Politikk

KrF-Storehaug: Uklokt av Frp å slippe til så radikal stemme som Halvor Fosli

KrF er kritisk til at sterkt islamkritiske Halvor Fosli er hentet inn til Fremskrittspartiets innvandringspolitiske utvalg.

Fremskrittspartiets stortingsgruppe har hentet forfatteren av boken Mot nasjonalt sammenbrudd: Norge i masseinnvandringens tid til sitt innvandringspolitiske utvalg.

Utvalget blir ventelig en viktig premissleverandør når Frp skal vedta nytt partiprogram neste år.

– En ganske ytterliggående stemme

Det bekymrer deres tidligere regjeringspartner, Kristelig Folkeparti:

– Frp bidrar til å legitimere en ganske ytterliggående stemme i innvandringspolitiske spørsmål. Når de velger å ta Fosli inn i et slikt utvalg, så sier de også at dette er ideer de vil legge til grunn i utviklingen av politikk og retorikk. Det vil jeg fraråde, sier Storehaug.

Hva gjør Fosli til en «ytterliggående stemme»?

– Frp har en streng innvandringspolitikk. Det er greit. Men det er forskjell på det og hans tankegods. Fosli omtaler det norsk-pakistanske miljøet som en form for «velferdskolonialisme». Og han går egentlig vekk fra å snakke om integrering til assimilering. Han mener egentlig at det ikke er rom for et samfunn med ulike kulturer i det hele tatt. Da har du tatt et ganske langt steg bort fra å være streng i innvandringspolitikken, svarer KrF-politikeren, med henvisning til Foslis siste bok.

Han mener Frp slik signaliserer at innvandringspolitikken skal handle om å utviske alle forskjeller.

Halvor Fosli ønsker ikke å kommentere kritikken fra Storehaug, men viser til kommunikasjonsavdelingen i Frps stortingssekretariat.

Avviser kritikk

Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim mener kritikken fra Storehaug blir for tynn, all den tid han ikke har lest boka til Fosli.

– At Storehaug og KrF hiver seg på kritikk mot oss er ikke veldig overraskende. Det er et parti med en ansvarsløs holdning til innvandringspolitikk, og som hele tiden har tatt feil i spørsmålet. Det har hele tiden vært et spørsmål om tid før Frps politikk blir gjennomført. Derfor tar vi dette med knusende ro, sier Helgheim.

– Hvorfor har dere valgt å knytte Halvor Fosli til utvalget?

– Vi har tilknyttet oss ham fordi han er meget kunnskapsrik på dette feltet. Han har satt seg godt inn i masse litteratur fra både forskere og samfunnsdebattanter. Hans bok er et godt oppslagsverk, med masse relevante referanser, sier Helgheim, som ellers opplyser om at Foslis rolle i utvalget er å være rådgiver, men også å skrive ut de konkrete tiltakene utvalget kommer fram til.

Ikke første gang: Søkte råd hos Hege Storhaug tidligere

Også tidligere har Frp hentet inn omstridte samfunnsdebattanter når de skal utvikle ny politikk. For eksempel var Hege Storhaug fra Human Rights Service rådgiver for et Frp-utvalg, som leverte rapporten «Tiltak for en økonomisk og kulturell bærekraftig utvikling» i 2013.

– Er dette egentlig noe nytt for Frp, Storehaug?

– Det er i alle fall tankevekkende at de åpner opp for dette.

Kan det være en taktisk avgjørelse? At Frp trenger å holde seg inne med deler av velgerlandskapet sitt?

– Jeg kjenner ikke Frps velgerstrategi, men synes det virker uklokt å lage en arena der en såpass radikal stemme som Fosli få utløp for sine meninger, sier KrF-politikeren.

Dagbladet-journalist mener Frp må velge om de vil «skli ned i den høyreekstreme gjørma»

Nylig tok også Dagbladets Gunnar Thorenfeldt for seg Frps valg av Fosli og hans siste bok, Mot nasjonalt sammenbrudd: Norge i masseinnvandringens tid.

Thorenfeldt mener Fosli gjennomgående bruker «krigsbegrep for å beskrive utviklingen», for eksempel ved å skrive at det i Groruddalen i Oslo er «tapte territorier».

Dagbladet-journalisten mener Frp står overfor et skjebnevalg – bevege seg mot sentrum eller «skli ned i den høyreekstreme gjørma».

Er du enig i Thorenfeldts frykt for det siste, Storehaug?

– Jeg deler frykten for at det handler om mer enn en streng innvandringspolitikk, at det også handler om synet på integrering, svarer KrF-politikeren.

– Du vil ikke bruke de ordene?

– Nei, folk får lese selv og velge hva salgs ord de vil bruke.

Styret i Oslo Frp vil ha mer «patriotisk» Frp

Helgheim mener Thorenfeldts artikkel er «merkelig, men helt som ventet fra en Dagbladet-kommentator.»

– Vi er fornøyde med at de tar avstand fra Frp, for om vi hadde nærmet oss deres linje ville det virkelig vært fare på ferde, sier han. Han mener også Foslis bok er galt framstilt av Thorenfeldt.

Søndag omtalte Vårt Land en resolusjon fra styret i Oslo Frp. Den tar til orde for et mer «patriotisk» Frp inspirert av det nye høyre i USA og Europa. Kilder i og rundt partiet tror det kan gå mot gnisninger på landsmøtet, men neppe retningsskifte.

LES OGSÅ:

Interne gnisninger om mer «patriotisk» Frp

Frp har størst andel velgere som sier: Å være ordentlig norsk er å være kristen

Et falskt brev om at muslimer kom til å overta Norge, markerer et skille i Frps historie

---

Frp-utvalg

  • Fremskrittspartiets innvandringspolitiske utvalg sitt hovedformål er å se etter nye løsninger og forslag innenfor innvandrings- og integreringspolitikken.
  • Det vil ventelig legge føringer for det nye partiprogrammet, som Frp skal vedta på sitt landsmøte våren 2021.
  • Utvalget består av stortingsrepresentantene Sylvi Listhaug (leder), Jon Helgheim (nestleder), Per-Willy Amundsen, Christian Tybring-Gjedde, Himanshu Gulati, Kari Kjønaas Kjos. Også stortingsvara Silje Diserud fra Oppland, Oslo-politiker Aina Stenersen og FpU-nestformann Andreas Brännström sitter i utvalget.
  • Frp.no, Stortinget.no

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk