Nyheter

Kristne friskoler bryter reglene

Det er ført tilsyn ved 33 av 116 kristne friskoler i løpet av det seneste året. Til nå er det påvist regelbrudd ved 25 av dem. Her kan du se hvilke skoler tilsynene gjelder.

– Vi sier til våre medlemsskoler at om de får tilsyn hvert fjerde år er det sånn tålig normalt. At Utdanningsdirektoratet driver tilsyn synes vi er naturlig og nyttig, sier Jan Erik Sundby, generalsekretær i Kristne Friskolers Forbund (KFF).

Aldri før har så mange elever gått på friskoler i Norge. Vårt Land meldte i slutten av februar at Utdanningsdirektoratet (Udir) sa nei til 24 søknader om å starte ny friskole høsten 2020.

I kjølvannet av dette har Vårt Land gjennomgått Udir sine tilsynsrapporter i perioden 2019-2020. Gjennomgangen viser at det er blitt ført tilsyn med 33 av 116 registrerte kristne friskoler i denne perioden. De aller fleste av dem er medlemmer av KFF.

 

– Tilsyn er basert på risikovurderinger

Sundby i KFF er ikke overrasket over å få spørsmål om regelbrudd på friskoler. Han mener disse regelbruddene får en mye større mediedekning enn i offentlige skoler, selv om offentlige og private skoler kommer ut omtrent likt.

Tallene for tilsyn med offentlige skoler i 2019 blir ikke offentliggjort før i april, men i 2018 ble det åpnet tilsyn med 149 av 2.848 offentlige skoler i Norge. Det tilsvarer omtrent fem prosent. Til sammenligning ble det ført tilsyn med 10 prosent av friskolene samme år.

Mens det er Fylkesmannen som har ansvar for å føre tilsyn med de offentlige skolene i Norge, er det Utdanningsdirektoratet som bestemmer når og hva det skal føres tilsyn med ved de private skolene i landet. Hvilke friskoler direktoratet åpner tilsyn med, styres av en risikovurdering Udir gjør.

– Vi fører tilsyn på bakgrunn av generelle risikovurderinger. Vi følger med på skolene og gjør våre risikovurderinger fortløpende basert på den informasjonen vi har, sier Idun Klette Låhne, avdelingsdirektør i Udir.

– Hvordan vurderer dere hvilke forhold som er alvorlig eller store nok til å åpne tilsyn?

Våre tilsyn er kontroll med lovligheten av pliktene skolen er pålagt i regelverket. Skolene må oppfylle alle kravene, svarer Låhne.

KFF: – Jeg er ikke skamfull

I 25 av de 33 tilsynene som har vært pågående det siste året har Udir påvist en eller annen form for regelbrudd. Det bekymrer ikke Sundby spesielt.

– Jeg er ikke skamfull på friskolenes vegne. Alt i alt synes vi ikke dette ser så ille ut. Ille er det hvis elever ikke får den opplæringen de skal ha, det ikke er et godt og trygt skolemiljø eller det tas penger ut av skolen, som er klart brudd på friskoleloven. Det er ofte noen ting å rette på, men det er sjelden mulig å påvise at noe har gått utover elevene eller at noen har lurt unna penger. Det tror jeg ikke du vil finne hos våre medlemmer, sier Sundby.

Generalsekretæren har rett i at så å si ingen av de avsluttede tilsynene det seneste året har påvist alvorlige regelbrudd på noen av punktene Sundby fremhever. Det er likevel blitt åpnet tilsyn som fremdeles er pågående som undersøker noen av disse temaene.

Mener det er forskjell på ripe og havari

Når Udir har avsluttet tilsynet, pålegger de skolen å rette opp i eventuelle regelbrudd. I grove tilfeller kan de også kreve tilbake statstilskuddet skolen har fått.

– Det er en forskjell på ripe i lakken og skikkelig havari. Noe er selvsagt mer alvorlig, mens andre ting er mindre alvorlig. De aller fleste tiltakene som settes inn her er snakk om å rette enkle feil. Vi har en klar ambisjon i KFF om å holde skolene mest mulig frie for riper, sier Sundby.

Han påpeker at det er et ganske omfattende regime av spørsmål og detaljeringsgrunnlag som er fremme i tilsynssakene til friskolene.

– De fleste av våre medlemsskoler det føres tilsyn med gir beskjed til oss. En del påpeker at noe av det som sees på kan føles litt formalistisk. I tillegg kan vi kjenne litt på at Udir varierer med hvor mye skjønn de bruker i ulike saker, sier Sundby.

Udir sier de er opptatt av at like tilfeller skal behandles likt.

– Det er et grunnleggende krav at vår saksbehandling skal være forsvarlig. I tilsyn er det vår oppgave å finne frem i regelverket og vurdere om skolen oppfyller kravene, sier Låhne.

LES MER OM KRISTNE FRISKOLER:

• Friskole styrte mot underskudd – ble reddet av eierorganisasjon

• Friskoleforbund: – Ingen fremtid om det fortsetter slik

• For dårlig spesialundervisning: Skylder på manglende ressurser

• Høyre og KrF: Angriper Ap for å strupe friskoler

---

Tilsyn

  • Utdanningsdirektoratet fører tilsyn med private skoler.
  • Hvilke skoler direktoratet åpner tilsyn med, styres av risiko. Dette betyr at de velger de skolene der de mener sannsynligheten for brudd på regelverket er størst.
  • Hvor alvorlige konsekvenser regelbruddene har, er også en del av vurderingen.
  • Etter at direktoratet har hentet inn den informasjonen de trenger, vurderer de den opp mot kravene i regelverket. De må svare på om regelverket er brutt eller ikke.
  • En fersk kartlegging utført av Vårt Land viser at det er blitt åpnet og/eller avsluttet tilsyn med 33 kristne friskoler i perioden 2019-2020. Ved 25 av skolene er det så langt påvist regelbrudd.

---

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter