Nyheter

– Ligner på Irans budskap

Per Sandbergs budskap om Iran ligner på regimets egen fremstilling av menneskerettighetssituasjonen, mener John Egenæs, generalsekretær i Amnesty.

– Hvis du reiser til Iran som norsk minister og er på vannskiferie i det kaspiske hav, er det klart at du ikke umiddelbart opplever menneskerettighetssituasjon i landet som utfordrende, sier John Peder Egenæs.

Generalsekretæren i Amnesty International Norge mener at Sandbergs omtale av menneskerettighetssituasjonen i Iran ligner historiefortellingen til landets utenriksminister på Oslo Forum i fjor. Oslo Forum er en norsk konferanse for konfliktløsning og fredsmegling.

– Utenriksminister Mohammad Javad Zarifs innledning, og svarene han ga på kritiske spørsmål, bar preg av at vi ikke har forstått hvordan situasjonen «egentlig» er i Iran, sier Egenæs.

Les også: Legger sikkerhetsbyrden på Solberg

Ligner

Det ligner på det Sandberg har skrevet på Facebook og sagt på Dagsnytt 18 etter sin Iranferie, mener han.

I Facebook-innlegget skrev Sandberg blant annet at Iran «kanskje er et av de mest misforståtte landene i verden».

– Mener Sandberg nødvendigvis noe om menneskerettighetssituasjonen når han sier at landet er «misforstått»?

– Jeg tror ikke han mener at ingen henrettes, og at alt er fryd og gammen, sier Egenæs.

Men han mener at Sandberg med sin uttalelse sier de som er opptatt av menneskerettighetene har tegnet et for mørkt bilde av landet.

– Det virker som Sandberg ikke mener at situasjonen er så mørk. Det er akkurat det samme som iranske myndigheter sier til oss, sier Egenæs.

Les også: Skal ha spionert på bønnefrokost

Turistopplevelse

– Religionsfriheten i Iran har vært presset lenge, sier Ed Brown.

Han er påtroppende generalsekretær i Stefanusalliansen, en trosfrihetssorganisasjon. Han vil ikke si noe om ministerens utsagn, men gir en generell kommentar:

– Det er ikke uvanlig at man som turist har en annen opplevelse av et land enn meg, som reiser et sted for å undersøke menneskerettighetssituasjonen, sier Brown.

Les også: Presser Irans prestestyre

Trosfrihet

John Peder Egenæs beskriver trosfriheten i Iran som svært begrenset og kontrollert av iranske myndigheter.

– Å konvertere er ikke lov, og kan i prinsippet straffes med dødsstraff. Religiøse og annerledestenkende fyller opp fengslene i Iran, sier Egenæs.

Paradoks

Han mener at kvinner som har blitt arrestert for ikke å bruke hijab illustrerer at Sandberg ikke har sett hele bildet av menneskerettighetssituasjonen i Iran.

– Det er paradoksalt at Sandberg er avbildet i Iran med sin norsk-iranske kjæreste som ikke er tildekket i offentligheten. Det er hyggelig at hun ikke straffes, men det er åpenbart at hun kan tillate seg ting som andre iranske kvinner dømmes til lange fengselsstraffer for, sier Egenæs.

Historien

Amnesty-sjefen mener at det er nødvendig å holde tunga rett i munnen når Iran omtales.

– De lange fengselsstraffene som strider med menneskerettighetene er en like sann historie som at man kan ha det veldig fint på ferie i Iran. Sandberg må være forsiktig med å tegne et bilde av et Iran der det ikke finnes en annen veldig, veldig mørk side, sier Egenæs.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter