Nyheter

Kylee advarer andre kvinner mot å donere egg

Amerikanske Kylee fikk hjerneslag etter å ha gitt bort egg.

Under hormonbehandlingen kjente hun seg oppblåst og hadde magekramper. Legene fortalte at det var normalt og oppfordret henne til å fortsette behandlingen.

Samme dag som hun hadde utført eggdonasjonen startet hun å kaste opp og klarte ikke å stoppe. Da hun våknet neste­ dag snakket hun slørete og hadde mistet følelsen i den ene armen. Hun ringte legen som hadde utført inngrepet, som sa det var normalt og at hun ikke trengte bekymre seg.

Kjæresten ringte likevel ambulansen. Det viste seg å være hjerneslag.

Tok for mange

Kylee er en av kvinnene som forteller sin historie i den amerikanske dokumentaren «Eggsploitation». Hun ville hjelpe en barnløs kvinne hun kjente, men ble aldri fortalt om risikoene.

I tillegg til at hun hadde polycystisk ovariesyndrom og derfor var i en risikogruppe som burde blitt frarådet å gi egg, tok legen som utførte prosedyren ut altfor mange egg: 45 egg. I følge gynekolog Øystein Magnus bør normen for egguttak ligge på rundt 8-10 egg.

– Jeg gikk inn i dette med et ønske om å hjelpe. I ettertid er mitt råd til andre som vurderer det: Ikke gjør det, sier Kylee i dokumentaren.

LES OGSÅ: Eggdonorer risikerer kreft og barnløshet

De fleste angrer

Dokumentarfilmskaper Jennifer Lahl, som har intervjuet opp mot 70-80 kvinner som har donert egg, forteller at de aller fleste angrer.

– Det er overveldende mange som sier de angrer på valget. De føler seg utnyttet, at de ikke har blitt tatt hensyn til og har blitt brukt som en vare, sier hun.

Dette er ikke kvinnenes skyld, men legenes, mener Lahl.

– Legene sier at det vil gå fint. I de aller fleste tilfeller så blir ikke kvinnene fortalt om risikoen, eller de underspiller dem.

LES OGSÅ: Foreslår andre eggdonasjonsregler i Norge enn i USA

Anekdotisk?

Hun har opplevd at store eggdonasjonsfirmaer har forsøkt å diskreditere arbeidet hennes. De kaller det anekdotisk, og sier at det ikke er vitenskapelig.

– Da sier jeg til dem at deres påstander om at det vil gå bra også er anekdotiske. På samme måte som med tobakksindustrien viser de frem de lykkelige historiene, om de som ikke har blitt syke, sier Lahl.

LES PÅ VERDIDEBATT: Neste steg kan vere krav om å donere embryo

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter