Nyheter

«Krokodillen» favoritt i historisk Zimbabwe-valg

Mandag går Zimbabwe til historisk valg. For første gang siden selvstendigheten i 1980 står ikke Robert Mugabe på valglisten, men hans mektige parti gir neppe fra seg makten.

I november i fjor kulminerte Mugabes 37-årige lederskap i Zimbabwe på dramatisk vis. Stadig mer eksentriske uttalelser og mislykket politikk ble til slutt for mye for landets militærledelse, som fikk kastet den sterkt alderdomssvekkede, 93 år gamle presidenten.

Kuppet ble endepunktet på en av de mest fargerike og omstridte postkoloniale karrierene på det afrikanske kontinentet, men makten ble beholdt av det statsbærende partiet ZANU-PF. Mugabes etterfølger ble hans tidligere nære medarbeider og visepresident siden 2012, Emmerson Mnangagwa (75).

LES MER: Helten endte som despot

Kalles for «Krokodillen»

Mnangagwa er klar favoritt i presidentvalget. Han lyder det fryktinngytende kallenavnet «Krokodillen», med utgangspunkt i hans «krokodillegjeng» som sto bak væpnede aksjoner mot det hvite minoritetsregimet i den daværende Rhodesia på 1960-tallet.

Det er altså en veteran som kjenner også de mest brutale sidene av maktspille som trolig sikrer seg demokratisk votum for fortsatt presidentmakt, samtidig som ZANU-PF etter alle solemerker vinner der historiske valget til ny nasjonalforsamling.

FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) er bekymret for meldinger rundt valgkampen med skremsel, trusler om vold, trakassering og tvang i utkantstrøk.

LES MER: Frykter rigget valg

Tror på relativt fritt valg

– Det ligger likevel an til å bli rimelig fritt sammenlignet med de andre valgene i dette tusenåret, selv om det er visse kontroverser. Det lover godt at myndighetene slipper til et rikt utvalg av internasjonale valgobservatører, sier seniorforsker Elling Njål Tjønneland ved Chr. Michelsen Institutt.

Han tror grunnen er at Mnangagwa og ZANU-PF har vært så sikre på valgseier, at de vil legitimere makten med en noenlunde åpen og rettferdig valgavvikling.

I det siste har imidlertid styrkeforholdet endret seg, der det ikke fullstendig kan utelukkes at lederen for Zimbabwes opposisjonsparti, Nelson Chamisa, kan vinne presidentmakten.

– Hvis Mnangagwa ikke sikrer seg over halvparten av stemmene i første valgomgang, vil det bli en andre valgomgang der 40 år gamle Chamisa vil ha en sjanse, sier Tjønneland.

LES MER: Drømmer om en ny start

Jordreform slo feil

Historien om det frigjorte Zimbabwe er beretningen om et ressursrikt land som startet lovende etter frigjøringskrigen i 1980, men der Mugabe rundt tusenårsskiftet gjennomførte en ødeleggende prosess med å frata hvite farmere jorden.

Jordreform var nødvendig i et land der 4.000 hvite bosettere eide mesteparten av den mest produktive jorden, men det skjedde på brutalt vis og førte til at Zimbabwe gikk fra å være eksportør av landbruksvarer til behov for å importere mat.

Kollapsen i jordbruket gikk hånd i hånd med nedgang i industrien i andre sektorer, fulgt av politisk ensretting, undertrykkelse av demokratisk opposisjon, og en hyperinflasjon som førte landet til et kritisk bunnpunkt for ti år siden.

LES MER: Tviholder på afrikansk makt

Gav Mugabe nådestøtet

Emmerson Mnangagwa kan som mangeårig Mugabe-medarbeider ikke fraskrive seg fortiden. Han har likevel vunnet seg popularitet som mannen som til slutt gav Mugabe nådestøtet, og har skissert en mer pragmatisk politikk for å gjenreise Zimbabwes skakkjørte økonomi.

LES MER: Prest preket, ble arrestert

– Mnangagwa har gått langt i å kritisere mislykkede sider ved Mugabes politikk, inklusive den mislykkede landreformen. Han prøver å bygge tillit blant utenlandske investorer, Verdensbanken og IMF, og har signalisert en viss vilje til at også hvite skal kunne få eie jord, sier Tjønneland.

Opposisjonsleder Nelson Chamisa og hans Movement for Democratic Change Alliance lover en langt mer offensiv i kamp mot korrupsjon og for bedre menneskerettigheter, og har en bredere appell blant velgere under 30 år og i storbyene.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter