Nyheter

«Ligningen går ikke opp»

Ikke nok: Å sende penger til Hellas er ikke nok. Spesielt ikke når vi sender flyktninger fra Norge til Hellas. Det mener Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

– Ligningen går ikke opp for Hellas, Libanon og Italia dersom andre land ikke hjelper dem med å relokalisere flyktninger. Når det ikke lenger er plass i USA og rike EU-land, så blir totalbelastningen enorm på landene i nærområdet, påpeker Egeland.

Han legger til:

– På toppen av dette insisterer Norge på at Hellas skal ta imot flyktninger som er kommet til oss – fordi Hellas var første mottaksland. Det får meg til å lure på om vi er blitt et samfunn der de strengeste politikerne og de strengeste kommentatorene setter tonen.

LES BAKGRUNN: Ein gresk tragedie: Vårt Land har vitja leiren som husar 7.000 asylsøkjarar

«Kynisk samaritan»

Jan Egeland ble i VG lørdag stemplet som «Den kyniske samaritan» av samfunnsdebattanten Kjetil Rolness, som skrev: «Egeland nyter privilegiet å være helt uansvarlig, samtidig som han moraliserer over dem som må ta hensyn til konsekvensene».

– Hvordan reagerer du på å bli stemplet som kynisk, Egeland?

– Står man opp for ­flyktninger og asylsøkere i vår tid, så ­hagler skjellsordene. Jeg er vant til det. Og jeg kan bruke sterke ord selv. Men Flyktning­hjelpen hjalp over ni millioner ­flyktninger og fordrevne i fjor og vi har 14.000 ­medarbeidere som ikke for­tjener å bli ­stemplet som ­kynikere.

LES OGSÅ: Regjeringa vil berre hjelpe Hellas med pengar

Trakk seg ut

Flyktning­hjelpen har hatt store hjelpe­programmer i Hellas, men trakk seg ut i fjor da pengene tok slutt.

Kirkens Nødhjelp på sin side avsluttet hjelpearbeidet på de greske øyene for to år siden.

– Vi engasjerte oss sterkt da krisen var akutt. Vi er klar over at situasjonen fortsatt er alvorlig, men nå prioriterer vi ­arbeidet i Syria og Libanon, forteller Arne Næss-Holm, utenlandssjef i Kirkens Nødhjelp.

Også Norges Røde Kors ­setter sine ressurser inn i ­Syria og ­Libanon, men ­kommunikasjonssjef Geir Arne Bore ­påpeker at gresk Røde Kors driver hjelpearbeid på øyene der flyktningene hoper seg opp.

– Det er opplagt at kapasiteten er sprengt og at det haster med å finne en politisk løsning, sier Bore til Vårt Land.

Dra lasset

Leger uten ­grenser er fortsatt på plass på de greske øynene Lesvos og Chios.

– Vi bidrar med medisinsk nødhjelp. Men vi kan ikke påta oss å drive flyktning­leirer, sier Jonas Hågensen, senior ­kommunikasjonsrådgiver i­ ­Leger uten Grenser.

– Hva mener dere må skje på politisk nivå for å løse ­situasjonen?

– Vi kommer aldri til å si noe om hvor mange som bør få opphold i Norge. Men det er ­åpenbart at dette er et felles ­europeisk ansvar. Hellas kan ikke ta hele byrden. Derfor må Norge jobbe for å få til en ­samlet løsning der alle er med på å dra lasset.

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter