Nyheter

Leser motstrømsavisen

Mandag 31.august er det 70 år siden første utgave av Vårt Land kom ut.

70-årsjubileet markeres med en ganske uvanlig utgave av Vårt Land. Vi har gått tilbake til starten. Mandag ser derfor papiravisen ut som den gjorde i 1945, men med dagens nyhetssaker, kulturstoff og kommentarer som på en vanlig mandag.

I tillegg preges avisen av klipp og saker fra gamle aviser, fortellingen om Vårt Land, og hva folk synes om å lese oss i dag.

Og Vårt Land har engasjerte lesere. Det går ikke en dag uten at sjefredaktør Helge Simonnes får kritikk.

– Du kan ikke trene deg opp til å ta i mot kjeft, men du kan med årene bli flinkere til å håndtere uenighet, sier sjefredaktøren.

Han mener avisen i tiden fremover kan bli flinkere på å formidle «verdiorienterte nyheter».

– I for eksempel en dødsdom i USA eller Pakistan ligger det mange viktige, etiske spørsmål som ikke alltid blir belyst. I et nyhetsbilde der store nyheter får mange klikk på nett, kan vi invitere til refleksjon, sier Simonnes.

Leser avisen hver dag

Bjørgulv Braanen, redaktør i Klassekampen, mener Vårt Land må møte særlig en journalistisk utfordring i tiden som kommer:

– Vårt Land må opprettholde en levende og nyskapende avis, som evner å gå inn i de store spørsmålene – som er spørsmål om religion, livssyn og de etiske fundamentene i samfunnet. I et samfunn med en stadig mer dominerende individualisme og liberalisme er det stor etterspørsel etter felles verdier og en slags himmel over det hele. Det er noe et liberalt samfunn har store problemer med å skape, og noe som gjør de stoffområdene som Vårt Land er engasjert i viktige og betydningsfulle i tiden fremover.

###

Les jubileumsavisa gratis her!

Braanen leser Vårt Land hver dag og følger nøye med på den generelle nyhetsdekningen, men er spesielt interessert i dekningen av det som skjer kristenmiljøet i Norge, og delvis i andre religiøse miljøer. Han tror religionsmøter blir enda viktige.

– Jeg kunne godt tenkt meg at dere gikk dypere inn i muslimske miljøer. Det er vel grunner til at Vårt Land ikke nødvendigvis kan bli avisen for muslimer, men jeg ville lest det stoffet med stor interesse. Mye av det muslimske dagliglivet i Norge virker litt hemmelig for oss på utsiden.

LES OGSÅ: Brøytet ny vei etter krigen

Skape debatt og innsikt

Marie Simonsen, politisk redaktør i Dagbladet, sier Vårt Lands største utfordring fremover blir å senke alderen på gjennomsnittsleseren, og å komme seg over i den digitale verden.

– Men dere er fortsatt en motstrømsavis, og vi ser at nisjeaviser, for eksempel Morgenbladet og Klassekampen, kan gjøre det veldig godt om det gjør sine saker riktig.

Simonsen mener religion, livssyn og etikk er viktige journalistiske utfordringer.

– Vårt Land burde egentlig vært enda mer sentrale der. Avisen burde i enda større grad ta inn over seg debatten om islam og det multikulturelle samfunnet. Der burde Vårt Land ha gode forutsetninger for å skape debatt og større innsikt.

LES OGSÅ: Vårt Lands sjefredaktør får kjeft hver dag

Selv leser Simonsen Vårt Land daglig for å få med meg de store debattene om religion og ytringsfrihet.

Jeg tenker at avisen er litt gubbete og konservativ. Jeg mener dere burde slippe til flere kvinner, og stemmer med andre meninger enn dere selv har på lederplass. Gjør dere det kan avisen bli en viktig arena for mange flere enn de som deler avisens standpunkter. Og dere bør bli flinkere til å utfordre de kreftene som avisen stort sett er på lag med.

Fotfølg makten

Vebjørn Selbekk, sjefredaktør i Dagen, ønsker at Vårt Land utfordrer makten i Kristen-Norge mer.

– Det er store maktstrukturer, med mye penger og innflytelse, og det er få som har bedre forutsetninger for å gå dem etter i sømmene, enn Vårt Land.

Dagen-sjefen starter lesingen av Vårt Land med første- og sistesiden:

– Jeg må tilstå at etter forsiden blar jeg rett til sistesiden og Hugin og Munin. Det er jo et mareritt hver gang vi dukker opp der med dumheter vi har gjort. Det er jo alltid artigere når det spøkes med noen andre. Men det skal avisen ha, at dere er hardest med dere selv.

LES OGSÅ: Anna Gamborg krevde et blidere bilde av sjefredaktøren

– Ellers leser jeg Vårt Land nøye for å se om dere slår oss i dag, eller ikke, og for å vurdere vårt eget nyhetstrykk. Jeg bruker den rett og slett som målestokk. Ellers er jeg veldig glad i reportasjene. Skulle jeg ønske noe, var det at Vårt Land blir enda litt mer maktkritisk og satser mer på undersøkende journalistikk.

Må ikke bli lik andre

Harald Stanghelle, redaktør i Aftenposten, tror Vårt Lands viktigste journalistiske utfordring er å videreutvikle og rendyrke den særegne stemmen.

– For jo mer Vårt Land blir lik andre aviser, dess mindre interessant blir det å lese Vårt Land.

Stanghelle leser Vårt Land fordi avisen rapporterer og kommenterer fra stoffområde som er «undervurdert i andre aviser».

– Da tenker jeg spesielt på det som går på kirke- og kristenliv, en god del idedebatt og en god del verdidebatt. Jeg synes ofte Vårt Land vektlegger et alternativt nyhetsbilde til det mange av de store avisene gjør.

Følg oss på Facebook og Twitter

Brobyggeren

Sven Egil Omdal, mediekommentator i Stavanger Aftenblad, mener at i en tid der avisene presses hardt økonomisk, må nisjeavisen Vårt Land kjenne sin nisje så godt at «avisa blir en vesentlig faktor i livene til de som sogner til avisen».

Omdal mener Vårt Land er på sitt mest vesentlige når avisen bygger en bro mellom Kristen-Norge og den bevisste delen av den øvrige befolkningen, og tar opp saker der kirke og tro har noe å tilføre den offentlige debatten.

– Som i spørsmål om grenser for teknologien, menneskeverd og fattigdom. Alle felt der Vårt Land både utfordrer innad i det religiøse miljøet, og bringer vesentlige synspunkter derfra og ut i den generelle debatten. I gullaldrene har den brutt barrierer og markert seg i viktige politiske, etiske og humanitære debatter.

– Den har alltid vært minst vesentlig når den blir et organ for indre kirkelig tautrekking og krangel. I sine svakeste perioder er den dominert av perifer teologisk og kirkepolitisk strid.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter