Politikk

Lokal spurt for å snu KrFs trend

Knut Arild Hareide blir skuffet om ikke valget løfter KrF. I valgkampen tar han gjerne en tørn som lærer – og passer seg for Aps flørt.

Bilde 1 av 4

KrF-lederen er på reisefot Norge rundt – for ved dette valget står faktisk noe på spill:

– Det er ingen tvil om at KrF har vært i en bølgedal, også med meg som leder. Vi må nå vise at vi kan klare å snu den trenden, sier Hareide.

De tre forrige kommunevalgene har gitt partiet 6,4 – 6,4 og sist 5,6 prosent oppslutning. Og i år?

Hareide forventer ikke noe åtte­tall, nitall eller høye valg­sifre. Men det er avgjørende for KrF nå å få et lite løft.

– Det er viktig for oss at vi nå greier å snu trenden. Vi gjorde det dårligste lokalvalget med meg som leder for fire år siden. Det opplevdes ikke som et nederlag den gang, fordi vi hadde vært dårligere ved stortingsvalget i forveien, forklarer han.

LES OGSÅ: Grønne småpartier rykker innpå

God blest

Vårt Land er med KrF-lederen et døgn på valgturné i Trøndelag. Det handler om treff med KrF-ere i by – og land. Møter med lærere – og elever. Og et Ap som sniker seg innpå.

Stemningen og humøret blant valgarbeiderne er god. I medie­bildet er det blest rundt partiets rikspolitiske saker: Om søndagsåpent, flyktninger – og plutselig runder om alkoholreklame.

Men det ligger noe utålmodig i kroppen hos KrF-sjefen.

– Så hvis dere skulle lande på et lavt 5-tall valgnatten?

– Det vil nok være en skuffelse for partiet og hele KrF-familien, som nå jobber godt i lag. Og det vil være noe overraskende når vi fikk en positiv flyt ved stortingsvalget. Forventningen er at vi bør være i nærheten av der vi var sist, sier Hareide.

LES OGSÅ: Valgets siste uke

TV-livet

Når Hareide og teamet hans er på farten i Trøndelag, kommer det stadige små forstyrrelser. De er av det positive slaget.

For NRK og media vil ha noen ord. I bytte får Hareide «synlighet». I kveldingen må han svinges innom Tyholt, der statskringkastingen holder til. Det samme skjer dagen etterpå også. Hareide er på lufta om saker der KrF er motpol.

Men alle lokalvalgkamper handler mest om møter med folk. Og derfor reiser Hareide – og jobber sammen med partiets lokale ambassadører.

LES OGSÅ: KrF er eneste parti som ikke taper noe til MDG

Skilt-aksjon

En flokk av dem er ettermiddagstid på plass på fylkesgrensen fra Nord- til Sør-Trøndelag, hvor det er knaus, busk og skau og bare en og annen velger på sykkel.

Førstekandidat i Nord-Trøndelag, Åste Marie Lande Lindau, og kollegaen i Sør-Trøndelag, Karin Bjørkhaug, går til aksjon mot veivesenets blå skilt.

De klistrer på sin egen tekst, «Stor-Trøndelag», på skiltet som viser hvor grensen mellom de to fylkene går. For også regionene – et «Stor-Trøndelag» – bør ha sin plass i den kommende kommunereformen.

– Her ble det plutselig en ­regionreform, utbryter Hareide muntert etter selv å ha klistret et KrF-symbol og endret fylkes­navnet på det blå skiltet.

Det er noen minutter markeringspolitikk sent dagen før Hareide skal «gjøre» Trondheim.

LES OGSÅ: Støre går til kamp mot søndagsåpent

«Lykke-land»

Besøket til Norges tredje største by har en opplagt plass i KrF-lederens valgkamp, men kan heller ikke frikobles fra rikspolitisk stor­politikk.

Etter forrige valg inngikk nemlig KrF samarbeidsavtale med Ap, SV, Miljøpartiet De Grønne og Sp. Det ga gevinster for KrF, eksempelvis sikkerhet for opprusting av lokale kirker og skjenkestopp klokken 02.00.

KrFs Trondheim-topp Geirmund Lykke skal være tett ved siden av Knut Arild Hareide ­under alle stoppunktene under Trondheim-besøket.

Ingen tror Aps Rita Ottervik taper ordførerkjedet ved valget. Men kan KrF – og politikeren med navnet Lykke – få ­varaordførervervet? Og skape et «Lykke-land» for KrF?

LES OGSÅ: KrFs regjeringsslitasje

Giske & Støre

Også Ap liker dette samarbeidet. I noen år nå har sentrale Ap-topper minnet om at KrF samarbeider med nettopp dem i Trondheim. Sentrale strateger på Youngstorget i Oslo tørster etter mer. I Bergen? Stavanger? Kristiansand?

For Ap er det å styre sammen med KrF lokalt viktige trekk i kampen om makten ved stortingsvalget i 2017.

Når Hareide er i Trondheim, sniker Ap seg innpå. Fra det lokale apparatet kvelden før «dagsturneen» i Trondheim, fortelles det at Ap-toppen Trond Giske gjerne kunne tenke seg et lite treff med KrF-lederen. Men det vil helst Hareide tenke litt over.

Fra en medarbeider opplyses det at også Aps leder, Jonas Gahr Støre, er i byen. Det viser seg at også han kunne tenke seg en kort visitt sammen med KrF-lederen.

– Det er alltid hyggelig når partier vil gjøre ting sammen med oss, men nå driver KrF valgkamp.

Knut Arild Hareide 
om Aps ønske om nærvær.

Innpåsliterne

Støre var på farten i Bergen også to dager i forveien. «Støre til Bergen på KrF-frierferd», lød overskriftene etterpå. Og Ap-lederen ble avfotografert side om side med KrFs toppkandidat.

Men Hareide avstår fra Ap-tilnærmelser i Trondheim. Samarbeidsdebatt skal ikke skape overskrifter.

Underveis forklarer Hareide Vårt Land hvorfor:

– Vår valgkamp er å være KrF. Det er alltid hyggelig når partier vil gjøre ting sammen med oss, men nå driver KrF valgkamp.

Lærervikar Hareide

Første post om morgenen er Kristen videregående skole Trøndelag (KVT), der Hareide tar over undervisning i faget «Samfunn og ledelse». Hareide får spørsmål om begge deler – også om ham selv og evner som leder.

Lærergjerningen den morgenen kan ha vært god. For i skole­valget dagen etter ender KrF på 21,8 prosent, nær tredobling sammenlignet med stortingsvalget i 2013.

Akkurat som andre partiledere bruker Hareide slike dagsbesøk også til å oppsøke institusjoner, der treffpunktene nødvendigvis ikke skal gi overskrifter og hanke velgere.

Poenget er å få innspill – og vise interesse.

Trafikk og oppvekst

Knut Arild Hareide møter forskere ved Sintef, som driver med trafikksikkerhet. Det er et felt som KrF sentralt har jobbet med å utvikle politikk for i en tid nå. KrF-lederen og lokale topper bruker dessuten lang formiddagstid på Ila skole. Både skolebarn og ­lærerkrefter forteller hvordan de integrerer barn fra ulike nasjonaliteter.

– Fint å høre så mye klokskap. Klokskap er det ordet som sitter igjen hos meg, sier Hareide til staben etterpå.

Fjerde stopp om formiddagen – besøket i Ila barnehage i samme bydel – handler mye om det samme:

Å inkludere og gi trygghet til barn – også nye landsmenn.

For KrF er det oppvekstpolitikk, familiepolitikk og integrering. Alt felt der Hareide selv er «på skolebenken» og henter inn lokale eksempler

LES OGSÅ: De Kristne-avis: Former politikk etter profetier

Klassisk gatevalg

Etterpå er klassiske valgstunt like om hjørnet. I hjertet av Trondheim – der valgkiosker står tett i tett – har Hareide en oppvisningsjobb å gjøre. Når partilederen er i byen, forventes det at han bruker prate­tid der. Dessuten er det god, gammeldags valgkamp å holde torgmøte.

– Jeg fikk pratet med Hareide om ideologi og det sidevalget de har gjort. Jeg kan ikke si jeg er enig med ham, forteller Tor Asle Kleveland.

Han er lærer, ikke aktiv i parti­politikk, men nysgjerrig. Han forventer helst at KrF sentralt gjør som i Trondheim og samarbeider med Ap.

LES OGSÅ: Kalddusj på 3,9 for KrF

Så kom Ap

Før Hareide går på podiet for å holde torgtale, er det en annen som vil ha kontakt. Det er Ap som sier god dag.

Ikke Støre – ikke Giske, men Giskes politiske kompis, fylkesordfører Tore O. Sandvik. Han trekker frem mobilen og ber om en «selfie»: Et bilde av ham, Hareide og KrFs fylkestopp Karin Bjørkhaug.

Like før midnatt lå bildet med teksten om «et veldig hyggelig møte med KrFs dyktige partileder» og partiets dyktige lokale politiker på Facebook.

På torget taler Hareide om slageren nei til søndagsåpent – og får massiv applaus.

Vel så mye som riksfjernsyn skaper summen av slike lokale runder i uker med valgkamp de avgjørende sifrene valgnatten: Skuffelse – eller et løft?

– Det er ikke desimalene som teller, men en forventning. Den er noe jeg kjenner på selv også, sier Hareide.

LES OGSÅ: Ap vil ikke støtte KrF-krav om å stanse Dublin-returer av syriske flyktninger

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk