Nyheter

Utreder samvittighet

Om kort tid legger det historiske Samvittighetsutvalget fram sin rapport.

Utvalget, som ledes av NTNU-professor Bjørn Kåre Myskja, har gjennomgått alle sider ved arbeidslivet og vurdert felt som kan gi ansatte samvittighetskvaler. Det er det første i sitt slag i Norge.

Da utvalget ble satt ned av Solberg-regjeringen i mars 2014 fikk det beskjed om å ha rapporten klar innen 1. september i år.

LES OGSÅ: Kristen lege diskriminert på grunn av religion

Abort og reservasjon

Myskja, som er forsker på bioetikk og teknologieetikk og nestleder i Bioteknologirådet, har hatt med seg personer med kompetanse innen etikk, jus og menneskerettigheter.

Bakgrunnen for utvalget var den opprivende striden som kom i kjølvannet av at de blåblå høsten 2013 ble enige med KrF at fastleger skulle få rett til å reservere seg mot å vise kvinner videre til abort.

Åre etter trakk regjeringen tilbake reservasjonsretten etter å ha møtt massiv motstand. At det skulle komme et slikt utvalg, ble avtalt i kompromisset mellom KrF og regjeringen da reservasjonsordningen for fastleger ble trukket.

– Samvittighetsspørsmål kan dukke opp i mange sammenhenger i norsk arbeidsliv. Samfunnet blir mer mangfoldig, med ulike religiøse ståsted. Nå får vi et utvalg som kan vurdere problematikken i dybden, sa daværende arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) da utvalget ble satt ned.

– Jeg er glad for at vi får dette utvalget og at ingen sektorer er unntatt i arbeidet, sa KrF-leder Knut Arild Hareide.

LES OGSÅ: «Å jobbe på en arbeidsplass hvor både menn og kvinner omgås er haram»

Vil utrede etiske forhold

Utvalgsleder Myskja sa dette om oppdraget som ventet:

– Vi skal kartlegge omfanget, og prøve å lage forslag til retningslinjer. Men vi skal passe oss for å juridifisere det som er moralske spørsmål.

I mandatet heter det at utvalget skal:

• Utrede etiske og praktiske forhold rundt tanke- og samvittighetsfriheten i arbeidslivet generelt. Det skal på plass en bred analyse om samvittighetsfrihetens plass i arbeidslivet.

• Bidra til etisk refleksjon og gi praktisk hjelp for virksomheter, arbeidstakere og tillitsvalgte.

• Kartlegge norsk og internasjonal rett på området – og vurdere i hvilken grad arbeidstakere skal gjøre samvittighetsfrihet gjeldende. Konflikter mellom den enkelte og pålegg fra arbeidsgiver er utgangspunkt.

Mandatet pålegger ikke direkte utvalget om å formulere eksakte forslag til retningslinjer. Men «om mulig» skal slike legges frem.

LES OGSÅ: – Ikke-troende må engasjere seg i religionsdebatten – den angår alle

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter