Nyheter

Liten reell kamp om styreverv i Kristen-Norge

Ny undersøkelse viser at det sjelden fremmes flere kandidater enn det som må velges når kirkesamfunn og kristne organisasjoner skal ha nye tillitsvalgte.

På Søndagsskolen Norges generalforsamling i sommer var antallet kandidater på stemmeseddelen identisk med antall plasser som skulle fylles i landsstyret.

– Det var et valg valgkomiteen gjorde, som de mente var mest tjenlig. Mitt inntrykk er at det handlet mer om å få den rette kombinasjonen av folk enn mengden villige kandidater, forteller generalsekretær Gøran Byberg.

– Gjør det annerledes neste gang

Han forteller at denne måten å jobbe på for valgkomiteen ble diskutert på generalforsamlingen, hvor det også var mulig å komme med benkeforslag.

– Det kom noen kommentarer på at det burde vært gjort på en annen måte, og det kommer det nok til å gjøres neste gang, sier han og legger til at det er lettere å få folk til å være søndagsskoleledere enn til å sitte i regionstyrene.

Generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen, mener at få kandidater ikke nødvendigvis trenger å bety at organisasjonene har et demokratisk problem.

– Dersom det er grundig prosess i forkant av valget, kan det i mange tilfeller være nok med én kandidat når man først skal velge, sier han, men presiserer at det bør være mulighet å komme med benkeforslag eller opprettholde alternative kandidater til vervene under forhandlingene.

LES OGSÅ: Kulturen tar over i frivillig arbeid

Få stiller til valg

En undersøkelse som Kristelig Pressekontor (KPK) har utført viser at mange kristne organisasjoner har få kandidater på stemmesedlene for valg til landsstyrer eller lignende styrende organ.

I undersøkelsen kommer det frem at det i flere organisasjoner kun er foreslått ett navn i sakspapirene til valg av styreleder. Også i nominasjonene til øvrige styreverv er det ofte få eller ingen flere enn det antall plasser som skal fylles.

Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge mener flere kunne lagt mer vekt på de demokratiske prosessene.

– Jeg skulle gjerne sett at det var enda mer fokus fra organisasjonene på det å sitte i et styre, hva det gir deg av muligheter, kunnskap og nettverk, for eksempel, sier Johnsen.

– Vi er fremtiden

Et tjuetalls unge delegater i Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (Laget) sitter samlet til kurset «Demokrati og innflytelse» i forkant av organisasjonens generalforsamling (GF).

Kurset skal gi de yngste GF-deltakerne en innføring i generelle demokratiske prinsipper, organisasjonsdemokrati og hvordan generalforsamlingen fungerer.

– Jeg har aldri vært på en generalforsamling før. Det er absolutt nyttig at vi kan komme her og lære om demokrati. Det er jo vi som skal styre i framtiden, og da er det viktig å forstå hvordan det foregår, sier Astrid Strømme (14) som er med som delegat fra Haumyrheia ungdomsskolelag.

LES OGSÅ: Frivillig erfaring oppleves nyttig i arbeidslivet, men de fleste gjør det fordi det har en verdi i seg selv.

– Behov for god opplæring

Astrids tremenning Øyvind Strømme (14), som er med som observatør fra samme skolelag er enig. Skolemedlemmene er opptatt av at Laget er en demokratisk organisasjon.

– Det blir feil hvis bare én person skal bestemme hva som skal skje i Laget. Det er bra at flere får være med å bestemme, sier han.

Silje Nordal Sylta er leder for Lagets læringsarena Lagsakademiet og ansvarlig for kurset for ungdomsskole- og videregående elevene.

– Vi ønsker at flere skal engasjere seg på GF og kunne delta aktivt med i beslutningene. Vi ser også behov for god opplæring i å drive demokratisk organisasjonsarbeid, sier hun.

Vil ikke binde seg

Frivillig-general Stian Slotterøy Johnsen tror det er flere ting organisasjoner kan gjøre for lettere å kunne rekruttere styremedlemmer.

– Det vi hører fra organisasjoner, er at det er lettere å rekruttere deltakere til aktiviteter enn til verv. Jeg tror det handler litt om følelsen av å binde seg for mye, sier han.

– Organisasjoner bør være tydelige når de engasjerer til et styreverv om hva man går inn i, slik at forventningene samsvarer med realiteten. De bør fokusere på at styrearbeid er noe givende og lærerikt og at du får mange muligheter til å påvirke som styremedlem, sier Slotterøy Johnsen.

LES OGSÅ: Ingen kvinner i Islamsk Råd-styret

– Tidkrevende og kjedelig

Under årets generalforsamling til Misjonskirken Ung (tidligere Misjonsforbundet Ung) måtte vervet som andre vara til landsstyret foreslås fra salen. Det var ikke nok forespurte kandidater til å fylle alle vervene.

– Det er nok mange potensielle kandidater som opplever at de har manglende kompetanse, at det tar mye tid og at det er kjedelig. I tillegg er det forventninger om å betale for reisene sine selv, sier daglig leder Svein Aksel G. Nakkestad.

Han forteller at organisasjonen har tatt noen grep som trolig vil gjøre styrevervene mer attraktive.

– Vi har kjørt kursing av styret i starten av de to siste styreperiodene. Videre har vi kuttet mest mulig i saker som ikke er på et overordnet strategisk nivå og halvert møtetiden, forteller han.

Misjonskirken Ung legger også alle styremøtene til viktige arrangementer i organisasjonen.

– Det skal gi masse påfyll og være gratis å være med i styret vårt, sier han.

Vil skape bevissthet

Silje Nordal Sylta i Laget ønsker at kurset «Demokrati og innflytelse» skal vise at styreverv kan være givende og lærerikt.

– Vi ønsker at de som aldri før har deltatt på en generalforsamling skal kunne stille på lik linje i forhandlingene som dem som har vært med mange ganger før. Vi vil at deltakerne skal se fallgruvene i et demokrati, og vi ønsker å vise dem både fordeler og ulemper med systemet, sier hun.

– Jeg tror mange ville engasjert seg mer hvis de hadde fått mer opplæring og forstår hvordan det fungerer, sier Sylta.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter