Nyheter

Kun mannens rett å være gift med flere

Religionsforsker og historiker slår fast at «skikken med polygami er mer utbredt enn vi tror».

Bilde 1 av 2

Både i nåtiden og opp gjennom historien er polygami både lovlig og praktisert. I all hovedsak dreier det seg om at én mann har inngått ekteskap med flere kvinner.

– Skikken med polygami er mer utbredt enn vi tror, sier Kari Vogt, religionsforsker og historiker ved Universitetet i Oslo.

– I hvilke land er polygami lovlig og praktisert?

– I muslimske land og stater. Unntaket er Tunisia, der det er absolutt forbudt, selv om det ikke betyr at det ikke blir praktisert.

LES OGSÅ: Flerkoneri er et økende problem i Norge

Polygami er lovlig i Sør-Afrika, Egypt, Eritrea, Marokko og Malaysia – i tillegg til Iran og Libya (med skriftlig godkjenning fra den første konen). I land som Israel, Tsjetsjenia og Burma er det ulovlig, men loven håndheves ikke, skriver den britiske avisen The Independent.

Tone Sommerfelt ved Fafo og Berit S. Thorbjørnsrud ved Universitetet i Oslo trekker frem at polygami i utgangspunktet er lovlig og praktisert i de fleste muslimske land, både i Afrika og Asia. Men at det i noen land kun er lov for muslimer.

– Myndighetene er blåøyde og tenker at folk ikke utnytter systemet. Det er feil, sier Abid Raja. Han mener flerkoneri må bekjempes.

LES MER:

– Vanligst utenfor byene

Opprinnelsen til polygami er debattert, men forskere, sosialantropologer og historikere har sine teorier. I før-kolonial tid krevde jordbruket mye arbeidskraft, spesielt på det afrikanske kontinentet. Høy barnedødelighet har også blitt trukket frem som en årsak til polygami.

Krig er også sagt å være en viktig grunn. Når mange menn døde, var det større sannsynlighet for å øke befolkningen dersom mennene var gift med flere kvinner. Flere koner økte også mannens mulighet til å skape militære og politiske allianser. I tillegg ga det status. Å gifte seg med enker har også vært en måte å sikre at foreldreløse barn ble tatt vare på.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Vogt trekker frem at i dag er polygami mest utbredt i afrikanske og asiatiske land som har lav grad av økonomisk og sosial ­utvikling.

– Polygami er også mer vanlig på landsbygdene og utenfor de store byene.

– Hva med Europa?

– I Bosnia har det vært forbudt, og det er ikke lovlig ellers i ­Europa, men polygami praktiseres som unntaksfenomen.

LES MER: KrF lover å følge opp flerkoneriet

– Skjer i Norge

Hun understreker at polygami også skjer i Norge.

– Ofte er det slik at mennene har én kone i Norge og én kone der de kommer fra. Men det skjer også at mannen bor sammen med flere koner.

Vogt vil ikke peke ut i hvilke grupper forekomsten av polygami i Norge er størst, men sier at det «hovedsakelig gjelder de som kommer fra tradisjonelle samfunn».

– Noen islamske ekteskap registreres ikke hos fylkesmannen, og en norsk skilsmisse behøver ikke å bli akseptert av muslimene­ selv. Det betyr at ekteparet kan være skilt, men fortsatt gift ifølge muslimsk lov, sier hun og fortsetter:

– Mannen har polygame rettigheter og kan dermed gifte seg på nytt, mens hun forblir religiøst gift til ham.

Religionsforskeren sier polygami går utover kvinnene og barna.

– Men det er vanskelig for myndighetene å gripe inn. ­Polygami er et relativt godt skjult fenomen i Norge. Det er ikke noe som det reklameres for eller framheves, sier Vogt.

LES MER: Jacob Zumas flerkoneri koster Sør-Afrika millioner

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter