Politikk

KrFs veivalg: Blått fylke er blitt rødere

Sentrale KrF-ere fra begge sider beskriver det som «helt åpent» om Møre og Romsdal KrF vil lande på blått eller helt jevnt under helgens årsmøte.

– Det er umulig å si hvordan delegatfordelingen vil bli, sier Randi Walderhaug Frisvoll.

Hun er leder av Møre og Romsdal KrF, som tidligere har vært kjent som et klart blått fylke. Lørdag samles de til ekstraordinært årsmøte for å bestemme hvor mange «blå» og «røde» delegater som skal sendes til KrFs landsmøte 2. november. Møre og Romsdal er blant KrFs største fylkeslag og representeres med 12 delegater på landsmøtet.

Frisvoll sier hun ønsker en representativ delegasjon som speiler holdningene under årsmøtet. Dette står i motsetning til Rogaland KrF som sendte en nesten helblå delegasjon, på tross av at en tredjedel av årsmøtet ville søke regjeringssamarbeid til venstre.

– Jeg håper vi får gjennomført dette slik at alle føler seg representert og ivaretatt, sier 
Frisvoll.

LES MER: Delegasjonsstrid i blå KrF-leir

Flere snur

Blant de innstilte delegatene, er det kun én av 12 som har flagget støtte til Hareides anbefaling om å sondere med Ap og Sp.

Men mye kan tyde på at blåfargen ikke er like sterk som først antatt: Aftenposten meldte torsdag at Molde KrF sender et flertall av røde delegater til fylkesårsmøtet (6-4). Ålesund KrF sender en delt delegasjon (5-5). Disse er fylkets to største lokallag. Også Kristiansund KrF sender en delegasjon som er delt på midten.

I tillegg viste en spørreundersøkelse NRK har gjennomført blant tillitsvalgte på fylkes- og lokallagsnivå i Møre og Romsdal at et flertall av de spurte vil følge Hareides råd om å gå til venstre.

– Jeg har fortsatt følelse av at det blir blått flertall. Men folk har vært i tvil, og det er mulig at ting har bikket litt nå de siste ukene, sier Frisvoll.

Selv vil hun gå inn i den sittende regjeringen, og mener det er sannsynlig at den blå siden vil stikke av med alt fra syv til ni av delegatene fra årsmøtet.

LES OGSÅ: KrF-toppene i nærkamp om klassiske verdier

Dødt løp

Annika Indergaard, leder av Kristiansund KrF, vil selv inn i den sittende regjeringen, men er usikker på om Møre og Romsdal vil sende et flertall av blå delegater.

– Det virker som opinionen har svingt, og det skifter i et raskt tempo. Jeg er spent, forventningsfull og usikker på hvor dette lander, sier Indergaard.

Hun sier hun er forundret over at NRKs undersøkelse viser at et flertall av de tillitsvalgte i fylket vil samarbeide med venstresiden.

– Jeg er overrasket over at det har snudd så raskt. Jeg tror forhåpentligvis at et flertall på årsmøtet vil til høyre, men det er godt mulig det blir en delt delegasjon med seks delegater for hvert syn, sier Indergaard.

LES OGSÅ: Jonas Gahr Støre: – Jeg vil bestemt avvise at Ap står for avkristning

Identitet

Også Tore Johan Øvstebø, KrFs varaordfører i Ålesund, tror Møre og Romsdal kan komme til å sende en helt delt delegasjon.

– Det er helt åpent. Det er mange som har ment at Møre og Romsdal er et blått fylke, men min opplevelse er at det er mange som støtter alle tre standpunktene, sier Øvstebø og nevner også alternativet om å bli værende i dagens opposisjonsrolle.

I Ålesund samarbeider KrF med Ap, og Øvstebø sier han har positive erfaringer fra dette samarbeidet.

– Det har ikke vært helt problemfritt, men jeg synes det har fungert godt. Vi har fått gjennomslag i viktige saker, som for eksempel i ruspolitikken. Samarbeidet har vært preget av åpenhet, trygghet og gjensidig respekt, sier Øvstebø som vil følge Hareides råd.

LES OGSÅ: KrF-veivalg gir løft på målingene i oktober

Skeptisk

Renate Giske, leder av Giske KrF, er på sin side en sterk motstander mot å samarbeide mot venstre. Hun sier hun tror årsmøtet vil bli jevnt, men at et flertall vil gå mot høyre, slik hun selv ønsker.

– Vi er et sentrumsparti med fundament på borgerlig side. Det er en dramatisk endring dersom vi plutselig skal felle en borgerlig regjering og styre landet på sosialistisk fundament, sier 
Giske.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk