Nyheter

KRIK skeptisk til obligatorisk politiattest

Barneomsorgsattest kan bli obligatorisk for alle som jobber med barn i frivillige organisasjoner. – Kan i verste fall skape en falsk form for trygghet, mener KRIK.

– Vi ønsker politiattester hjertelig velkommen, men dersom ordningen skal gjøres obligatorisk for alle våre frivillige ledere, må den forbedres. I dag har politiattest begrenset effekt på å forebygge overgrep, sier Bjørnulf Tveit Benestad.

Han er idrettsprest i Kristen idrettskontakt (KRIK), en barne- og ungdomsorganisasjon med om lag 15.000 medlemmer. De er skeptiske til et forslag som Barne- og familiedepartementet har hatt på høring denne høsten: å gjøre barneomsorgsattest obligatorisk for dem som jobber med barn i frivillige organisasjoner. (Se faktaboks.) I dag kan frivillige organisasjoner kreve politiattest fra sine frivillige med loven i hånd, men det er ikke et lovmessig krav.

Formålet med vandelskontrollen er å forhindre at personer som er dømt, siktet eller tiltalt for overgrep, får stillinger eller posisjoner der de kan begå nye overgrep. En barneomsorgsattest er en mer omfattende politiattest for personer som skal ha omsorg for eller oppgaver knyttet til mindreårige.

Unge ledere

Benestad mener fordelen med politiattester er at organisasjonene kan luke bort personer som har merknader på vandelsattesten. Den vil imidlertid ikke kunne fange opp de som begår overgrep etter at attesten er utstedt. En attest er derfor kun gyldig til og med utstedelsen, og ikke lenger enn det, påpeker han.

– I dag er det dessuten svært begrenset hvor ofte man kan man søke om attest på ny. Utstedelse av nye attester gis ikke dersom søker har fått attest for liknende oppgaver innenfor samme organisasjon.

I KRIK er mange av lederne unge. Blant dem vil et overgrep høyst sannsynlig være en førstegangsforseelse, noe som gjør at de ikke blir felt av rullebladet. En eventuell innføring av obligatorisk barneomsorgsattest vil derfor «i verste fall skape en falsk form for trygghet», skriver KRIK i sitt høringssvar.

Kulturbygging

I KRIK har de innført et krav om politiattest for ansatte og frivillige i arrangementskomiteene, noe som utgjør mellom 75 og 100 personer. Foreløpig har de ikke gjort det samme for øvrige frivillige ledere, som utgjør en langt større gruppe. Bare på ungdomsleirer og –arrangementer har de hvert år om lag 1.000 individuelle ledere. Disse har ansvar for 5.000 barn og unge.

Dersom organisasjonen skal innhente attester fra samtlige frivillige som er i kontakt med barn, vil dette medføre «en sterk økning i byråkratisering og administrativ belastning for oss som frivillig organisasjon, påpeker KRIK i sitt høringssvar. «Dette vil åpenbart føre til at vi må nedprioritere aktivitet på andre områder, og vi vil bruke mye krefter på å oppnå en meget begrenset effekt.»

– Fordi politiattest ikke er et komplett system som sikrer mot overgrep, jobber vi også med holdningsskapning og kulturbygging blant våre ledere. Dette får vi mindre tid til dersom innhenting av politiattester blir obligatorisk, sier Benestad.

Sikre varigheten

Uansett utfall av høringsrunden mener Benestad at dagens politiattestordning må forbedres, både av hensyn til barnas sikkerhet og for å skape mindre administrativt arbeid for organisasjonene. I høringssvaret skisserer han to forslag til hvordan det kan gjøres.

– Én løsning kan være å innføre et sentralt register over politiattester som vi kan sjekke våre lederlister opp mot. Dette må selvfølgelig gjøres i tråd med personvern, noe vi tror er mulig.

Alternativ to er å innføre et system som sikrer politiattestens varighet.

– For eksempel kan politiet melde fra til oss dersom en av våre ledere får en merknad på politiattesten etter at den er utstedt.

– Med et slikt tiltak hadde attesten gått fra å være «ferskvare», til å bli en varig sikring av barn og unges trygghet. Det hadde gitt arbeidet med innhenting en helt annen verdi for alle, både i idretten og frivilligheten i Norge, sier han.

Barne- og familiedepartementet opplyser til Vårt Land at departementet nå holder på å gå gjennom høringsuttalelsene. Regjeringen har ikke tatt stilling til saken ennå. Høringsfristen utløp 31. oktober.

LES MER: Krever ikke politiattest fra lederne

LES MER: Den norske kirke: 2 av 3 krever ikke politiattest

---

Dette er forslaget

  • Barne- og familiedepartementet (BFD) har hatt på høring om det er behov for å innføre nye hjemler til å kreve politiattest, eller foreta endringer i eksisterende hjemler, for personer som er i kontakt med mindreårige. Formålet er å forebygge overgrep mot mindreårige.
  • Høsten 2018 nedsatte departementet en intern arbeidsgruppe som har kommet med innspill til ordningen som nå har vært på høring. Et av forslagene er disse:
  • «Arbeidsgruppen mener hjemler om barneomsorgsattest som hovedregel bør være obligatoriske. Gruppen anbefaler at eksisterende bestemmelser som i dag gir adgang til å innhente barneomsorgsattest (kan-bestemmelse), endres slik at det blir en plikt til å innhente en slik attest (skal-bestemmelse), med mindre det foreligger særlige grunner som tilsier at kravet ikke bør være obligatorisk. Dette vil blant annet gjelde bestemmelsene om frivillige organisasjoner og organisert treningsvirksomhet.»

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter