En kvinne ble knivstukket etter å ha blitt «dømt» til døden av en hemmelig domstol, etablert av 50 kvinnelige medlemmer av den ytterliggående islamistgruppen IS, ifølge Hawar.

Domstolen var opprettet for å straffe kvinner som forsøkte å vende ryggen til den strengt islamske IS-ideologien.

Ifølge lederen for eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), Rami Abdulrahman, døde den knivstukne kvinnen senere av skadene hun var påført.

Hemmelig politi

Hendelsen fikk det kurdiske hemmelige politiet, kalt Asayish, til å rykke inn i den delen av leiren som huser utenlandske kvinner, ifølge Leger Uten Grenser (MSF), som driver en klinikk i leiren.

IS-kvinnene slo tilbake og grep ifølge SOHR til våpen. Det er uklart hvor disse våpnene kom fra.

Et kvinnelig IS-medlem ble drept og sju ble såret i den 15 minutter lange skuddvekslingen som fulgte, ifølge Hawar.

Svært bekymret

MSF bekrefter å ha behandlet fire kvinner med skuddskader og er svært bekymret over den spente situasjonen som nå råder i leiren.

– Manglende sikkerhet har tvunget MSF til midlertidig å redusere sine medisinske aktiviteter og rammer hjelpeorganisasjonenes evne til å gi svært nødvendig hjelp til leirens sårbare innbyggere, heter det i en kunngjøring fra MSF.

Innesperret

50 kvinnelige IS-medlemmer ble pågrepet da Asayish-styrken fikk kontroll over situasjonen.

Det befinner seg flere norske kvinner og barn i al-Hol-leiren. Det ene barnet, en fire år gammel gutt, er alvorlig syk.

Hjelpeorganisasjoner som Redd Barna og Røde Kors, menneskerettsorganisasjoner som Human Rights Watch og FN har gjentatte ganger slått alarm om forholdene i leiren, der over 70.000 kvinner og barn er innesperret og voktes av kurdisk milits.