Nyheter

Listhaug-storm i politikken

Alle opposisjonspartiene unntatt KrF stiller seg nå bak Rødts mistillitsforslag. KrF står inne i et politisk dilemma, mener valgforsker.

Det stormer i det politiske Norge, og i midten stormens øye står justisminister Sylvi Listhaug.

Torsdag provoserte justisministeren opposisjonen med det de så på som en halvhjertet unnskyldning fra justisminister Listhaug, for Facebook-posten der hun anklagde Arbeiderpartiet (Ap) for å være mer opptatt av terroristers rettigheter enn nasjonens sikkerhet.

Samme dag bestemte Ap seg for å støtte Rødts forslag om mistillit mot Listhaug – et vedtak om at statssekretæren ikke lenger har Stortingets tillit. Noen få timer senere kom meldingen om at Senterpartiet (Sp) også ville støtte forslaget. Nå er det opp til jokeren Kristelig Folkeparti (KrF) om de vil støtte forslaget.

Få politikere vil uttale seg i offentligheten, men etter det Vårt Land erfarer er det intern uro i både Høyre, Venstre og Frp, så vel som i KrF.

KrF har kalt inn til landsstyremøte på mandag og Frp har innkalt til krisemøte samme dag. Ifølge NTB «tyder det meste på at statsministeren – godt sekundert av Frp-leder Siv Jensen – vil sette hardt mot hardt dersom Listhaug må gå.»

LES MER: 'Høyre taper på Listhaug-debatt'

Politisk dilemma

Statsviter og valgforsker Jo Saglie ved Institutt samfunnsforskning, mener KrF befinner seg i et politisk dilemma.

– KrF støttet Solberg-regjeringen. Hovedproblemet for partiet nå er om det går an å felle en enkelt statsråd uten at hele regjeringen går.

Saglie trekker frem at det er vanlig praksis at regjeringen som helhet stiller seg sammen med en statsråd som får fremmet et mistillitsforslag mot seg.

– Hvis statsministeren ser på dette som et mistillitsforslag mot regjeringen, vil det være vanskelig for KrF å stemme mot en regjering som de selv har vært med på å støtte, sier han.

– Er Listhaug blitt et problem for regjeringen?

– Nå i de siste dagene har det i alle fall vært et problem at ikke bare Listhaug, men også regjeringen som helhet har måttet bruke tid på dette. Hele regjeringsprosjektet og samarbeidet mellom Høyre og Frp har bygget på at Frp har to ulike ansikter, sier han og legger til:

– Delvis som ansvarlig regjeringsparti og delvis med representanter som fremmer partiets kjernesaker uavhengig av hva regjeringen vil.

Dobbeltansikt

Saglie tror at dette dobbeltansiktet er en grunn til at det har gått «noenlunde bra» med Frp i regjeringsposisjon:

– Før de kom i regjeringen var det mange som trodde at de ville miste velgere når de fikk regjeringsansvar.

– Hvordan vil Frps velgere reagere dersom Listhaug må gå av?

– De som er de sterkeste tilhengerne av Listhaug vil naturlig nok bli misfornøyd. Da er det jo spørsmålet om hvilken betydning dette har for Frp.

Han mener det viktigste spørsmålet er hvordan Frp vil utvikle seg med en Listhaug som sitter på Stortinget og som er fristilt fra lojalitetskravene som gjelder regjeringsmedlemmer:

– Det kan tenkes at hun blir mer åpent kritisk mot regjeringens politikk. Det er neppe en situasjon som hverken Høyre eller Frp ønsker seg, sier han.

Solberg må velge

Mens sentrale politikere ikke vil uttale seg om saken, er det letter å få ungdommen på banen.

Unge Venstre, Sondre Hansmark, er kritisk til at «unnskyldningen ikke var helt forbeholden»:

– Vi er ganske enige i Unge Venstre at Facebookposten var helt grotesk og langt over streken. Nå burde Erna sette seg ned å tenke på hvilken justisminister hun vil ha, sier han.

Hansmark påpeker at han fremdeles er «ganske fornøyd» med den politiske plattformen.

– Men debatten de siste dagene gjør det vanskelig å snakke om regjeringen med hevet hode.

– Har Unge Venstre tillit til Listhaug som statsråd?

Vi mener at denne vurderingen er opp til statsministeren å gjøre. Når vi gikk inn i regjeringen hadde vi en klar forventning om at statsråder skal stå bak et samlet budskap, sier han.

Fredet Listhaug

Leder i Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU), Martine Tønnessen, er klar på at Listhaugs Facebook status burde beklages og slettes.

– Den gikk langt over streken og er ikke innenfor normal folkeskikk. Den unnskyldningen som kom fra Listhaug satt langt inne, men jeg oppfattet det som at regjeringen beklager.

Hun mener det er et stort problem hvis det kan virke som at Listhaug ikke stiller seg bak unnskyldningen som regjeringen har lagt frem.

– Vi synes det er en krevende situasjon, men det er også krevende internt i regjeringen. Det er nok ikke så god stemning der nå, sier Tønnessen.

Feil å spekulere

Tønnessen mener det nå blir interessant å se om utspillet får konsekvenser:

– Eller om Listhaug er så fredet som man kan få inntrykk av at hun er.

Tønnessen er glad for debatten rundt Listhaug, og mener den viser «hva Norge er god for».

– KrF vil mandag ta stilling til mistillitsforslaget. Hva mener KrFU?

– Jeg har lyst til å holde de rådene som jeg gir til KrF innenfor partiet.

Fortsatt tillit

Formann for Fremskrittspartiets ungdomsparti (FpU), Bjørn-Kristian Svendsrud, skriver på e-post at det er en «veldig lei situasjon».

– Det dette burde ha handlet om er hvilke nasjonale virkemidler vi skal ha i kampen mot terrorisme, og sanksjoner overfor fremmedkrigere som oppholder seg i Norge. Slik gikk det ikke. Nå har hun beklaget fra landets viktigste talerstol, da bør den aksepteres av opposisjonen.

- Har Listhaug fortsatt tillit som statsråd hos Fpu? ​

– Ja.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter