Nyheter

Libya – flyktningflaskehalsen

Mens Europa presser migranter tilbake til Libya, strømmer nye flokker inn i Libya fra sør.

I nord, langs kysten, ligger interneringsleirene. I sør, langs ørkenen, ligger de lovløse smuglerbyene.

– I går fikk vi 203 nye migranter, i dag kom det 585, og i morgen komme det flere, og dagen etter og dagen etter.

Khalid al-Tumi leder interneringsleiren i Zawiya, nesten 50 kilometer vest for Libyas hovedstad Tripoli. Han forteller nyhetsbyrået Irin News at den statlig drevne leiren egentlig er bygget for bare 1.200 personer, men at den nå huser snart 1.800.

Det skyldtes at stadig flere migranter blir stoppet når de legger ut i skrøpelige båter fra smuglerhavner i Libya – og returnert til interneringsleirer.

LES MER: Tøft for kristne i Libya

Ringer etter hjelp

Libya har tre regjeringer. To er ledet av opprørsgrupper mens den tredje, og siste etablerte, støttes av FN og verdensamfunnet. Mens den siste prøver å styre fra en godt bevoktet marinebase ved Tripoli, blant annet ved å patruljere kysten de kontrollerer, trapper EU opp marineoperasjon Sophia. Den skal stoppe smuglerbåter fra å legge ut fra Libya.

Men Sophia skaper store problemer, sier Ayoub Ghassem, en libysk marinetalsmann, til Irin News.

– Nå legger mange flere migranter ut på havet, fordi de vet at det ligger skip og venter. De trenger ikke forsøke å ta seg helt til Italia.

Ghassem forteller at det nye nå er at alle smuglerbåtene har satellittelefon, slik at de kan ringe opp EU-fartøyene straks de har forlatt libysk farvann.

Druknet i forsøket

Langt fra alle kommer fra forsøkene på å ta seg til Italia i live. Over 100 døde båtflyktninger er funnet etter et forlis utenfor kysten av Libya, opplyser en talsmann for den libyske kystvakten.

Oberst Ayoub Gassim fortalte nyhetsbyrået Associated Press fredag at minst 104 lik er blitt hentet opp av vannet i nærheten av byen Zuwara på Libyas vestkyst – ikke langt fra interneringsleiren i Zawiya.

Dødstallet er ventet å stige, tilføyer han.

LES MER: Vil tvangssende asylsøkere til by i Libya

Telle lik

Han opplyser at flyktningenes tomme båt ble funnet torsdag, og sier det er mulig at skipet kantret allerede onsdag. Gassim anklager Europa for ikke å gjøre annet enn å «telle lik» i forsøket på å stanse det han kaller ulovlig migrasjon fra Libya.

Sist uke ble også 85 flyktninger og migranter funnet døde på en strand i nærheten av Zuwara.

Dårlige forhold

De levende som blir returnert fra havet til leirene, møter forferdlige forhold. Da FNs Libya-utsending Martin Kobler besøkte leirer i Tripoli nylig, beskrev han en som «forferdelig».

– Illegale migranter er ikke kriminelle, de er ofre. Forholdene i leirene må følge internasjonale standarder, skrev han i en twitter-melding.

Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) har inspisert interneringsleire Libyas innenriksdepartement driver. Rapporter forteller om tortur, overgrep og overfylte leirer.

Betale dyrt

Større grupper med migranter blir returnert fra europeiske land til særlig land sør for Sahara. Men mange nekter å gi opp drømmen om Europa, og låner eller tjener penger til å reise nordover mot Libya enda en gang.

Mange kommer til byen Sabha, et viktig veikryss sør i Libya. Her hersker smuglerne.

– Da jeg ankom ble jeg tatt med til et fengselslignende hus der det bodde 200 andre migranter, forteller 19 år gamle Bouba til Irin News. Han fikk beskjed om å ringe familien i Senegal og be dem sende mer penger. Smuglerne skulle ha nesten 1.500 dollar for å frakte senegaleseren videre nordover til kysten.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter