Nyheter

Lar kirken bruke skoletimer på konfirmasjon

12 sa nei, men 17 sa ja: Den norske kirke skal fortsatt disponere 24 skoletimer i Vestvågøy.

– Elevene har gjort sitt valg når de møter til undervisningen, sier kommunestyrerepresentant og varaordfører for Senterpartiet i Vestvågøy, Anne Sand, ifølge Lofotposten. Det er ikke slik at kirken går inn i skolen og påvirker barn i deres valg om å bli konfirmert eller ikke, understreker hun.

Lokalavisen melder at 17 av 29 representanter sist uke stemte for at Den norske kirke fortsatt skal få disponere 24 skoletimer ved Bøstad skole for å gjennomføre konfirmasjonsundervisning.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Begrunnelse: Store avstander

Ordningen har eksistert i 25 år, og flertallet var opptatt av ikke å forandre på «en ordning som fungerer». Opplegget er begrunnet med at det er krevende å samle ungdommene på kveldstid når de først er kommet hjem etter skoledagen, fordi det er store avstander i kommunen.

– Saken gjelder elevenes rettigheter. Det synes jeg kommunestyret burde ha prioritert sterkere, sier SV-representant Vetle Seierstad til Lofotposten.

Han mener kommunestyret satte kirkens behov foran elevenes rett til et godt psykososialt miljø. Ett av argumentene for å avslutte ordningene, er klager fra elever. Et annet moment som ble trukket fram i debatten, er at de som ikke velger kirkelig konfirmasjon blir stående utenfor fellesskapet i de aktuelle timene. Dessuten mister elevene undervisning.

– Bør være et klart skille

Kirkeloven slår fast at konfirmasjonsundervisning ikke skal skje i skoletiden, med mindre «særlige grunner» tilsier det. Blant slike grunner er nevnt «avstander som krever skoleskyss eller liknende forhold som gjør det svært vanskelig å gi et tilfredsstillende opplæringstilbud utenom skolens tid».

– Det er mye som er lov som man burde avslutte, sier pressesjef i Human-Etisk forbund, Jens Brun-Pedersen, til NRK.

Han mener det er et viktig prinsipp at «trosopplæring er foreldrenes banehalvdel, mens skolene skal stå for kunnskapsformidlingen».

– Det er beklagelig at eksterne aktører får boltre seg i skoletiden. Det bør være et klart skille mellom kunnskapsformidling om religion og trosopplæring. Dette er et veldig sensitivt område, sier han.

LES OGSÅ: Ikke alle har råd til sommerferie

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter