Religion

Legger omskjæring ut på anbud

Sykehusleger vegrer seg mot å omskjære friske guttebarn. Nå har Helse Sør-Øst sett seg nødt til å sette tjenesten ut på anbud til privatklinikker.

– Det er ventetider for barn til kirurgi, og denne pasientgruppen blir ikke prioritert foran de barna som trenger kirurgi. I tillegg er det motstand mot å gjøre dette inngrepet i en del faggrupper, sier Alice Beathe Andersgaard, direktør for medisin- og helsefag i Helse Sør-Øst til TV 2, som først omtalte saken.

Nå ønsker de altså at private helseaktører skal overta.

Det er primært jøder og muslimer som praktiserer rituell omskjæring av gutter. I 2015 gjorde helseminister Bent Høie (H) det påbudt at kun offentlig godkjente aktører kan utføre dette inngrepet. I praksis er det nesten ingen sykehus i Norge som tilbyr dette, fordi leger nekter av samvittighetsgrunner.

LES OGSÅ: Få omskjæringer ved norske sykehus

Samtlige reserverte seg.

Heller ikke ved St. Olavs Hospital i Trondheim er omskjæring en prioritert sak.

– Vi har mottatt mange henvisninger, men vi klarer på ingen måte å dekke det behovet. Kapasiteten vår begrenses av barn med sykdom. Vi foretar kun disse inngrepene ved ledig kapasitet, noe det blir mindre og mindre av, sa nylig barnekirurgi ved St. Olavs Hospital, Øystein Drivenes, til Dagsavisen.

Ved Sørlandet sykehus nekter samtlige urologer å utføre denne behandlingen, skrev Fædrelandsvennen i august.

– Vi er likevel pliktig å finne et tilbud til pasienter i vår region, og på bakgrunn av det er det inngått avtale med Ibsensykehuset i Porsgrunn, opplyste fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus.

LES OGSÅ: Forsvarer omskjæringsnektere

Grei prioritering.

Svein Aarseth, leder for Rådet for legeetikk, sier til TV 2 at han ikke er overrasket over at sykehusene nedprioriterer rituell omskjæring.

– Hvis du skal prioritere inngrep på friske mot inngrep på syke synes jeg den prioriteringen er veldig grei, sier Aarseth, som også erfarer at leger er skeptiske til religiøs eller kulturell begrunnet behandling av friske guttebarn.

LES OGSÅ: – Det er en daglig plage å være omskåret

I tråd med regjeringens politikk.

Noen ny debatt om reservasjonsrett blir det ikke, ifølge helseminister Bent Høie (H). Han ønsker også private aktører velkommen på banen når de offentlige sykehusene ikke vil prioritere omskjæring.

– Det er helt i tråd med det som er regjeringens politikk, og også i tråd med det jeg sa var en mulig løsning da saken ble behandlet i Stortinget, sier Høie til TV 2.

Omlag 2.000 barn, de fleste muslimske, blir hvert år omskåret i Norge, anslår helsemyndighetene. I 2015 ble bare rundt 80 av disse utført på offentlige sykehus. 345 guttebarn ble omskåret på private klinikker, ifølge fagbladet Dagens Medisin.

LES OGSÅ: – Bør forby omskjæring

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion