Politikk

KrF velger rødt. Men Geirmund Lykke støtes bort av SV etter retningsvalget

I store kommuner samarbeider KrF oftere rødgrønt enn borgerlig etter valget. Men i Trondheim og Fredrikstad møter de en kald skulder fra SV på grunn av Frp og abort.

– Retningsvalget får konsekvenser for KrFs mulige samarbeidspartnere lokalt. Vi ser et annet KrF i dag enn under Knut Arild Hareide, sier Mona Berger, påtroppende varaordfører for SV i Trondheim.

Der stilte SV et ultimatum til Ap-ordfører Rita Ottervik etter valget, meldte Adresseavisen: KrF kan ikke være med på laget lenger. Nå skal Ap, Sp, SV og MDG styre byen alene.

– Det var først og fremst på grunn av KrFs innstramming av abortloven og legitimering av Frp, sier Berger.

Har KrFs retningsvalg og endring av abortloven påvirket lokalt samarbeid?

Vårt Land har kartlagt hvem KrF samarbeider med i de 20 største kommunene (se faktaboks og grafikk lenger nede). Og om regjering med Frp og forbud mot selv
bestemt tvillingabort har påvirket venstresidens samarbeidsvilje lokalt.

Det har det i Fredrikstad, 
bekrefter Camilla Sørensen Eidsvold, SVs lokallagsleder der:

– Nettopp de punktene gjør at jeg ikke kan samarbeide med KrF lokalt. De regjerer med Frp, som driver en inhuman politikk på nesten alle områder.

Eidsvold synes det er trist og mener KrF og SV har mye «medmenneskelig» politikk til felles:

– Men når KrF også er ganske konservative i Fredrikstad, er det uaktuelt. Og vi trengte dem ikke for å få flertall.

I Fredrikstad er SV i koalisjon med Ap, Sp, MDG, Bymiljølisten og Rødt.

KrF samarbeider oftere med venstresiden

I de 18 øvrige kommunene synes derimot ikke Frp og abortsaken å ha påvirket samarbeidsviljen. KrF inngår faktisk i flere sentrum/venstre-samarbeid enn borgerlige.

Høyres vansker med å samle 
koalisjoner som ga ordførermakt, synes å ha vært mer 
utslagsgivende for det.

I Skien hadde KrFs varaordfører, Erik Næs, samtaler med begge 
sider. Han konkluderte med at samarbeid mellom sentrum, Høyre, Frp og Bompengepartiet ble for sprikende. Derfor valgte KrF å fire nye år med bredt sentrum/venstre-samarbeid.

– Vi har en bypakke og forhandler om byvekstavtale. Det vil vi fortsette med, sier Næs.

Slik samarbeider KrF i de 20 største kommunene

 

Lokale forhold avgjør: – Helen Bjørnøy (SV) har uttrykt veldig tillit til oss

Vårt Lands samtaler med lokalpolitikere fra KrF, SV og Rødt tyder på at lokale saker og samarbeidstradisjoner har hatt mest å si for samarbeidsvalg.

I Sarpsborg var KrFs steile holdning i kampen om hvor en jernbanetrase skal gå utslagsgivende for at de havnet utenfor byens rødgrønne koalisjon, ifølge Kristine Gustavsen, leder i Sarpsborg SV.

I nye Lillestrøm kommune (Skedsmo, Fet og Sørum) ble derimot KrF invitert til å styre sammen med SV, Ap, Sp, MDG og Venstre – selv om KrF ikke trengtes for flertall.

– SV og førstekandidat Helen Bjørnøy, som er prest, har uttrykt veldig tillit til oss, sier KrFs lokallagsleder, Helge Dannemark.

I hovedstaden har KrF samarbeidet borgerlig i årevis og de rødgrønne styrt byen uten dem i fire år. I Oslo ønsket verken KrF eller de rødgrønne å samarbeide med hverandre.

– Men at de gikk til høyre og dro opp abortsaken igjen var ikke akkurat noe frieri, sier Oslo SVs nestleder, Carl Morten Amundsen.

Mímir Kristjánsson: – KrF er ikke spedalske

I Stavanger vant rødgrønn side en knepen seier og Ap fikk ordføreren for første gang på 24 år. I disse årene har KrF inngått i vekslende borgerlige koalisjoner.

Før valget ble Ap, SV og Rødt avvist av KrF da de undersøkte muligheten for samarbeid hvis KrF skulle havne på vippen, forteller Mímir Kristjánsson. Begrunnelsen var at det var umulig å samarbeide med Rødt, ifølge Rødts ordførerkandidat.

Han mener verken retningsvalget eller abortsaken er avgjørende for lokalt samarbeid:

– KrF er ikke spedalske.

Kristjánsson mener «fløyen som har vunnet KrF» snarere gjør det vanskelig for seg selv å samarbeide til venstre.

– Lokalt kjører de fram symbolsaker som skaper skjæring. Da forsvinner alt vi har felles av syne, slik som alkoholpolitikken.

Valgkamp i Stavanger. Leif Arne Moi Nilsen (Frp), Halgeir Langeland (SV) og Mímir Kristjánsson (Rødt)
Rødts Mímir Kristjánsson og SVs Hallgeir Langeland (t.h.) er nok ikke Leif Arne Moi Nilsens (t.v.) kopp te. Gruppelederen til Frp i Stavanger slo likevel av en prat ved Rødts stand under valgkampen. Heller ikke KrF ville samarbeide med de to røde partiene. Foto: Erlend Berge

Anne Kristin Bruns, leder i Stavanger KrF, opplever ikke at KrF har blitt «persona non grata» hos Stavanger SV, slik som i Trondheim.

– Men abortkampen har satt noen spor. Da jeg var i 8. mars-toget i år var det veldig Anti-KrF og Anti-Ropstad. Jeg er opptatt av kvinnefrigjøring, men opplevde ikke at mitt syn ble respektert. Det rokket ved meg, sier Bruns, som stod på rød side i KrFs retningsstrid.

Geirmund Lykke: – Dette er konsekvensen av KrFs retningsvalg

I Trondheim havner KrFs Geirmund Lykke nå i ensom opposisjon.

– Konsekvensen av retningsvalget har blitt at KrF står uten politisk innflytelse i Trondheim, selv om vi ønsker samarbeid til venstre, sier han.

Lykke forstår at KrF ikke trengs for flertall, men synes SVs begrunnelse er «svak».

– I mange saker har avstanden mellom Ap og SV vært større enn mellom SV og KrF, sier han.

GARDERMOEN  20190330.
SVs førstekandidater i storbyene presser på for lokale vedtak om å støtte opp om FNs atomvåpenforbud. 
F.v.: Marianne Borgen (ordfører i Oslo), Pål Julius Skogholt (førstekandidat for SV i Tromsø), Mona Berger (førstekandidat for SV i Trondheim) og Mikkel Grüner (førstekandidat for SV i Bergen).

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Flere av SVs førstekandidater i storbyene avviser KrF-samarbeid. Foto: Erlend Berge

Mona Berger sier SVs avvisning må forstås i lys av at SV er et feministisk parti:

– Vi opplevde lovendringen som et angrep på abortloven og kvinners rett til å bestemme over egen kropp. Standpunktet er én ting. Å flagge det så hardt og bruke det som forhandlingskort for makt er en annen. For veldig mange SV-ere opplevdes det alvorlig.

Den lokale motivasjonen for å inkludere KrF var heller ikke stor, vedgår Berger. SV var i forrige periode frustrert over at Rita Otterviks brede koalisjon, der KrF inngikk, ble for 
utydelig.

Er du ekstra interessert i Kristelig Folkeparti? Her er noen anbefalinger:

• KrF taper og vinner makt – her får du den store oversikten.

• KrFs Jonas Sayed (21) blir tidenes yngste ordfører. Vårt Land besøkte ham hjemme i Sokndal før valget. Les reportasjen her.

• Dette er ikke første gang KrF gjør sitt verste valg siden krigen. Faktisk er det tredje gang på rad. I 2017 gikk Vårt Land i dybden om KrFs lange vei mot sperregrensa.

---

KrF i maktspillet

  • Slik har det gått med KrF i de 20 største kommunene.
  • I Bærum, Asker og Sandefjord styrer KrF sammen med borgerlige partier.
  • I Skien, Bodø, Arendal, Tønsberg, Ålesund og nye Lillestrøm er KrF i ulike maktsamarbeid med sentrum/venstre.
  • I Bergen er KrF fortsatt i forhandlinger med SV, Ap, MDG og Venstre. I Kristiansand er situasjonen fortsatt uavklart, som følge av den spesielle situasjonen med Demokratene på vippen.
  • I Oslo, Trondheim, Stavanger, Tromsø, Drammen, Sarpsborg og Fredrikstad har KrF havnet i opposisjon til sentrum/venstre-koalisjoner.
  • I Sandnes og Larvik står KrF utenfor mer uvanlige samarbeid. I førstnevnte skal Ap, Sp, Bompengepartiet og Frp styre. I sistnevnte har Ap, Høyre og Sp funnet sammen.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk