Nyheter

Kulda kan knuse kirkeklokkene

Norske kirker er ikke skodd for sprengkulda. Gamle kirkeklokker og verdifull kirkekunst kan bli ødelagt.

– Det skjedde faktisk for noen år siden i en tilsvarende kuldeperiode. Da sprakk det en kirkeklokke, og det ble slutt på lyden som hadde vært der i 800 år, sier kirkebyggekspert Oddbjørn Sørmoen, fagdirektør i KA – Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter.

Nå går han ut og ber menigheter om å være ekstra varsomme med kirkeklokkene så lenge kulda varer. Mars måned opprant med kulderekorder flere steder i Norge. I Folldal ble det målt minus 41,8 grader. Det er ikke meldt plussgrader noe sted i landet før uti neste uke.

Anbefaler varsomhet

– Kiming og klemting bør ved sterk kulde foregå med svakere anslag enn vanlig. Enkelte klokker bør ikke brukes i det hele tatt, særlig de gamle og verdifulle, sier han.

– Er det mangel på kunnskap som gjør at du må ut og advare? Kirkeklokkene har jo overlevd mange kuldeperioder i løpet av sine århundrer.

– Det kan ha noen med måten man ringer på og materialtretthet. Det er grenser for hvor langt man kan presse 800 år gammelt metall. Antakelig visste man mer før, men det skjedde nok uhell da også, sier han.

I nesten tusen år har kirkeklokker vært i bruk i Norge, og den eldste kirkeklokka som fortsatt benyttes, er fra 1100-tallet. Det finnes 191 middelalderkirker og omtrent like mange kirkeklokker fra samme epoke her i landet.

LES OGSÅ: Derfor har vi kirkeklokker

Tørker ut treverk

Det er ikke bare på Østlandet og i Nord-Norge det er kaldt. I Stavanger har domkirken måttet stenge på grunn av kulda.

Kaldt vær fører til tørr luft. Når denne luften møter dagens krav om komfortvarme, tørker den ut alt treverket i bygget. Dermed risikerer man sprekkdannelse i kirkekunst som alter, prekestol og orgler.

Det er ifølge NRK første gang i kirkens historie at den må stenge på grunn av kulde. Tidligere har man holdt temperaturen nede for å beskytte orgelet.

Både dagens stråleovner oppunder taket og panelovnene langs veggene må skiftes ut. Men hva som kommer i stedet, er ikke bestemt, melder NTB.

– Vi er pålagt, av antikvariske grunner, å sørge for at tingene inne i kirken blir bevart. Vi må etablere et varmesystem som takler problemer som dette, sier Rimestad.

Middelalderkatedralen i Stavanger skal stå ferdig restaurert, både inn- og utvendig, til byens og kirkens felles 900-årsjubileum i 2025.

Sørmoen i KA kjenner ikke til andre tilfeller der kirker er stengt, men flere steder holder man temperaturen nede for å unngå sprekkdannelser i treverket.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter