Nyheter

Kristne leger vil nekte sæd- og eggdonasjon

Norges Kristelige Legeforening vil forby sæd- og eggdonasjon. Hvis de ikke når fram med dette, ønsker de at leger skal kunne reservere seg.  

En stortingsmelding om bioteknologiloven er ventet i løpet av våren, og politikerne skal vurdere om eggdonasjon skal godkjennes på lik linje med sæddonasjon.

Norges Kristelige legeforening mener begge deler bør forbys, ifølge Dagens Medisin.

LES OGSÅ: Hvor stor plass bør samvittigheten få i arbeidslivet?

Heller forby begge enn å godta begge

– Vi har vært veldig klart imot både sæddonasjon og eggdonasjon. Nå er det snakk om å likestille eggdonasjon med sæddonasjon, men da vil vi heller forby begge deler enn å åpne opp for eggdonasjon. Bakgrunnen er at barn skal ha mulighet til å vokse opp med reell mor og far, sier generalsekretær Magnar Kleiven i Norges Kristelige Legeforening.

LES OGSÅ: Kristen lege diskriminert på grunn av religion

Etiske utfordringer

Dersom eggdonasjon blir tillatt, tror han at debatten om reservasjonsrett vil blusse opp igjen.

– I saken om eggdonasjon er det etiske problemstillinger som i vesentlig grad er knyttet til liv og død, og vi vil hevde samvittighetsfrihet så lenge overbevisningen er dyp. Det bør være anledning til å reservere seg mot å henvise til fertilitetsbehandling, sier Kleiven.

Saken omtales også i Aftenposten, som skriver at Norges Kristelige legeforening har 1200 medlemmer, både leger og tannleger.

LES OGSÅ: Neste steg kan være krav om å donere embryo

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter