Nyheter

Kristne barnehage-gigantar fryktar meir byråkrati og mindre pengar til barna

Regjeringa vil legge seg på ei strammare linje overfor private barnehagar. Meir og betre tilsyn blir ønskt velkommen av kristne barnehagar, men éi foreslått endring skaper stor uro.

Bilde 1 av 3

Det er ikkje reint lite som no er sendt ut på høyring. I eit 127 sider langt høyringsnotat kjem det fram at regjeringa ønskjer ei rekkje endringar i barnehagelova, med mål om å sikre at både tilskot og foreldrebetaling går til barna.

– Dagens regelverk er tilpassa ein periode der barnehagesektoren skulle byggjast ut. No treng vi eit nytt og tilpassa regelverk, seier kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H).

I høyringsnotatet blir det peikt ut fleire utfordringar, mellom anna at det er krevjande å føre tilsyn, vanskeleg for nye å etablere seg og tøft økonomisk for små barnehagar.

Den største foreslåtte endringa er å opprette eit nytt, nasjonalt tilsynsorgan. Organet skal ha eit heilskapleg ansvar for tilsyn med alle barnehagar som inngår i same selskap, ifølgje Sanner.

LES OGSÅ: Etterlyser meir pengar til ideelle barnehagar

Vil ha meir enn økonomi

Eit nasjonalt tilsynsorgan blir ønskt varmt velkommen av Læringsverkstedet og NLM-barnehagene, dei to største aktørane for kristne barnehagar i Noreg.

– Vi har etterlyst meir kvalifisert tilsyn i bransjen, så å få nasjonalt tilsyn er bra, seier Lars Agnar Rosten, prosjektleiar i Solkollen, barnehagane med kristen formålsparagraf i barnehagekonsernet Læringsverkstedet.

NLM-barnehagene, som ligg under Norsk Luthersk Misjonssamband, er òg glade for endringa, men begge aktørane skulle helst sett at det gjekk på meir enn økonomi.

– Vi håper at tilsynet med kvaliteten, tryggleiken og innhaldet i barnehagen, som kommunane har ansvaret for, på sikt blir ein del av eit uavhengig, nasjonalt tilsyn, seier Harald Berge Breistein, dagleg leiar i NLM-barnehagene.

LES OGSÅ: Kyrkjer sluttar å drive barnehage

Fryktar byråkrati

Både Breistein og Rosten seier dei treng å setje seg betre inn i høyringsnotatet, men uavhengig av kvarandre er dei urolege for eitt spesielt punkt. Regjeringa vil nemleg krevje at kvar enkelt private barnehage skal vere eit «sjølvstendig rettssubjekt». I tillegg ønskjer ein «forbod mot anna verksemd i same rettssubjekt som barnehageverksemda».

– Dette vil bety at alle kyrkjer og bedehus i landet må etablere eit eige AS for barnehagen sin. Årsrapport, årsmelding og så vidare, og vi som konsern må bruke mykje pengar på 232 revisjonsrapportar, i staden for at det kan bli brukt på kvalitetsutvikling for barna, seier Rosten.

– Dei fleste barnehagane våre er i dag i eitt selskap. Dersom vi i staden må ha 35 selskap som må levere 35 ulike rekneskapar, så trur vi ikkje det vil gi eit betre tilbod til borna, seier Breistein i NLM-barnehagene.

Begge aktørane fryktar rett og slett meir byråkrati.

– Eg trudde verkeleg ei Høgre/Frp-regjering var meir opptekne av å byggje ned byråkratiet, seier Rosten.

LES OGSÅ: Kjøpsjakt på kristne barnehagar

Ønskjer effektivt tilsyn

I dag kan barnehagar vere registrerte som undereiningar i eit konsern. Regjeringa skriv at morselskapet då kan ta beslag i midlane til kvar enkelt barnehage, og at offentlege tilskot og foreldrebetaling dermed kan bli brukt til å dekke tap i andre verksemder.

No ønskjer ein kvar enkelt barnehage som eige AS, stadfestar Kamilla Amundsen Willix, kommunikasjonsrådgjevar i Kunnskapsdepartementet.

– Hensikta med forslaget er å legge til rette for at tilsynsstyresmaktene på ein effektiv måte kan kontrollere at offentlege tilskot og foreldrebetaling blir brukt i tråd med regelverket, seier Willix, som fortel at dei minste aktørane vil kunne få unntak frå dette.

Rosten meiner det finst langt betre måtar å dokumentere pengebruk på enn eitt AS per barnehage.

– Dei må ikkje byråkratisere det og gjere det kostbart, dei må finne smartare måtar. Vi har ingen problem med å dokumentere pengebruken.

– Usikre på konsekvensane

I Private barnehagers landsforbund (PBL) stussar dei over at regjeringa ikkje ser nærare på eit tilskotssystem som dei meiner forskjellsbehandlar. Samstundes er PBL litt avventande.

– Vi er usikre på konsekvensane av forslaget. Vi vil i tida framover sjå nærare på dei og vurdere, seier Ole Andreas Pedersen, politisk rådgjevar i PBL.

Saka er no ute på høyring med frist sett til 26. juli. Regjeringa har planar om å komme til Stortinget med forslag til ny barnehagelov i år.

---

Private, kristne barnehagar

  • Gjennom Solkollen driftar Læringsverkstedet 21 barnehagar med utvida kristen formålsparagraf. Samla driftar Læringsverkstedet over 200 barnehagar i Noreg.
  • Norsk Luthers Misjonssamband driftar 35 kristne barnehagar gjennom selskapet NLM-barnehagene.
  • Barnehagelova seier at «Private barnehagar og barnehagar eigd eller drivne av kyrkjelydar innanfor Den norske kyrkja kan i vedtektene fastsette særlege føresegn om trus- eller livssynsformål.» Dette betyr at barnehagar kan ha ein utvida kristen formålsparagraf.

---

Les mer om mer disse temaene:

Hans-Olav Rise

Hans-Olav Rise

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter