Politikk

Kun KrF-erne misliker tredelt foreldrepermisjon

En undersøkelse om foreldrepermisjon viser at flertallet ønsker mer fleksibilitet til familien – men langt flere er positive enn negative til tredeling.

Undersøkelsen som Opinion har utført viser at flere er positive enn negative til tredeling av permisjonen (se faktaboks).

37 prosent av dem som svarer er positive til ordningen.

22 prosent er negative, mens rundt en fjerdedel er hverken positive eller negative.

17 prosent sier de ikke vet hva de mener om den.

Undersøkelsen om holdninger til foreldrepermisjon er bestilt av Kristelig Folkeparti.

Overrasket

KrF erkjenner at de selv hadde forventet at tallet på motstandere av tredeling var høyere:

– Jeg hadde nok tenkt at det er delte meninger om tredelingen og konstaterer her at flertallet ønsker dette. Men det illustrerer også poenget til KrF - foreldre må få velge hvordan de fordeler permisjonen. Hvorfor skal det her store mindretallet tvinges til å fordele permisjonen på en bestemt måte? spør KrFs familiepolitiske talsperson, Jorunn Gleditsch Lossius.

LES OGSÅ: KrF slo ring om pappapermen, men vedtok kutt

SV mener derimot at undersøkelsen er dårlig nytt for KrF.

– Undersøkelsen slår beina under bildet om at det er et massivt ønske om å fjerne tredelinga og pappapermisjonen. Det viser at norsk likestillingspolitikk har høy oppslutning blant folk og fungerer ute i familiene og for barna, sier SVs familiepolitiske talsperson Freddy André Øvstegård.

KrF-velgerne negative

De som oppgir å være KrF-velgere er mest negative til tredeling. 56 prosent av dem er svært eller ganske negative. De er eneste parti hvor flertallet av velgerne oppgir å være negative.

Samtidig er 100 prosent av KrF-velgerne enige i at familiene må få større fleksibilitet til å tilretettelegge for sin familie.

Sp-erne har sammen med KrF færrest som er positive til tredeling, men bare en fjerdedel av Sp-erne er negative – 31 prosent av Sp-erne oppgir å være nøytrale.

LES OGSÅ: Ropstad varslet lytteturné til vanlige familier i tale med brodd mot venstresiden

Flertallet av dem som har svart i undersøkelsen er derimot negative til er påstanden om at permisjonen skal fordeles likt mellom mor og far.

– Tallene viser tydelig at det ønsker ikke familiene. Familiepolitikken bør ikke brukes til å nå ulike mål, enten det er likestilling, integrering eller en styrket arbeidslinje. For KrF er det familiene som kommer først, sier Lossius.

Mer fleksibilitet

Det store flertallet sier likevel at de synes foreldre må få mer fleksibilitet til å tilrettelegge for familien sin. 69 prosent er ganske eller helt enige i dette. Det er det mest entydige funnet i undersøkelsen.

LES OGSÅ: Avgjør om norske fedre diskrimineres

– Flertallet sier de mener familiene bør få mer fleksibilitet, samtidig viser undersøkelsen at få er negative til dagens løsning. Hvordan henger det sammen?

– At flertallet synes ordningen kan være god, betyr jo ikke at de ikke ønsker at den kunne vært hakket mer fleksibel. Kanskje ønsker de at det var rom for noe mer fleksibilitet til å overføre perm seg imellom, hvis det er forhold som gjør det umulig for mor eller far å ta ut sin del, sier Lossius.

Menn mer positive

Menn er mer positive til tredeling enn kvinner, ifølge undersøkelsen.

43 prosent av menn og 33 prosent av kvinner er ganske eller svært positive til tredeling.

Samtidig er mennene også mer enige i at det er viktig med fastsatte uker med pappapermisjon.

61 prosent av mennene og 53 prosent av kvinnene i undersøkelsen er enige i dette.

LES OGSÅ: Hennes livsprosjekt ble å redde fiendens barn

– Moderne fedre vil være like mye involvert i barnas liv som mødrene. Mange menn opplever kanskje at de trenger en fastsatt del i møte med arbeidsgiver, slik at det blir automatikk i å ta ut pappaperm. KrF mener fortsatt det skal være en egen del forbeholdt far, men jeg tror familiene setter pris på større fleksibilitet i ordningen. Vi mener foreldrene - far og mor - er de som kan avgjøre hva som er best for familien, sier Lossius.

---

Tredelt permisjon

  • Tredeling av foreldrepermisjonen innebærer at foreldrene får hver sin fastsatte kvote som er like lang. Den resterende permisjonen kan de fordele som de vil.
  • Hvis man tar ut 100 prosent lønnet permisjon er kvoten 15 uker per forelder, med 16 uker til fri fordeling i tillegg. Tar man ut kun 80 prosent lønnet permisjon får man 16 uker hver, og 26 uker til fri fordeling.
  • Spørsmålene som er stilt:
  • Hva synes du om tredelingen av foreldrepermisjon?
  • Foreldre må få større fleksibilitet til å tilrettelegge for sin familie
  • Det er viktig med en fastsatt pappapermisjon.
  • Permisjonsordningen bør vært todelt. Like stor permisjon til mor og far

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk