Nyheter

– Må ikke stivne

Øystein Magelssen vil la KFUK-KFUMs idealer prege Den norske kirke. Og han vil fortsette å støtte boikott av Israel, også som biskop.

– Jeg opplever at mange tror at kirkens substans forsvinner om vi varierer i formen. Men som generalsekretær i KFUK-KFUM, opplever jeg det motsatte. Nye former og uttrykk gjør det mulig å inkludere flere mennesker. Jeg vil ta med meg organisasjonens visjoner som biskop, for å fornye og styrke kirken, sier Øystein Magelssen.

KFUK/M

Generalsekretæren mener KFUK-KFUMs visjoner har vært avgjørende for hans kristne tro og for hans prestegjerning.

– KFUK-KFUM har en trekantet logo, som symboliserer at mennesket er ånd, sjel og kropp. Det gjelder å gi alle rom til å leve og utvikle seg som hele mennesker. Dette er for meg en dyp bibelsk sannhet som stadig utfordrer og forplikter meg som menneske og som kristen. Jeg ønsker særlig å ha unge menneskers virkelighet og behov i fokus, sier Magelssen.

Han er særlig bekymret for at kirken blir for opptatt av seg og sitt.

– Det er en fare for at vi er så opptatte av å se oss selv innenfra at vi mister utenfra-perspektivet. I KFUK-KFUM blir jeg hver dag utfordret på hvordan vi bør møte unge mennesker som opplever kirken utenfra, sier Magelssen.

Fremover

Magelssen vil videre, fremover. Han opplever at stadig flere «stivner i det kirkelige sentrum».

– Vårt problem som kirke, er ofte mangel på glød og dristighet. Blant alle reformer og planer er det lett å glemme det mest vesentlige, nemlig vår evne til å kommunisere det budskapet vi har. Teologisk tilhører jeg nok til det kirkelige sentrum, men det gjelder å ikke «stå parkert» der.

Derfor vil Magelssen åpne opp. Ingen former skal være kirken fremmed.

– Den norske kirke bør være så folkelig som overhodet mulig. Vi tror på en «hellig og allmenn» kirke. Hellig på grunn av hva Gud gjør. Allmenn, siden den består av helt vanlige mennesker.

Seierens kors

Tiden er kommet for noen teologiske spørsmål.

– Hvorfor måtte Jesus dø?

– Dypest sett er det et spørsmål som bare Vårherre vet svaret på. Men slik jeg leser Bibelen måtte Jesus dø for å forsone verden med Gud. Men det aller viktigste er at Jesus vant over døden. Korset er vårt eneste håp. Ikke fordi det var der Jesus døde, men fordi korset er tomt.

– Er det to utganger på livet, eller kommer alle til himmelen?

– Svaret på det, vet også alene Gud fullt ut. Men Bibelen forteller meg at hvordan vi mennesker plasserer oss i forhold til Gud gir konsekvenser. Samtidig tror jeg på en rettferdig og kjærlig Gud som alltid er større enn vi mennesker kan fatte og beregne.

– Når i livet får et menneske en ukrenkelig egenverdi?

– Ved unnfangelsen.

For boikott

På ett spørsmål er det likevel en mulighet for at Magelssen skiller seg ut fra «det kirkelige sentrum». KFUK-KFUM går nemlig inn for en delvis boikott av Israel. I 2015 skrev han: «Å velge bort økonomi som styrker Israels evne til fortsatt okkupasjon er en kjærlighetserklæring både til Israel og til Palestina. En nyansert boikottkampanje er derfor neste nødvendige skritt på vei mot rettferdig og bærekraftig fred for både israelere og palestinere.»

– Det standpunktet har jeg fremdeles, og det mener også Mellomkirkelig råd. En «nyansert boikott» er et sterkt ikke-voldelig virkemiddel i en situasjon der man har prøvd det meste. Jeg forventer at folk tar meg på alvor når jeg sier at boikotten er ment som en kjærlighetserklæring til både Israel og Palestina. Det vil jeg arbeide for, også som biskop.

LES INTERVJU MED DE ANDRE BISPEKANDIDATENE:

Ragnhild Jepsen: – Som biskop vil jeg innlede samtaler om hva kultur i kirken er og åpne opp for ulike kulturuttrykk

Merete Thomassen:  – Jeg tror flere og flere blir oppmerksomme på hvor problematisk byråkratisering er for Den norske kirke

Jan Otto Myrseth: – Biskopen skal være en som tjener nedenfra, ikke en som hersker ovenfra

Sølvi Lewin: – Vi må tørre å spørre hvilke oppgaver kirken skal ta på seg på vegne av staten. Jeg kunne for eksempel tenke meg å avvikle kirkens vigselsrett

Kjetil Haga: – Det er viktig at biskopene fortsatt er arbeidsgiver for prestene, og at de får mer autoritet i liturgiske og kirkefaglige spørsmål

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter