Nyheter

KrF strever med å velge gammelt bort

I hele landet samles KrF-ere til den store samtalen om ny strategi. Oppdraget er også å drøfte hva slags politikk de da skal tone ned. Der sliter partiet.

KrFs ledertrio og andre toppfolk farter nå landet rundt for å innlede til drøftinger om den nye strategien som skal løfte partiet opp fra sumpen ved sperregrensen. Prosessen er svaret på fjor-­
årets elendige valgresultat på 4,2 prosent.

Samtalemøtene som skal munne ut i råd til ledelsen – og sentralstyret skal oppsummere­ innspillene på et møte tidlig i juni.

I fylkesvise møter jubles det for forslaget som ledelsen presenterte i april: Gjøre KrF tydeligere, varmere og mer kristelig forankret. Men spørsmålet er også om hva som skal ut av tradisjonell eller «gammel» politikk for at det nye skal skinne?

Vårt Land har vært i kontakt med et bredt antall fylkeslag i KrF. Konklusjonen er tydelig:

Lokalt makter ikke samtalene i fylkene å gi samlende råd om saker og satsinger som fremover bør tones ned. Flere steder er det ja til mer av «alt».

LES OGSÅ: Budsjettfred med KrF - millioner til hjertesaker

Opp og ned

Partileder Knut Arild Hareide kom imidlertid med formaninger under den store­ lokalkonferansen i februar:­ Han ba partifolket ta «modige valg» og være innstilt på at tradisjonelle felt måtte velges bort for å gjøre nye satsinger tydeligere. Det var KrF selv som måtte ta seg sammen for reise seg.

– Kan det nå være fare for at du ikke får annet enn ulne råd fra grasrota, Hareide?

– Det er jo alltid vanskeligere å si hva man ikke skal prioritere enn hva man skal prioritere. I samtalene har dette vært en god øvelse – for slikt er jo politikkens oppgave. En del av svarene vi har fått, viser at lagene har klart begge deler, svarer partilederen.

Når Vårt Land spør fylkesledere om hva det er stemning for å velge bort, kommer blant annet følgende hjertesukk fra en av dem: «Folk ønsker ikke å tone ned noe som helst». Men før prosessen lokalt er over, nøler fylkestopper å gå for mye i detalj om responsen.

Men bildet som tegnes er likevel dette: Det blir for krevende å nedprioritere. Ingen saker blinker seg ut. Signaler går på kryss og tvers.

– Om hva vi skal tone ned, var innspillene forskjellige. At det var et samlet votum om hva vi skal prioritere ned, er vel å strekke det litt langt, sier Espen Andreas Hasle, leder av Oslo KrF.

LES OGSÅ: KrF fikk avlivet dødsgebyret

Hete i Oslo

Denne uken var Hasle og fylkeslaget vertskap for samtalemøte om KrF-strategi på P-Hotels i Oslo. Det er hotellet som før het Norrøna og ble drevet av Norsk Luthersk Misjonssamband. Til tross for rekordhete ute er rundt 40 personer på plass i lokalet denne tirsdagskvelden.

Nestleder Olaug Bollestad sto som foredragsholder, men måtte­ melde avbud. I stedet viser fersk stortingsmann, Tore Storehaug, fra Sogn og Fjordane powerpoint-presentasjonen. Den går igjen i fylke etter fylke.

– Bakgrunnen er et litt dystert bilde for partiet. I valgkampen fikk ikke KrF satt sin egen agenda, minner Storehaug om.

LES OGSÅ: Her er Hareides strategi for å løfte KrF

Klangbunn

Hovedforslaget fra KrF-ledelsen er å skape et tydeligere parti som kjemper for at samfunnet trenger kristen «forankring» og som vil ha et «varmere samfunn med plass til alle». Storehaug lanserer et sett pilarer som kan gi klangbunn blant nye velgere. Stikkord er menneskesyn, hjerterom for andre, verdier som er mer enn kroner og øre – og redelighet.

Etter presentasjonen kommer et knippe engasjerte førstereaksjoner: «Satsing på fordelingspolitikk», «få med et punkt om aborttallene», «forvalteransvar» – samt en hjertesak om «tunell under Sollihøgda».

For møtet går over i et ulike gruppearbeid, troner oppgaven på oppslag forrest i lokalet: «Hvilke fem saker bør KrF prioritere høyere?«. Og «Hvilke fem saker bør vi prioritere lavere?»

Mer næring

I den siste går svar på kryss og tvers – som de har gjort ellers i KrF-land. Koalisjonen KrF er ikke minst preget av geografiske egeninteresser. Fra Vestlandet lyder flere steder «mer nærings- og arbeidslivs-politikk, takk».

– Det er viktig å få prioritert distrikts- og næringspolitikk fra et fylke som vårt, sier eksempelvis Beate Bondevik Lie, fylkes-leder i Sogn og Fjordane.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter