«Sverige skal ikke lide på grunn av at andre land ikke kan beskytte sine grenser!»

Slik lyder overskriften på et Facebook-innlegg som Kristdemokraternas Ungdom (KDU) postet forrige uke.

Teksten sto til et bilde av flyktninger som reddes i Middelhavet av EUs kystvaktstyrke, Frontex. Kombinasjonen har vakt reaksjoner på sosiale medier i Sverige.

LES OGSÅ: - KrF kan vinne med Ebbas formel

Reaksjoner

Den kjente teologen og forfatteren Joel Halldorf skriver for eksempel: «Mennesker på flukt, men det er Sverige som skal spares for lidelse?»

Også KD og KDU sitt norske søsterparti reagerer:

– Det er alle lands ansvar å ha en god grensekontroll, men det er ikke innbyggerne i de vestlige landene som er offeret i denne situasjonen, sier KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.

– Jeg tar full avstand fra retorikken til KDU her. Denne Facebook-posten gikk langt over streken. KrF skal ikke nærme seg KDs linje. Vi har alltid vært et parti med et brennende engasjement for internasjonal rettferdighet, og det skal vi fortsette med, sier KrFU-leder Martine Tønnessen.

Måtte slette

Mandag fjernet KDU innlegget sitt.

– Bildesettingen ble helt enkelt feil og vi ber om unnskyldning for det, skriver KDU-leder Martin Hallander på sin Facebook-side.

– Vårt mål var å løfte et viktig spørsmål om det store ansvaret som Sverige tok under migrasjonskrisen, samtidig som mange andre land i EU ikke tok det. ... Jeg og KDU tror på å innføre et asylkvotesystem for å kunne få en holdbar migrasjonspolitikk, men også for å kunne hjelpe de aller mest utsatte og få satt en stopper for døden i Middelhavet, fortsetter han.

Moderparitet pressesjef, Per Gudmundson, skriver i en tekstmelding til Vårt Land at «bildet sendte helt feil signaler» – og at det er bra at ungdomspartiets ledelse resolutt «avsluttet den delen av kampanjen».

Større trend

I Sverige er nemlig valgkampen foran EU-valget i full gang. Her i Norge fulgte valgforsker Svein Eruk Tuastad ved Universitetet i Stavanger spent med på søndagens partilederdebatt.

Han ser Facebook-posten som et ytterliggående eksempel på en større trend i KDs retorikk og politikk:

– I partilederdebatten uttalte KD-leder Ebba Busch Thor seg på en måte som KrF-ledelsen aldri ville gjort. KD har en retorikk som ligner på den høyrepopulistiske. Det lar dem konkurrere med Sverigedemokraterna, og til dels Moderaterna, om tøff retorikk i flyktningdebatten. Det plasserer KD som et nasjonalkonservativt parti, sier han.

LES OGSÅ: Erik Lunde: – Svenskenes nasjonalkonservative kurs er ikke forenlig med å være kristendemokrat

Nylig sa KrFs «sjefsideolog», sentralstyremedlem Erik Lunde, at denne utviklingen for «uforenlig med å være kristendemokrat».

KDs pressesjef synes derimot uenig i bildet som tegnes av partiet:

– Kristendemokratiet står for åpenhet og solidaritet, og det skal også synes i markedsføringen, selv når man vil diskutere vanskelige spørsmål om volumet på migrasjon, skriver Per Gudmundson

Ikke bare KD

Også tidligere KrF-leder og statsminister Kjell Magne Bondevik reagerer på KDUs bilde/overskrift-kombinasjon.

Han ser derimot litt annerledes på utviklingen i det svenske søsterpartiet:

– Mitt inntrykk er at KD har blitt mer restriktive enn KrF. Samtidig er ikke det særegent for KD. Det gjelder de fleste partiene i Sverige. Bakteppet er at Sverige tok imot veldig mange under flyktningkrisen i 2015. Det førte til en motreaksjon, der Sverigedemokraterna gjorde et svært godt valg, sier Bondevik.

LES OGSÅ: Flere kristne med kirkeskatt - men Dnk vil ikke ha medlemsavgift

Den svenske forfatteren og teologen Joel Haldorf er inne på lignende tanker i sin Facebook-post om KDUs inlegg:

– Jeg vil heller ha godhetslinjen enn den brutale hardhetslinjen som svenske politikere nå hengir seg til, skriver han.

Men KDs flyktninglinje synes å være del av en suksessoppskrift. Partiet ble den store overraskelsen og vinneren sist valg. Siden har partiet fortsatt å øke i oppslutning, og tatt velgere fra Sverigedemokraterna.

Streng retorikk

Både KDU og moderpartiet – Kristdemokraterna (KD) – profilerer seg med jevne mellomrom med streng utlendings- og justispolitikk og -retorikk på Facebook:

Dagen før annonsen ble fjernet delte for eksempel KDU et bilde av partileder Ebba Busch Thor og sitatet: «Hvorfor skal utlandske voldtektsmenn få bli i Sverige?»

Samme dag var et av budskapene fra KD: «Utvisning for den som dømmes til mer enn seks måneders fengsel».

22. januar lød KDUs overskriften med store bokstaver: «Fire år med ansvarsløs innvandringspolitikk venter 
Sverige».

LES OGSÅ: KrFs svenske suksessøster fosser fram - slår statsministeren i tillit