Kirke

Kritikk for å skjule altertavle

Under en konsert i Kjøllefjord kirke hang et sceneteppe med logo foran altertavlen. - Problematisk, mener kirkebyggspesialister.

Under åpningskonserten for Chris-festivalen i Kjøllefjord kirke 26. juni var altertavlen ikke mulig å se fra kirkerommet. Den var skjult bak et sceneteppe med logo for Forum for scenekunst, som står bak festivalen.

– Vi hadde søkt om å bruke kirkerommet på vanlig måte, det er 18. året vi har denne konserten i kirken, sier Børge Samuelsen Wian.

– Men vi søkte ikke spesifikt om å plassere teppet foran altertavlen. Derimot fikk vi nei til å bruke kirkeklokkene i en Pink Floyd-låt, men det løste vi ved at perkusjonisten slo på en bil-felg i stedet. Vi har hatt god dialog med kirken over lang tid. Det er første gangen dette skjer, og vi vurderte de religiøse aspektene rundt det at altertavlen ikke ville bli synlig. Men rent scenografisk fant vi ingen annen løsning, sier han.

– Vi har ikke noe usnakket hverken med kirken eller Gud, sier Wian.

Scenografi

Kirkeverge Arnfinn Rognmo var selv til stede på konserten.

– Det var en fin konsert med god oppslutning. Jeg noterte meg at altertavlen var tildekket, men så ikke det store problemet i det. Jeg oppfattet ikke at hensikten var å skjule tavlen, men at det var gjort av praktiske og scenografiske grunner. Det er bra at kirkerommet brukes til forskjellige arrangementer. Det senker terskelen og samler folk – også utenom gudstjenestetiden, sier han.

Gudsnærvær

Fagsjef Oddbjørn Sørmoen i Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter mener kirkerommet kan ha en utvidet bruk.

– Men bare så lenge man respekterer rommets primære funksjon. Alteret er den liturgiske og arkitektoniske kjernen i kirkerommet. En tildekking av alteret kommer derfor i konflikt med dette. Man fjerner symbolet på Gudsnærværet og nøytraliserer rommet, sier han.

Hellig rom

Kirkebyggkonsulent Ove Morten Berge i Kirkerådet sier at i et kirkerom må man forholde seg til kirkerommet og de premissene kunst og arkitektur har.

– Min første reaksjon er at dette ikke er greit. I kirkemøtevedtak fra 2015 (se faktaboks) står det at alteret ikke skal tildekkes, og ikke noe spesifikt om tavlen. Reglene omhandler en forståelse av kirkerommet som hellig sted/sakralt rom, samtidig som det skal være åpent og kunne brukes til mange ting, sier Berge.

– I følge Luther er ikke kirkerommet annerledes enn andre rom, det er handlingen som er hellig og gjør at stedet er hellig når Guds folk samles til gudstjeneste, men det er likevel et menneskelig iboende behov for å tenke dette stedet som et annerledesrom – og at det skal behandles med respekt, sier han og understreker at det er viktig at man ikke anonymiserer det.

Kirkens symboler

– Et kunstprosjekt som skjulte altertavlen for å provosere og skape ettertanke ville kanskje være noe annet enn dette tilfellet. Slik jeg forstår det, er det her kun for å vise hvem det er som opptrer.

– Om alle artistene som holder julekonserter i kirkene har med seg store skjermer/tepper som skjuler kirkens liturgiske kunst og møbler, for å vise bilder av de som opptrer, tenker jeg at grensen mot kommersialitet er overtrådt, sier han.

– Hvis man ikke kan opptre i kirkerommet uten å dekke til kirkens symboler, tenker jeg at arrangementet like gjerne kan bruke et annet sted – som en gymsal, sier Ove Morten Berge.

---

KIRKEROMMET

  • I Kjøllefjord kirke ble alterpartiet dekket av et sceneteppe under åpningskonserten for Chris-festivalen 26. juni.
  • I Kirkemøtevedtak fra 2015 står det i Regler for liturgisk inventar og utstyr, paragraf 5: «Hovedalteret er et permanent inventar i kirkerommet og skal ikke fjernes, flyttes eller tildekkes».
  • Det står ikke noe direkte som at «altertavlen skal ikke tildekkes», men det står at alteret ikke skal dekkes til og at lerret ikke bør «dekke til kunstnerisk utsmykning/altertavle eller ta oppmerksomheten bort fra alterstedet».

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke