Politikk

KrF vil ha ordføreren i Kristiansand – må sette sin lit til Demokratene

Bare dager før det første bystyremøtet etter valget i Kristiansand er det fortsatt helt uavklart hvem som får makten i sørlandsbyen. KrF skal ha stilt ordførerkrav for å forhandle med sentrum-venstre og fått nei. På høyresiden kan KrF få ordføreren, men da er de avhengige av Demokratene.

Onsdag 9. oktober skal det avholdes første bystyremøte i nye Kristiansand kommune. På dette møtet avgjøres det hvem som blir ordfører og hvilken koalisjon som skal styre de neste fire årene. Bare dager før møtet er dette helt åpent.

KrF «på vippen»?

Gruppeleder Marte Rostvåg Ulltveit-Moe i MDG mener KrF er nøkkelen for å få til et flertall – uten at man må ha med Demokratene, som fikk 13 prosent av stemmene i Kristiansand og ti mandater i det nye kommunestyret. Ingen av koalisjonene har foreløpig ønsket å ha med Vidar Kleppe og Demokratene «på laget». Demokratene er et nasjonalkonservativt parti som ble stiftet av Kleppe i 2002.

– Den låste situasjonen vi er i nå, kan løses hvis KrF går til sentrum-venstre. I tillegg mener jeg de har mer politisk til felles med oss enn Demokratene, sier gruppeleder Marte Rostvåg Ulltveit-Moe for MDG. Hun påpeker at KrF samarbeider med Ap og MDG i mange byer, blant annet Bodø, Skien, Moss, Mandal og Bergen.

– Slik situasjonen er nå, virker det som om de vil støtte seg på Demokratene for å sikre seg ordførervervet i Kristiansand.

Velger borgerlig

KrF har hatt varaordføreren i Kristiansand i de to siste periodene. Jørgen Kristiansen har hatt vervet, og han var KrFs ordførerkandidat ved valget i 2019. KrF har vært sentrale i styringen av byen i en årrekke og nå mener partiet det er på tide at de også får byens viktigste verv, ordførervervet. At de har gått tilbake med rundt fire prosentpoeng til 11,5 prosent betyr ikke at de ikke bør få dette vervet, mener Kristiansen.

– Ingen av partiene i kommunestyret har over tjue prosent. Skal man bruke et slikt argument har Ap gått langt mer tilbake enn oss, parerer han denne innvendingen.

LES OGSÅ: KrF velger rødt – men støtes bort av SV i flere av storbyene

Kristiansen og KrF i Kristiansand har samarbeidet med Sp og borgerlige partier i de to foregående periodene – et samarbeid de har vært veldig fornøyde med. Å samarbeide til venstre er lite aktuelt for partiet:

– Det er ikke rosenrødt på noen av sidene. På borgerlig side blir vi avhengig av Demokratene. Går vi til venstre må vi samarbeide med Rødt og SV, i tillegg til den tverrpolitiske folkelista.

Ordfører-konflikt

Ulltveit-Moe hevder KrF har stilt et ultimatum om at de skal få ordføreren for å gå i forhandlinger om en sentrum-venstre-koalisjon.

– MDG har fått henvendelser, i flertall, fra Kristiansand KrF, hvor de sier de er interessert i å forhandle med oss, Ap og flere. Betingelsen er at KrF må ha ordføreren. Jeg tror ikke det er så klokt å stille et slikt krav til Arbeiderpartiet, som er byens største parti, sier hun.

Kristiansen hevder det ikke har vært snakk om at KrF skal gå til venstre, men at han har ønsket MDG og Senterpartiet med i en ikke-sosialistisk koalisjon.

– Om de to partiene går til oss, klarer vi også å få flertall i bystyret. Det er rart at de ikke ønsker det, sier Kristiansen, som hevder de har gitt MDG et tilbud om gjennomslag i miljøpolitikken som er langt bedre enn den de får på venstresiden. Han beklager seg også over at Sp har valgt å gå til venstre og forlatt den ikke-sosialistiske koalisjonen, ettersom han mener de to partiene Sp og KrF har mye til felles.

Kleppe og KrF

Når det gjelder ordførervervet svarer Kristiansen på «ultimatumet» slik:

– Hvis vi kan få ordføreren på ikke-sosialistisk side, hvorfor skal vi gå i forhandlinger med Rødt og SV, i en koalisjon der vi uansett ikke vil få ordføreren, spør Kristiansen. Han mener dessuten det ville være feil overfor velgerne, som har stemt på et KrF som var tydelige på at de ønsket å fortsette det ikke-sosialistiske samarbeidet i byen.

Jokeren på ikke-sosialistisk side blir Demokratene. 25. september hevdet partiets leder Vidar Kleppe at de hadde blitt enige om at de ønsket Kristiansen som ordfører. Høyre skal være villige til å la KrF få denne posisjonen på borgerlig side.

Til tross for dette mener Kristiansen det blir for dumt å beskylde KrF for å velge Demokratene over partier som Sp og MDG, for å få posisjon.

– På andre siden er de også avhengig av Demokratene, og i tillegg den tverrpolitiske folkelista, for å få gjennomslag for sin ordførerkandidat.

Mye til felles

Ulltveit-Moe mener KrF har mer politisk til felles med sentrum-venstreplattformen som Ap har stått i spissen for å forhandle fram.

– I sosialpolitikken, som er viktig for KrF, er det mye å få gjennomslag for om de går til sentrum-venstre. Det inkluderer SV, de har stemt sammen i mange saker tidligere om tematikken, sier hun og peker også på alkoholpolitikk som et område der KrF er mer enig med venstresiden.

LES OGSÅ: Slik gikk MDG fra utopi til maktparti

Hun mener gammelt samarbeid og at KrF i Kristiansand har vært borgerlig i lang tid ikke nødvendigvis er noe godt argument. Både Søgne og Songdalen har blitt en del av Kristiansand, og der har forholdene vært annerledes, påpeker hun.

– I Songdalen, som er blitt en del av Kristiansand nå, har KrF og MDG samarbeidet godt hele perioden. Gamle sannheter er ikke nødvendigvis sanne i en ny kommune.

Hun kommer med følgende oppfordring til KrF før møtet onsdag:

– Tida er inne for å tenke seg om. Frp er tydeligvis ikke noe problem for Kristiansand KrF, de har samarbeidet i hele perioden, men jeg tror velgerne deres vil synes det er underlig om de baserer seg på Vidar Kleppe.

LES OGSÅ:

Etter gleden ved valget er KrF igjen under sperren

«Slik kan et regjeringsbrudd knuse KrF-seire og gi Venstre trøbbel»

KrF taper og vinner makt - her får du den store oversikten

Opprør mot eliten kan sluke KrF i Kristiansand: – I dødens posisjon

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk