Nyheter

Lite parti med stor lyst på makt

Moshe Feiglin vil legalisere cannabis og kreve lojalitetstest av israelske arabere. Han kan komme i vippeposisjon etter valget i Israel.

Bilde 1 av 4

– Dette er vårt land. Kan du ikke si det, har du tapt.

Moshe Feiglin ser utover salen i Ichud Olam-synagogen i Tel Aviv. Denne lørdagskvelden i mars er det valgmøte. Arrangøren er den frivillige organisasjonen Tel Aviv Salons som arrangører møter på engelsk for «young professionals». De samarbeider med avisa Times of Israel, og har hatt flere møter med israelske politikere den siste tida.

– Dette er en beskjed om frihet under Guds vinger: Stopp med å være redd for hvem du er! sier Feiglin.

Rundt 150 tilhørere og en del journalister har møtt opp for å høre på leder av det ultranasjonalistiske partiet Zehut, som har blitt kjent for å ville legalisere cannabis. Han er i vinden, og en av de som ikke har sagt hvem han vil støtte, Benjamin Netanyahus koalisjon eller Benny Ganz blå-hvite allianse. Zehut betyr identitet på hebraisk, og partiet kan være med å avgjøre hvem som skal regjere etter valget.

– Vi er ikke i lomma på noen, sier Feiglin.

LES MER OM VALGET: Trygghet trumfer alt

Anti-palestinsk

Tilhørerne klapper. Mange av de som har kommet hit i kveld, liker budskapet fra Feiglin, som har seilt inn i valgkampen med et budskap om legalisering av cannabis og antipalestinsk politikk. Mange mener imidlertid at cannabis-standpunktet er et røykteppe som dekker til de ekstreme synspunktene han også forfekter.

Han vil ikke engang bruke ordet palestiner.

– Jeg insisterer å bruke riktig terminologi. Det betyr å ikke si palestiner eller Palestina, sier han på møtet i synagogen.

– Hva med de 2,8 millioner som definerer seg som palestinere, spør en av journalistene på jobb.

– Vi må ikke lure oss selv. I det øyeblikket du sier Palestina, sier du ikke sannheten. Det finnes ikke og har aldri gjort det, er Feiglins svar.

Små, men viktige

42 partier stiller til valg, det meste i Israels historie. De fleste har ingen sjanse til å komme over sperregrensen, men de små partiene spiller en svært viktig rolle, og kan få stor makt. Det sier Raoul Wootliff, politisk journalist i Times of Israel. Han modererte debatten og intervjuet Moshe Feiglin i Ichud Olam-synagogen i Tel Aviv.

– Flere partier er på nippet til å komme over sperregrensen. Det kan få store konsekvenser for valgresultatet og hvilken blokk som vinner, sier Wootliff.

Han beskriver Feiglin som en ideolog på ytre høyre, som prøver å nå unge og nye velgere. Feiglin står i ytterkanten i mange spørsmål, noe som enkelte er tiltrukket av.

– Zehut-partiet kan bli viktig – han sier jo selv at han er åpen for begge koalisjonene. Han kan bli en «kingmaker», sier Wootliff.

Moshe Feiglin representerte Likud i Knesset fra 2013 til han i 2015 presset ut ut og dannet sitt eget parti. En meningsmåling nylig, viser at 13 partier kan komme over sperregrensen på 3, 5 prosent og inn i Knesset.

Mange mener at Benjamin Netanyahus koalisjon likevel vil klare å få flertallet av de 120 setene i nasjonalforsamlingen, med støtte fra sine ytre høyre-allierte og ultra-ortodokse partier som vil støtte hans koalisjon.

LES MER: Jødisk aktivist slipper ikke inn i Israel

Masse smått

Dersom meningsmålingene slår til, kan seks partier vinne fire seter hver i Knesset. Fem andre vil kunne få ti eller færre plasser. Feiglins parti Zehut er også over sperregrensen, og er nok grunnen til at flere politikere følger opp cannabis-saken. Både Nethanyahu og hovedrivalen Benny Ganz har tatt opp spørsmålet om legalisering. Det er allerede blitt kalt «Feiglin-effekten».

Men på møtet I synagogen i Tel Aviv, er det få spørsmål om akkurat det. Når eksperter analyserer Zehut-partiets framgang, blir cannabis-saken trukket fram som et lokkemiddel for unge velgere. Det bekreftes i en meningsmåling med 3.000 studenter, hvor Zehut kommer som en god nummer to, hvis studentene skulle stemt i dag. Den blå-hvite partialliansen med generalen Benny Ganz i spissen, er på en soleklar førsteplass blant studentene, skriver Jerusalem Post.

Nesten halvparten sier at økonomi og levekostnader er viktigst, mens to av ti sa at sikkerhet er viktigst.

Ytre høyre

I tillegg til legalisering av cannabis, er det en blanding av ultranasjonalisme, personlig frihet, også religiøst, dyrerettigheter og økonomisk liberalisme, Moshe Feiglin beskriver i partiets detaljerte og lange partiprogram. Blant annet. Den plattformen skal han ta med seg når valget er over og presentere for dem som måtte være interessert. I en eventuell regjering vil han ha utdannings- og finanspostene.

– Men, sier han og ser ut i salen.

– Vi vil jobbe for dere, de unge. Israelere skal ikke føle seg som fanger i eget land.

Sophia Lazarus fra byen Ramat Gan er en av de mange med hånda i været når Raoul Wootliff åpner for spørsmål fra salen. For den 30 år gamle juristen - opprinnelig fra Canada - er det boligkrisen i landet som er viktigst.

– Korrupsjon preger bygningsbransjen, det er dyrt, vanskelig å få tillatelse til å bygge. Jeg vil høre hva han mener om hvordan levestandarden skal økes her i landet, sier hun til Vårt Land.

Men hun fikk ikke sjansen denne kvelden.

LES KOMMENTAR: Konspirasjonsteorier og internett er som skapt for hverandre

Aversjon mot Oslo

Hans aversjon mot Osloavtalen er sterk og intens. Han mener Israel må tilbake til den situasjonen de hadde før den.

– Det er 20 år siden, og lett å glemme. Men det var millioner ganger bedre enn det er i dag.

Partiet har også en plan for å flytte palestinere til andre land, og det skal de få økonomisk støtte til. Hvis de vil fortsette å bo i Israel skal de få «samme menneskerettigheter, men ikke samme sivile rettigheter».

– Heldigvis vil de fleste flytte og finne en bedre framtid et annet sted, sier han til de frammøtte i synagogen. De som vil bli, må som andre israelere gjør militærtjeneste og sverge lojalitet til den jødiske stat, sier han.

– Da kan de bli. Da får vi ekte fred.

Selv om Moshe Feiglin ikke vil støtte noe regjeringsalternativ som ikke sier ja til legalisering, ser han ut i salen og sier:

– Jeg vil ikke bytte Jerusalem mot legalisering.

Det får stor applaus fra tilhørerne. 9. april er han kanskje jokeren i det israelske valget.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter