Nyheter

Kriger om diakonalt sykehus

To stiftelser med hver sine sterke røtter eier Lovisenberg Diakonale Sykehus sammen. Nå vil Diakonissehuset Lovisenberg bli eneeier. Den andre, Diakonova, protesterer.

Hvem skal eie Lovisenberg Diakonale Sykehus? De to stiftelsene som eier en halvpart hver, er uenige. Nå som den ene eieren, Diakonova, planlegger å fusjonere med den kristne høyskolegiganten Vid, mener den andre, Diakonissehuset, at den har rett til å overta Diakonovas halvpart og bli eneeier. Det mener Diakonissehuset følger av en aksjonæravtale, og sendte mandag et brev med krav om å få overta Diakonovas eierandel. Dette vil ikke Diakonova ha noe av.

– Våre aksjer er ikke til salgs. Vi har jobbet sammen som likeverdige eiere i 25 år, og ønsker å fortsette med det, sier Kari Gran Bøe, administrerende direktør for stiftelsen Diakonova.

– Det er Diakonova som endrer sin strategiske retning, og på bakgrunn av det krever vi å overta deres eierandel. Det er greit avklart i stiftelsesdokumentet fra 1994, sier Vidar Haukeland, administrerende direktør for stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg.

– Dette handler ikke om å endre kurs, sier Bøe ved Diakonova.

LES OGSÅ: Diakoni-giganter vil slå seg sammen

Slo seg sammen

I 1994 slo de to sykehusene Menighetssøsterhjemmet og Diakonissehusets sykehus seg sammen til Lovisenberg Diakonale Sykehus (LDS). I avtalen heter det at dersom en av partene ønsker å selge sine aksjer, har den andre parten forkjøpsrett. «Det samme gjelder hvis en av eierstiftelsene endrer sin organisasjonsform eller vesentlig endrer formål».

Det er dette Diakonissehuset mener er i ferd med å skje. Diakonova (som før het Menighetssøsterhjemmet) skiller ut sin høgskole og fusjonerer den med Vid vitenskapelige høgskole, som igjen er en fusjon av Diakonhjemmet Høgskole, Haraldsplass diakonale høgskole, Høgskolen Betanien og Misjonshøgskolen. Fusjonen ble gjennomført fra nyttår. I tillegg har stiftelsen inngått en intensjonsavtale om å fusjonere stiftelsen med Det norske Diakonhjem. Dermed vil Diakonova bli 100 prosent eier av Diakonhjemmets sykehus og 50 prosent i LDS. Dette kan bli uryddig, mener Diakonissehuset Lovisenberg, og viser til at begge sykehusene har langsiktige rammeavtaler med Helse Sør-Øst. Diakonissehuset Lovisenberg mener også at det er store ulikheter i målgruppene de to sykehusene har.

Derfor ønsker Diakonissehuset Lovisenberg å styrke særpreget som LDS har hatt, og viser til at diakonissene som i sin tid bygde opp sykehuset på Lovisenberg, så som sitt diakonale oppdrag å ha omsorg for de mest sårbare og utsatte i samfunnet. I 1998 overtok LDS også Vor Frue Hospital, som i sin tid ble opprettet av de katolske St. Josefsøstrene. Dette var et somatisk sykehus, men da LDS overtok, ble hospitalet omgjort til et psykiatrisk sykehus og fungerer i dag som LDS' psykiatriske avdeling.

LES MER: Diakonova inn i kristelig høgskolefusjon

Følg oss på Facebook og Twitter!

Samme familie

Bøe ved Diakonova mener at de to eierne har samme oppdrag og samme syn for de mest sårbare og utsatte i samfunnet.

– Vi har vært en del av samme storfamilie hele tiden, og er en del av de diakonale institusjonene som prøver å tolke vårt samfunnsoppdrag på en så troverdig måte som mulig ut fra de rammevilkårene som samfunnet gir oss. Det er viktig å være tydelige og profesjonelle eiere for å stå i de endringene som skjer, sier hun.

– Hva ville det bety for Diakonova hvis Diakonissehuset Lovisenberg blir eneeier av LDS?

– Det er ikke ønsket fra vår side. Det vil jeg nesten ikke spekulere i. Vi tror at dette ender annerledes, sier Bøe.

Begge parter har skaffet seg juridiske betenkninger, med motsatt konklusjon. Diakonova ønsker å få en så rask avklaring av saken som mulig.

– Vi går inn i de prosessene og dialogene som er nødvendige for å få en avklaring på dette.

– Du regner med at dere finner en løsning uten at det blir en rettssak?

– Vi forutsetter at vi greier å finne løsninger på dette, sier Bøe.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter