Nyheter

Lukket seg inne til Venstre-drama

Før Venstres interne styrkeprøve spådde deltakere et jevnt resultat om regjeringsdeltakelse eller ei. «Håper alle blir i partiet», sier Venstre-lederen.

Noen få minutter til å ta bilder var alt pressen fikk før både selve møtelokalet og korridorer omkring ble til sonen «ingen adgang». Venstres landsstyre skal i timene fremover bestemme om de skal gå videre inn i regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp.

Under et kort pressemøte før hun gikk til lunsj, sa Grande dette om hva som skulle skje i møterommet ettermiddagstimene:

– Det som i alle fall er klart er at vil alle vil finne frem til et godt samarbeid på borgerlig side, hva slags form dette skal ha og hva som er best for å få Norge grønnere, rausere og mer sosialliberalt.

LES OGSÅ: Frp vil ha et siste ord om Venstre-deltakelse

Sluset inn

Noe mer detaljerte antakelser kom hverken fra henne eller andre av landsmøtemedlemmene. De aller fleste ble sluset på avstand fra media og inn gjennom heissystemet i den delen av Stortinget hvor møtet avvikles.

For Venstre er dette en sjelden situasjon. Venstre er nemlig det partiet som jager mest mulig åpenhet i politikken. Men nå handler det om ro til å ta en av de mest krevende beslutningene på flere tiår.

Spår jevnt resultat

Overfor Vårt Land uttrykte enkelte av Venstre-aktørene tidligere på formiddagen at de ventet et jevnt resultat, kanskje en overvekt for å anbefale blågrønn regjering med Høyre og Frp. Men også andre hensyn spiller inn. Da handler det om hvor splittende en konklusjon kan virke.

Og landsstyrets dom kan falle sent i ettermiddag – eller senest søndag formiddag. Da skal Trine Skei Grande holde en tale der hun begrunner partiets valg. Foreløpig har manuskriptet to ulike konklusjoner.

– Hvilken av de to talene jeg skal bruke, handler om hva slags tilbakemeldinger vi får, hvilke saker folk i landsstyret synes er viktige. Det er dette jeg nå er spent på. Jeg håper at min magefølelse vil stemme med det som er stemningen i landsstyret.

– Men dere har jo de siste dagene hatt omfattende reiseaktivitet i lokallag – dere har vel da fått kartlagt hvor partiorganisasjonen står i regjeringssaken?

– Jeg tror vi har fått en følelse av hva som er viktig for Venstre-folk fremover, og hvordan vi skal klare både å bygge Venstre og gjøre Norge mer grønnere og rausere og mer sosialliberalt. Det er det dagens landstyredebatt handler om, svarer Grande Vårt Land.

LES OGSÅ: Analyse: Splittet om fremtiden – skuffelse uansett

Grande: «Håper alle blir i partiet»

– Uansett hva dere lander ned på, blir noen skuffet. Hvordan vil du sikre at de som skuffes likevel blir i partiet og at folk ikke blir passive?

– Jeg håper alle sammen blir. Jeg håper alle sammen sørger for at vi får mest mulig tyngde bak den jobben Venstre skal gjøre, uansett på hvilket nivå det blir. Og det blir min jobb også å sørge for at vi får en motivert gjeng som er klar for å drive valgkamp foran neste stortingsvalg. Og ikke minst i forkant av neste kommunevalg.

Krevende for veteran Dørum

I møtesalen satt også partiveteranen Odd Einar Dørum. Han er direktevalgt medlem av partiets landstyre og har representert partiet i begge Bondevik-regjeringene.

Til TV2 sa Dørum før møtestart at helgens beslutning var «en av de vanskeligste han har vært med på som politiker». Dørum var til stede da Venstre ble splittet på Røros i 1972.

– Jeg var to år under splittelsen den gang. Da var det nok mange som ikke skjønte konsekvensene av det valget. Jeg tror all den erfaringen som Odd Einar har, kan vi bringe med oss inn i arbeidet.

LES OGSÅ: De blågrønne kan møte veggen i Stortinget

Historie i sikte

Dagen i forveien fikk både stortingsgruppe og sentralstyre en orientering fra partileder Grande om resultatet av sonderingene med Høyre og Frp. Sonderingene har foregått ved at partitoppene i Høyre, Frp og Venstre har kartlagt enigheter og uenigheter punkt for punkt i partienes politikk.

I lang tid har Grande pekt ut helgens landsstyremøte som en skillevei: Da trenger hun et signal om partiet skal gå videre. Og eventuelt skrive historie, gjennom å forhandle frem en blågrønn regjering der den tidligere «fienden» fra tiårene før – Frp – skal være politisk hverdagspartner.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter