er programsjef i Norges KFUK-KFUM.

Kristian Byfuglien Knapstad er sønn til prost Reidar Knapstad i Sunnfjord og Jorunn Gjengedal Knapstad, rektor ved Sunnfjord folkehøgskole i Førde.

Helga Haugland Byfugliens bror, Edvard Haugland, var prest og personlig sekretær for kirke- og undervisningsminister Mary Kvidal (Ap).

Osberg/Haaland

Sigurd Osberg er biskop emeritus.

Hans datter, Ingvild Osberg, er prest og sentralstyremedlem i Presteforeningen.

Hennes mann, Tor Bjørn Andresen Osberg, er sokneprest i Rygge i Østfold.

Deres datter, Maja Andresen Osberg, er medlem av Borg bispedømmeråd og Mellomkirkelig råd.

Sigurd Osberg er gift med Kari Haaland Osberg, tidligere direktør ved gravferdsetaten i Oslo.

Hennes sønn, Gunnar Haaland, er førsteamanuensis i religion, livssyn og etikk ved Høysko­len i Oslo og Akershus.

Langmoen/Kvelland/Hillestad/Lystrup/Hareide/Austad

• Anne Birgitta Langmoen Kvelland, er teolog og generalsekretær i Normisjon.

• Ektemannen Leif Gordon Kvelland er prest og Alpha-konsulent i Normisjon.

• Anne Birgitta Langmoen Kvellands søster, Astrid Langmoen Olsen, er rektor på Tomb landbrukshøgskole i Råde. Den er eid av Normisjon. Hun var sammen med sin mann, Bernt Greger Olsen, tidligere misjonær i Ecuador. Han er nå misjonsleder Bibelselskapet.

• Anne Birgitta Langmoen Kvellands bror, Jan Otto Langmoen, er tidligere misjonskonsulent og administrasjonssjef Hamar bispedømme, og misjonær i Brasil.

• Anne Birgitta Langmoen Kvellands svigerinne, Jorunn Andestad Langmoen, var fram til sommeren 2016 assisterende generalsekretær i Israelsmisjonen.

• Astrid og Anne Birgitta Langmoen er tremenning til Marianne Lystrup, tidligere Vårt Land-journalist og forfatter. Hun er gift med Erik Hillestad, lederen i Kirkelig kulturverksted.

• Erik Hillestad er sønn av presten og samledikteren Olaf Hillestad og barnebarn av salmedikteren og Frikirke-pastoren Sigvard Engeset.

• Moren til Marianne Lystrup, Gina, var søster til Anne Hareide – som var gift med Bjarne Hareide. Han var den ledende religionspedagog i Norge i årene etter den 2. verdenskrig og grunnlegger av IKO, i dag kjent som Kirkelig pedagogisk senter.

• Anne og Bjarne Hareide var foreldrene til Dag Hareide, mangeårig kateket og leder ulike deler av miljøbevegelsen, Berger Hareide som blant annet har ledet Samlivssenteret ved Modum Bad, og Britt Maria Austad som arbeidet i IKO.

• Hennes mann, Torleiv Austad, har vært professor og rektor ved Menighetsfakultetet.

• Britt Maria og Torleiv Austads datter, Anne Austad, er teolog og førsteamanuensis ved Fakultet for teologi, diakoni og ledelsesfag ved VID vitenskapelige høgskole (Diakonhjemmet).

LES OGSÅ: Disse topper Vårt Lands maktkåring

Skeie/Bondevik

Eyvind Skeie er teolog og forfatter

Sønnen Sindre Skeie er​​ også teolog, salmedikter – kommunikasjonssjef på Diakonhjemmet.

Sønnen Gisle Skeie er informasjonsrådgiver i Stefanusalliansen.

Eyvind Skeies svoger er Kjell Magne Bondevik, teolog og politiker.

Kjell Magne Bondeviks søster, Inger Johanne Wremer, er tidligere styreleder i Kirkens Nødhjelp og leder av ideell sektor i arbeidsgiverorganisasjonen Virke. Hennes mann, Eyvind Wremer er pensjonert sokneprest.

Inger Johanne Wremer og Kjell Magne Bondeviks søskenbarn var Odd Bondevik, som var biskop i Møre.

Hans far, Kjell Magne Bondevik, var kirke- og utdanningsminister.

Dahl/Husby

Per Arne Dahl er biskop i Tunsberg.

Han er gift med Anne Dahl, prest og sjelesørger.

Anne og Per Arne Dahls sønn, Christoffer, er assisterende daglig leder i KFUM-kameratene, og spiller også på deres lag i 1. divisjon.

Deres datter, Mari Dahl Husby, er personalleder i Acta Barn og unge i Normisjon.

Hennes mann, Vegard Husby, er hovedprest i Storsalen, Normisjons forsamling i Oslo.

Vegard Husbys far er Torstein Husby, lege og tidligere medlem i Oslo bispedømmeråd og Kirkemøtet.

Hans svigerfar var Birger Breivik, tidligere generalsekretær i Misjonssambandet.

Svartdahl

Egil Svartdahl er pastor i Filadelfiakirken Oslo.

Hans kone, Turid Svartdahl, er også ansatt i Filadelfiakirken, med lederansvar i menighetens seniorarbeid.

Deres sønn, Christofer Svartdahl, er pastor i pinsemenigheten United i Oslo.

Egil Svartdahls bror, Aril, er pastor i Pinsekirken Mjøndalen.

Hans kone Lotta Svartdahl, er kjent sanger i kristen sammenheng.

Egil og Aril Svartdahls far, Hans, var misjonssekretær i Pinsevennenes Ytre misjon.

Hegertun

Terje Hegertun er professor ved Menighetsfakultetet og tidligere redaktør og leder i Pinsebevgelsens lederråd.

Andreas Hegertun er pastor i Filadelfiakirken Oslo og talsmann for Pinsebevegelsens lederråd.

Hasseløy/Gustavsen

Halvard Hasseløy, evangelist i Pinsebevegelsen og leder av den humanitære stiftelsen Open Heart.

Hans to sønner, Andreas og David Hasseløy, er pastorer i pinsemenigheten INTRO.

Halvard Hasseløys svigerinne, Anne Gustavsen, er ansvarlig redaktør i Korsets Seier, Pinsebevegelsens ukeavis.

Larsen/Svartasmo

Øystein Larsen er biskop emeritus.

Sønnen Jostein Larsen er administrasjonsleder i Acta – barn og unge i Normisjon.

Datteren Aud Irene Svartvasmo er sykehusprest i Oslo.

Hun er gift med Hans-Jørgen Svartvasmo som er sjømannsprest offshore.

LES OGSÅ: Hvem har makt over barns tro?

Dokka/Kloster

Trond Skard Dokka er professor emeritus ved Det Teologiske fakultet (TF).

Datteren Åste Dokka er rådgiver i Bispemøtet.

Hun er gift med Sven Thore Kloster, stipendiat ved TF.

Sven Thore Klosters tante er Berit Helgøy Kloster, tidligere bispedømmerådsleder i Stavanger, medlem av Kirkemøtet og misjonær i Santalmisjonen.

Oftestad

Kristin Norseth er førsteamanuensis ved Menighetsfakultetet.

Hun er gift med Bernt T. Oftestad, professor emeritus ved MF.

Han er far til Torvild Oftestad som var medarbeider ved Oslo katolske bispedømmes skolerådkontor fram til høsten 2015.

Svigerdatteren Eivor Andersen Oftestad er forsker ved MF.

Dingstad

Asle Dingstad er prest i Den nordisk katolske kirke og pensjonert forlagssjef i Luther Forlag.

Sønnen Andreas Dingstad var informasjonskonsulent i Oslo katolske bispedømme fram til 1. januar 2016.

Datteren Kristine Dingstad er forlagssjef i St. Olav forlag og var fram til oktober 2015 daglig leder for Oslo katolske bispedømmes avdeling for media, informasjon og publikasjon.

Utnem

Jan Oskar Utnem er sokneprest i Uranienborg i Oslo.,

Hans bror Stig Utnem har vært sokneprest i Ris i Oslo og generalsekretær i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke.

Hans sønn, Andreas, er komponist, arrangør og musiker, ansatt i Kirkens Bymisjon Oslo.

Jan Oskar og Stig Utnems far, Erling, var biskop i Agder og rektor ved det praktisk-teologiske seminar ved Menighetsfakultetet

LES OGSÅ: Tros-makten har skiftet hender

Vad Nilsen

Ingrid Vad Nilsen er ekspedisjonssjef i Kulturdepartementet avdeling for tro, livssyn og kulturvern.

Gift med Ragnar Petterson, tidligere prost, nå sokneprest.

Deres sønn, Audun Vad Petterson, er feltprest.

Nielsen/Kielland

Per Halstein Nielsen, prost på Lillehammer.

Sønnen Lars Erlend Kielland er personal- og pilegrimsprest i Hamar bispedømme.

Datteren Marianne Beate Kielland er en av Norges mest kjente mezzosopraner.

Sønnen Jan Christian Kielland er prest og programutvikler for identitet og tro i Norges KFUK-KFUM.

Grimstad

Frank Grimstad er administrerende direktør i KA.

Hans kone, Mette Sjølli Grimstad, er kirkeverge i Oppegård.

Deres sønn, Lars Sjølli Grimstad, er økonomikonsulent i kirkelig fellesråd i Oslo.

Larsen/Ghozlan

Basim Ghozlan er styreleder og tidligere forstander for Det Islamske Forbundet i Norge, som driver Rabita-moskeen i Oslo. Han er tidligere nestleder i Islamsk Råd Norge.

Ghozlan er gift med Lena Larsen, som er religionshistoriker, ansatt ved Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo, og leder for Oslokoalisjonen for tros- og livssynsfrihet. Hun er tidligere leder i Islamsk Råd Norge.

Kornmo

Tina Shagufta Kornmo er lege, samfunnsdebattant og tidligere leder for LIM, et nettverk som består avhovedsakelig liberale muslimer.

Hun er gift med Eirik Kornmo, sønn av Morgan Kornmo, den nå avdøde forstanderen i Filadelfia Oslo og høvdingen i Pinsebevegelsen i Norge.

Eirik Kornmo er også fetter til Jens Brun-Pedersen, pressesjef i Human-Etisk Forbund.

LES OGSÅ: I Den katolske kirke samler troen – mens makten splitter

Noor/Chishti

Linda Noor er sosialantropolog og daglig leder i Minotenk.

Hun er gift med Mohammed Ali Chishti, som i 2015 sto bak Fredens ring-markeringen rundt den jødiske synagogen i Oslo.

Han er bror til Aziz Ur Rehman Chisti som driver radiostasjonen ApniAwaz.

Faren, Mushtaq Ahmed Chishti, var en av Oslos første store imamer.

Grasaas/Næsheim

Anne-May Grasaas er domprost i Oslo.

Hun er gift med Gunnar Næsheim, prost i Bærum.

Anne-May Grasaas var tidligere gift med Asbjørn Stavenes, prest i Areopagos.

Agøy

Berit Hagen Agøy er generalsekretær i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke.

Hun er gift med Nils Ivar Agøy. Han er teolog og historieprofessor, og valgt styreleder i Norske kirkeakademier.

Tønnessen/Tveit

Aud Tønnessen er dekan ved Det teologiske fakultet.

Hun er gift med Knut Erik Tveit, kulturrådgiver i Oslo bispedømme.

Dybvig/Sørmoen

Ingeborg Dybvig er kommunikasjonsdirektør i Kirkerådet.

Hun er gift med Oddbjørn Sørmoen, avdelingsdirektør i KA.

Huse

Ole Johs Huse er generalsekretær i Presteforeningen.

Han er gift med Merete Huse, spesialrådgiver i KA.

Fagermoen

Jan Rune Fagermoen er administrasjonsdirektør i Kirkerådet.

Han er gift med prost Hege Fagermoen i Søndre Follo.

Hans bror, Tron Fagermoen, er universitetslektor ved Menighetsfakultetet.

Tron Fagermoens kone, Erle, er kapellan i Bøler kirke i Oslo.

Pettersen/Barth/Feilberg-Jacobsen

Erling Pettersen er biskop i Stavanger.

Han er gift med Turid Barth Pettersen, konsulent og tidligere forlagssjef i Verbum.

Deres datter, Hanna Barth Hake, er daglig leder ved Kirkelig dialogsenter Oslo.

Espen Feilberg-Jacobsen, overtok som sokneprest på Nordstrand i Oslo etter sin svoger, Erling Pettersen. Feilberg-Jacobsen er nå bosatt i Manila på Filippinene, som ambulerende prest i Asia for Sjømannskirken.

Hans kone, Kjersti Feilberg-Jacobsen (født Barth) er ansatt som diakonal medarbeider i Sjømannskirken.

Røsæg

Gerd Karin Røsæg er assisterende direktør i Kirkerådet.

Hun er gift med Nils Aksel Røsæg, doktorgradskoordinator ved MF.

Wirgenes

Paul Erik Wirgenes er avdelingsdirektør i Kirkerådet.

Han er gift med Mari Wirgenes, sokneprest i Tonsen i Oslo.

Deres datter, Birgit Johanne Wirgenes, er daglig leder i Skøyen menighet i Oslo.

Sommerfeldt/Øverland

Atle Sommerfeldt er biskop i Borg.

Han er gift med Marianne Øverland, direktør i IKO og tidligere forstanderinne ved Diakonissehuset Lovisenberg i Oslo.

LES OGSÅ: Hun bestemmer hvilke tros- og livssynsprogram du får servert

Fougner/Økland/Rø

Tor Even Fougner, sokneprest i Sentrum og St. Hanshaugen i Oslo, er sønn av Even Fougner, som var biskop i Borg.

Tor Even Fougner er gift med Jorunn Økland, som er teolog, professor i humanistisk kjønnsforskning og nå bestyrer ved Det norske institutt i Athen.

Tor Even Fougners søster, Elisabeth Fougner Rø, er personalsjef ved Diakonissehuset Lovisenberg.

Hun er gift med John Egil Rø, sokneprest i Ullern i Oslo og tidligere stiftsdirektør i Oslo bispedømme.

Bjørdal

Maria Bjørdal Lervik er menighetsprest i Storsalen, Normisjons forsamling i Oslo.

Hennes far, Øystein Bjørdal, var domprost i Molde.

Hans kone, Oddbjørg Aasen Bjørdal, er mangeårig journalist og redaktør i NRK, kommunikasjonsrådgiver og lærer ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen.

Jørgensen/Bråthen

Tor Berger Jørgensen, biskop emeritus.

Han er gift med Anne Berger Jørgensen, som også er prest.

Deres sønn, Erlend Berger Jørgensen, har Jobbet som menighetsforvalter.

Tor B. Jørgensens nevø, Jon-Erik Bråthen, er metodistprest og nå hovedprest ved Modum Bad.

Søvik

Oddvar Søvik er pensjonert prest og forkynner i Normisjon.

Hans sønn, Atle Ottesen Søvik, er professor og forskningsdekan ved Menighetsfakultetet.

Hans kone, Elise Ottesen Søvik, er rådgiver for kirkevergen i Bærum. Hun var med i Bispemøtets samlivsutvalg.

Haanes

Vidar L. Haanes er rektor ved Menighetsfakultetet.

Hans søster og svoger, Hilde og Alf Halvorsen, er misjonærer i Normisjon.

Hilde og Vidar Haanes far, Leif, var landsstyreleder i Norges kristelige student- og skoleungdomslag og Santalmisjon.

Hans far, Kristian Haanes, var leder av Misjonssambandets hovedstyre.

Bjørnøy Lalim

Torstein Lalim er prost Nedre Romerike og en av fem nominerte til bispestillingen i Stavanger.

Hans kone, Helen Bjørnøy, er teolog, tidligere generalsekretær i Kirkens Bymisjon, Plan Norge, statsråd – og nå fylkesmann i Buskerud.

Datteren Tora Bjørnøy Lalim er lærer ved KFUK-KFUMs folkehøgskole på Evenskjer i Troms.

Datteren Ingvild Bjørnøy Lalim er teologistudent og tidligere leder av studentrådet ved MF.

Datteren Marta Bjørnøy Lalim er webredaktør i IKO.

Kvalbein

Jon Kvalbein er ideolog, skribent og tidligere rektor med tilhørighet i Misjonssambandet.

Hans bror, Agnar Kvalbein, har vært rektor ved Normisjons gartnerskole i Stokke i Vestfold, Gjennestad.

Hans bror, Asbjørn Kvalbein, er prest og forkynner i Misjonssambandet.

Asbjørn Kvalbeins kone, Aud, er medlem i Oslo bispedømmeråd og tidligere varaordfører i Oslo.

Deres datter, Åse Kvalbein Solberg er høgskolelektor i NLA Høgskolen. Deres svigersønn, Hallvard Olavson Mosdøl er sokneprest på Lillestrøm og har vært førstelektor på MF.

Jon, Agnar og Asbjørn Kvalbeins bror, nå avdøde Hans, var professor ved Menighetsfakultetet.

Hans Kvalbeins datter, Margrete Kvalbein, har vært en pioner innen liturgisk dans.

Horsfjord

Vebjørn Horsfjord er postdoktor ved Det teologiske fakultet.

Søsteren Helene Horsfjord er spesialrådgiver KA og professor II ved Menighetsfakultetet.

Deres far, Vidar Horsfjord, er tidligere leder i Oslo bispedømmeråd.

Saxegaard

Fredrik Saxegaard er praktikumsleder ved MF

Han er gift med prost i Ringerike, Kristin Moen Saxegaard.

Datteren Maria Saxegaard er leder for programutvalget i Norges KFUK-KFUM.

Kjøde

Rolf Kjøde er administrasjonsleder ved NLA og tidligere generalsekretær i Normisjon.

Sønnen, Karl-Johan Kjøde, er generalsekretær i Norges kristelige student- og skoleungdomslag.

Hans bestefar, Gunnar Kjøde, var sekretær i Sunnmøre Indremisjon.

Rolf Kjøde er svoger til Kristian Helland, seniorrådgjevar ved NLA Bergen og tidligere KrF-ordfører i Bergen.

LES OGSÅ: Menigheter gjør seg stadig mer uavhengige av tradisjonelle medier

Torp/Bredvei

Elisabeth Torp er prest og leder av Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep.

Hun er gift med Roar Bredvei, prost for Døvekirken.

Elisabeth Torps mor, Ingrid Moen Torp, var sykehusprest.

Morvik

Eigil Morvik er prost i Søndre Aker prosti i Oslo og styreleder i KA.

Han er gift med sokneprest Astrid Sætrang Morvik, Østenstad i Asker

Granerud/Heitmann

Svein Granerud er leder av Normisjon i Norge.

Han er gift med Solveig Granerud, som er menighetsforvalter i Fagerborg menighet i Oslo

Sønnen Frode Granerud er kapellan i Vestby, men begynner nå som områdearbeider i Misjonssambandet.

Datteren Hilde Heitmann har utviklet undervisningsverktøyet som brukes i trosopplæringen mange steder: «Tidslinjen - den store fortellingen i Bibelen.» Hun er svigerdatter til Jan Heitmann, som gjennom foretaket Heitmann Plus AS har bistått aktører i Kristen-Norge med rekruttering og utviklingsprosesser i flere tiår.

Jan Heitmann er bror til Gunnar Heitmann, generalsekretær i Den Norske Israelsmisjon, og Stig Magne Heitmann, informasjonsleder i Åpne Dører.

Bakkevig/Naterstad

Trond Bakkevig er prost i Vestre Aker prosti.

Hans far, Ludvig Johan Bakkevig, var valgt leder i Kirkerådet i Den norske kirke fra 1978 til 1986.

Trond Bakkevig er gift med Inger Anne Naterstad, som er studentprest ved Universitetet i Oslo.

Johnsen/Sydnes

Vivianne Sydnes er domkantor i Oslo domkirke.

Hennes far er Jens-Petter Johnsen, direktør i Kirkerådet,

Helleland

Linda Hofstad Helleland er kulturminister med ansvar for hele tros- og livssynsfeltet.

Hun er gift med Trond Helleland, Høyres parlamentariske leder på Stortinget. De to omtales gjerne som politikkens mektigste ektepar.

Andersen

Nils-Tore Andersen er tidligere leder i Kirkerådet og generalsekretær i Misjonsalliansen.

Sønnen Nils Terje Andersen er sokneprest i Vågsbygd menighet i Kristiansand.

Datteren Elisabeth Kristiansen er sokneprest i Rælingen.

Fiske/Eidslott

Solveig Fiske er biskop i Hamar.

Hun er gift med sykehusprest Guttorm Eidslott, som er sønn av lyrikeren Arnold Eidslott.

Sjaastad

Egil Sjaastad er lærer og tidligere rektor ved Misjonssambandets utdanningssenter i Oslo, Fjellhaug.

Han er gift med Jorunn Sjaastad, daglig leder og redaktør i Bibelleseringen.

Tande

Mats Tande er medlem av ledergruppen i Oslo katolske bispedømme.

Han er bror til Claes Tande, i dag sokneprest i Sandefjord og tidligere rettsvikar i bispedømmet.

Deres niese Thea Tande Pham er lærer ved den katolske skolen St. Sunniva.

Hun er gift med Thuan Cong Pham, som er husøkonom og medlem av ledergruppen i Oslo katolske bispedømme.

LES OGSÅ: De styrer Norges viktigste tros-støperi

Bjørnevik

Per Endre Bjørnevik er leder i Metodistkirkens hovedstyre.

Hans kone, Marit Bjørnevik, er pastor i Stavanger metodistkirke.

Kaufmann

Tone Stangeland Kaufmann er førsteamanuensis ved Menighetsfakultetet.

Hun er gift med John Wayne Kaufmann, førsteamanuensis ved MF.

Simonnes

Helge Simonnes er tidligere sjefredaktør i Vårt Land. Han jobber nå for KNIF Innkjøp (Kristen-Norges innkjøpsfellesskap).

Broren hans, Asbjørn Simonnes, er daglig leder i fornyelsesbevegelsen Oase.

Osnes Eivind Osnes har vært styreleder i Indremisjonsselskapet.

Eivind Osnes' bestefar, Enok Osnes, var styrer ved Fjellhaug skoler og leder i Misjonssambandets hovedstyre i mellomkrigstiden.

Eivind Osnes' far, Kaare Osnes, var medlem i Misjonssambandets hovedstyre fra 1967 til 1979.

Eivind Osnes' barn er Torunn Osnes, stipendiat ved Menighetsfakultetet, Eivind Kaare Osnes, menighetsgründer i Normisjon og Endre Olav Osnes, som er lærer og skoleprest på Rønningen folkehøgskole i Oslo.

Eivind Osnes' bror, Jan-Bjørn Osnes, har vært medlem i en rekke kristelige styrer, blant annet Menighetsfakultets.

Jan-Bjørns Osnes' sønn, Kåre Osnes, har vært styremedlem i KRIK.

Danbolt/Hagesæther

Ole Danbolt Hagesæther var biskop i Bjørgvin.

Hans søster, Gunnhild Hagesæther, er professor II ved NLA Høgskolen i Bergen. Hun har hatt en rekke sentrale verv i Den norske kirke.

Faren til Gunhild og Ole D. Hagesæther, Olav Hagesæther, var biskop i Stavanger.

Ole D. og Gunnhild Hagesæther har en rekke fettere med stort kirkelig engasjement: Avdøde Ole Danbolt Mjøs var som medlem og leder i Nord-Hålogaland bispedømmeråd den valgte representant som deltok på flest kirkemøter i Den norske kirke.

Hans bror, Nils Aksel Mjøs, er teolog og statsstipendiat.

Deres fetter Alf Danbolt var assisterende generalsekretær i Søndagsskoleforbundet og er nå prest i Messiaskirken.

Deres fetter Gunnar Danbolt er profilert katolikk og kunsthistorie-professor med vekt på kirkekunst.

Sveinall/Øgaard

Domprosten i Kristiansand, Bjarne Sveinall, er bror til Bjørg Sveinall Øgaard, økonomisjef og fungerende kirkeverge i Bergen.

Sønnen til Bjørg S. Øgaard, Kristian Sveinall Øgaard, er prest og leder av ACTA – barn og unge i Normisjon.

Nordhaug

Biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin er sønn til er sønn til tidligere biskop i Møre, Ole Nordhaug.

Halvor Nordhaugs mor var Liv Nordhaug, kjent blant annet som salmedikter.

Theis

Leif Jarle Theis er teolog og generalsekretær i Kirkens SOS i Norge. Han var tidligere styreleder i Norges KFUK-KFUM og leder i Kirkens Bymisjon i Bergen.

Hans bror, Jørn Henning Theis, er også teolog, administrerende direktør ved Haraldsplass diakonale stiftelse i Bergen og styreleder i Sjømannskirken – norsk kirke i utlandet.

Myrseth

Domprost Jan Otto Myrseth i Bergen er bror til Ottar Myrseth, prest i Den nordisk-katolske kirke i Ålesund og tidligere stiftskapellan ved Møre bispekontor.

Cave/Loftesnes

Martin Cave er hovedpastor i IMI-kirken i Stavanger.

Hans ektefelle Irene Cave er leder for IMI-kirkens huskirkearbeid.

Martin Caves halvsøster Anne Inghild Johnsen Maldal er barne- og familiepastor i IMI-kirken.

Datteren til Martin og Irene Cave, Hanne Therese Loftesnes, er lærer på IMI-kirkens bibelskole Acta og leder for Godhet Norge (springer ut av Godhetsfestivalen)

Hun er gift med Geir Loftesnes, som er ungdomspastor i IMI-kirken.

Har vi glemt noen? Send oss en e-post!

Vårt Land presenterer nå den hittil mest omfattende kartlegging av hvem som sitter med makt og innflytelse i Tros- og livssynsnorge: Maktkartet.no.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter