Nyheter

Budsjett klart – dødsgebyr avlivet

Det såkalte dødsgebyret er skrotet uten betingelser i revidert budsjett. Avtale kom i boks sent på ettermiddagen.

Å vrake det foreslåtte, nye gebyret på skifteattest var en av KrFs hovedsaker foran forhandlingene om revidert budsjett. Spørsmålet var om regjeringen ville gi seg – uten nye vrier på gebyrordningen.

Men torsdag ettermiddag fikk Vårt Land bekreftet at det ikke var knyttet betingelser til regjeringens retrett. Og i kveldingen ble det innkalt til pressekonferanse – en løsning om revidert budsjett mellom regjeringspartiene og KrF var klar.

KrF behandlet løsningen på et gruppemøte sent torsdag – og ga finanstalsmann Kjell Ingolf Ropstad fullmakt til å fullføre vårens forhandlingsløp.

Glede

I Senior Norge hilser man løsningen med glede:

– Det var en håpløs sak, sier generalsekretær Knut Chr. Høvik om det såkalte «dødsgebyret».

Høvik sier organisasjonen nå er glad for at forslaget legges bort:

– Det løste seg til slutt, men forslaget burde aldri vært fremmet.

Millioner

Vårt Land avdekket i februar at regjeringen sendte på høring et nytt gebyr på 1.130 kroner for å få utstedt en skifteattest. Det skulle etter hvert bringe 40 millioner kroner inn i statskassen.

I Senior Norge reagerte man sterkt på gebyret:

– Å innføre et gebyr på slike attester er urimelig. Dette er det samme som å skattlegge døden, sa Høvik.

Usosialt

KrF-forhandler Kjell Ingolf Ropstads melding har vært denne:

– Vi er sterke motstandere av dette gebyret, fordi det rammer usosialt.

Senest tirsdag kveld oppsto det verbale tumulter i saken. Da var et forslag fra Sp om nei til innføring av gebyret oppe til stortingsbehandling. KrF fikk pepper for at de stemte mot det de er for: Å få gebyret bort.

For KrF var nemlig gebyret da alt en sak i forhandlingsrommet med regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre.

Ølavgift

En av seierssakene til Frp og Venstre i revidert budsjett var et kutt i avgifter som små ølprodusenter er pålagt. Kuttet i ølavgiftene koster staten 15 millioner kroner – det samme som staten ville tjent på at dødsgebyret ble innført alt i år.

I et intervju med Vårt Land ved forhandlingsstart sa KrFs Ropstad ganske klart at han ikke kunne godta at øl-lettelser kunne bli finansiert av et dødsgebyr.

Regjeringskilder opplyser til Vårt Land at Venstre og Frps «hjertesak» til ølbransjen er blitt stående i det endelige budsjettutkastet.

Strid

I forhandlingene har KrF stått hardt på kravet om å bruke 100 millioner ekstra på innføringen av en ny bemanningsnorm i barnehagene. Der skal KrF ha fått gehør, men etter det Vårt Land kjenner til, var det fortsatt tautrekking om detaljer i sluttspurten.

Også litt «under radaren» for pressen skal også tematikk på bistandsfeltet ha bydd på noen styrkeprøver. KrF-krav om enkelte hjertesaksmillioner til oppstart av et nytt tiltak kan dessuten bli til «lange» og større penger om tiltaket blir stående i budsjettene.

Flytter

Spådommer går ut på at KrF kan få flyttet rundt 250 millioner kroner i en endelig budsjettavtale. Men mye forhandlingskraft har gått med på saker som handler mer om ord enn penger: Såkalte verbalforslag, der regjeringen innrømmer endringer eller nye satsinger.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter